Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skrivala se 7 godina

'Tvrdoglave osobe mogu u svađi s ocem ostati i cijeli život'

Čeglje: Kod Ivana Krlina pronađena Marica Krilin koja je proglašena nestalom
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/7
28.04.2017.
u 19:44

Priča o ženi koja se sedam godina skrivala u štaglju spada u područje psihopatologije, kaže psihijatar prof. N. Mandić

Sedmogodišnja izolacija na koju se, čini se, svojom voljom odlučila Marica Krlin iz Čeglja kraj Jastrebarskog, bizaran je slučaj koji je jučer privukao pažnju javnosti. Nestala je u dobi od 32 godine, sve potrage nisu dale rezultata, da bi je s 39 pronašli u susjedstvu obiteljske kuće – sve vrijeme živjela je u sobičku u susjedovu štaglju. Ta je nesvakidašnja priča donijela brojna pitanja, a najteže je shvatiti kako se netko može odlučiti na takav korak i, još više, tako dugo na njemu ustrajati.

Djeca zamjeraju ocu

Sve skupa spada u područje psihopatologije, ne dvoji ugledni psihijatar prof. dr. sc. Nikola Mandić, danas stalni psihijatrijski sudski vještak, ranije dugogodišnji predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Osijek.

– Nije osvijetljen njen odnos s ocem. Taj bi odnos prvi trebao biti istražen, ali i odnos sa susjedom. Moguće da se u oba slučaja njome manipuliralo i svi su ti odnosi u području psihopatologije, kao i njena osobnost koja spada u kategoriju osoba koje nisu u stanju riješiti konflikt bez stručne pomoći. Njen postupak ukazuje na graničnu strukturu ličnosti, nizak kvocijent inteligencije i upornost da ostaje u dijelu konflikta s ocem koji njoj ide u prilog odnosno koji je ona prihvatila kao realan, a ne koji je objektivan. Normalna osoba uvijek ima težnju da razriješi konflikt i da energiju koja je bila vezana na konflikt oslobodi i usmjeri na nešto drugo, a osobe koje su tvrdoglave, s poremećajem ličnosti, ali i nedovoljne mentalne razvijenosti, kamuliraju konflikt, pogotovo kad im netko u tome da podršku. Ima osoba koje cijeli život ostanu u jednom konfliktu ako im se ne pomogne – ističe prof. Mandić navodeći primjer supruga koji je nakon svađe sa ženom napravio zemunicu i šest mjeseci u njoj živio, sve dok ga policija nije privela.

Na sudu se pokazalo da zbog velikog gubitka više nije bio u stanju nositi se s realitetom i prelazi u irealno. Bilo je još nekoliko takvih slučajeva u 55-godišnjoj karijeri prof. Mandića, a uvijek je bila psihoza u pitanju. Također, kaže, znao je za slučajeve kada su djeca toliko zamjerila ocu zbog ponovne ženidbe da nisu po 20 godina razgovarali!

– Otvara se mnogo pitanja, a među njima i kako je okolina dozvolila da se ništa ne napravi u njenu korist u tih sedam godina – kaže prof. Mandić.

Struktura ličnosti

Prof. Vlado Jukić, ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče, ustvrdio je tek da je riječ o kompleksnoj situaciji koja se ne može svesti na jedan uzrok.

– Nikako nije isključiv razlog jedan, već je niz elemenata u kombinaciji uzrokovalo ovu situaciju, od strukture ličnosti, snalaženja u socijalnoj sredini, odnosa prema ljudima, pa do bolesti– rekao je prof. Jukić dodajući tome i neobičnu ulogu čovjeka kod kojeg je bila skrivena.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije