Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POJASNILI SVOJU ULOGU

Tvrtke IN2 i Ericsson Nikola Tesla oglasile se oko platforme Cijepise

Cijepljenje građanja na Zagrebačkom velesajmu
Goran Stanzl/PIXSELL
16.04.2021.
u 14:13

Ističu da je njihov sustav eNaručivanje 2013. ocijenjen najboljim u svijetu

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je na današnjoj konferenciji za medije da su u uspostavljanju platforme Cijepise sudjelovale tri tvrtke koje od ranije imaju ugovore s Ministarstvom zdravstva. U ranije objavljenom priopćenju Ministarstva zdravstva navodi se da se radi o tvrtkama Tvrtke Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis, koje su angažirane kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave. Povodom toga oglasili su se iz tvrtki Ericsson Nikola Tesla i In2.

Tvrtka IN2 oglasila se povodom medijskih napisa vezanih uz izradu i funkcioniranje web stranice cijepise.zdravlje.hr kako bi, navode, pojasnili svoju ulogu u cjelokupnom procesu.

"IN2 je dugogodišnji strateški partner Ministarstva zdravstva u razvoju Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH) zadužen za izgradnju i održavanje središnjeg sustava eNaručivanje koji uključuje e-Liste čekanja, e-Naručivanje, e-Prioritetno naručivanje, Središnji kalendar za praćenje ugovorenih kapaciteta i Središnji kalendar za praćenje slobodnih termina.

Na temelju postojećeg ugovora za održavanje i nadogradnju ovog sustava, IN2 je zadužen za njegovu prilagodbu potrebama procesa naručivanja građana na cijepljenje protiv bolesti Covid-19. Sama stranica cijepise.zdravlje.hr nije dio sustava eNaručivanje. Svoju ulogu u ovom složenom projektu IN2 obavlja u skladu sa svim postojećim ugovorima s naručiteljem, transparentno i profesionalno", navode u priopćenju.

Ističu da je njihov sustav eNaručivanje 2013. ocijenjen najboljim u svijetu.

"Sustav eNaručivanje je dizajniran i izgrađen 2012. godine, u potpunosti isporučen kao komponenta CEZIH-a 2013. godine. Sustav je Microsoft 2013. proglasio najboljim svjetskim softverskim rješenjem u području zdravstva. Ovaj sustav danas godišnje naručuje više od 4 milijuna pacijenata u RH iz preko 5000 ordinacija primarne zdravstvene zaštite u više od 60 bolnica i sve domove zdravlja, za više od 700 medicinskih postupaka. Isti je sustav IN2 isporučio i održava i u Republici Sloveniji", zaključuju.

Ericsson: Nismo povezani s radom te stranice

"Iz Ericssona Nikola Tesla d.d. također su se oglasili priopćenjem u kojem navode da nisu sudjelovali u izradi web stranice cijepise.zdravlje.hr niti je povezan s načinom rada ili održavanjem te web stranice.

Ericsson Nikola Tesla d.d. trenutačno s Ministarstvom zdravstva ima sklopljen Ugovor o održavanju i nadogradnji programske osnovice CEZIH-a, a kreiranje ili održavanje web stranice cijepise.zdravlje.hr nije dio navedenoga Ugovora. Stoga ne postoji, niti je postojala, zakonska ni ugovorna mogućnost angažmana Ericssona Nikole Tesle d.d. u poslovima vezanim uz web stranicu cijepise.zdravlje.hr.

Svi detaljni podaci vezani uz aktualni Ugovor s Ministarstvom zdravstva javno su dostupni putem Elektroničkog oglasnika javne nabave Republike Hrvatske kao i na službenoj internetskoj stranici Ericssona Nikole Tesle. Kao i dosad, sve preuzete obveze koje proizlaze iz našeg Ugovora s Ministarstvom zdravstva izvršavamo uredno i u zadanim rokovima.

Slijedom navedenoga, posve je neutemeljeno i netočno bilo kakvo dovođenje u vezu društva Ericsson Nikola Tesla d.d. i web stranice cijepise.zdravlje.hr", navode u priopćenju.

Podsjetimo, za izradu web platforme izdvojeno je oko 4,6 milijuna kuna, a među angažiranima je bila i tvrtka Cuspis, čiji je vlasnik Vinko Kojundžić, poznanik ministra Beroša.

- Svi procesi bili su transparentni i svi podaci objavljeni su na mrežnim stranicama. Teza o prikrivanju identiteta ne stoji ako je sve unaprijed bilo objavljeno - istaknuo je na današnjoj konferenciji Beroš, dodajući da su sve tri tvrtke uključene u taj proces imale ugovore s Ministarstvo i prije nego što je on postao pomoćnik ministra, a onda i ministar.

Komentara 1

BE
Beerhunter
14:39 16.04.2021.

Mislim, što se tu ima spekulirati? Salda konti, pogledati kome je ispostavljena faktura, s kojim datumom i s kojim iznosom, ima li još otvorenih stavaka i sve jasno. A da, zaboravih da je to "državno knjigovodstvo"....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije