Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Tvorac' kebab donera umro u 80. godini u Berlinu!

Kadir Nurman je 1972. godine u zapadnom Berlinu otvorio kiosk u kojem je prodavao pečeno meso i salatu u kruhu sličnom lepinji.
27. listopada 2013. u 14:49 1 komentara 606 prikaza
Kadir Nurman
Foto: Screenshot/YouTube

Turski imigrant kojega se smatra tvorcem doner kebaba umro je u Berlinu u 80. godini, piše BBC.

Kadir Nurman je 1972. godine u zapadnom Berlinu otvorio kiosk u kojem je prodavao pečeno meso i salatu u kruhu sličnom lepinji. Primijetio je brzi tempo života u tome gradu te je mislio da će se užurbanim Berlinčanima svidjeti jelo koje mogu nositi u ruci i jesti.

Sočno meso, rezano s ražnja koji se okreće, s raznim dodacima i umacima, ubrzo je postalo jedno od najpopularnijih jela brze hrane u Njemačkoj ali i u ostalim državama. Udruga turskih proizvođača donera je 2011. godine potvrdila Nurmana kao \"tvorca\" kebab donera. Samo u Njemačkoj je otvoreno oko 16 tisuća malih restorana u kojima se može kupiti doner, a više od tisuću ih ima samo u Berlinu.

Njemačke tvrtke koje proizvode meso i aparaturu za pečenje \"drže\" čak 80 posto europskog tržišta. Nurman, koji je emigrirao u Njemačku 1960 godine, nije patentirao svoj \"izum\" te nije zarađivao od patenta. No, sudeći prema intervju iz 2011. godine zbog toga mu nije bilo žao nego je bio sretan što je tako veliki broj Turaka moglo živjeti od donera i da ga jedu milijuni ljudi.

 

KiK katalog
PROMO
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!
  • Avatar DonLon
    DonLon:

    Doner je bez velike konkurencije jedna od najnezdravijih "brzih hrana". U Velikoj Britaniji doner tradicionano jedu pijanci kada ih izbace is pubova I klubova. Bilo je dosta trovanja, jer se pred zatvaranje, recimo okonegdje izmedju ponoci i 2 sata ujutro ... prikaži još!utro rjesavaju onoga sto stoji narezano i podgrijavano mozda i 3-4 sata i trebalo bi se baciti. No pijanci su jos i sretni kada dobiju "gratis" kolicinu. Takodjer, u veliko broju slucajeva radi se o trecerazrednoj mljevenoj ovcetini koja smrdi kada se malo ohladi, a narocito me iznenadilo koliko masti se cijedi U jednoj malo vecoj porciji moze biti i do 65 grama masti i 6-7 grama soli.