Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVILI REZULTATE ISTRAGE

Tužiteljstvo SŽ: Mahir Rakovac nije ni fizički ni seksualno zlostavljan

mahir rakovac
04.03.2016.
u 12:47

Analizirano je 7.795 video zapisa iz škole i nijedan nije ukazivao na vršnjačko nasilje, tvrde iz Tužiteljstva

Dalida Burzić, glavna tužiteljica Županijskog tužiteljstva u Sarajevu danas je objavila rezultate istrage o smrti dječaka Mahira Rakovca.

Po nalogu Tužiteljstva SŽ u prethodna tri mjeseca istražitelji MUP-a SŽ vršili su istragu o okolnostima smrti Mahira Rakovca. Neposredno nakon samoubojstva dječaka njegova majka Alisa Mahmutović i očuh Dubravko Lovrenović izašli su u javnost s informacijom da je Mahir bio žrtva vršnjačkog nasilja, te da je zlostavljan u Međunarodnoj osnovnoj školi na Ilidži, piše Klix.

Tijekom istrage saslušano je 120 svjedoka i izvršeno nekoliko vještačenja, uz prikupljen veliki broj službenih zabilješki i izvješća. Saslušani su svi svjedoci koji su mogli imati bilo kakve informacije o tragičnoj smrti dječaka. 

Glavna tužiteljica Tužiteljstva SŽ Dalida Burzić kazala je kako telefon dječaka nije bio u funkciji pet dana prije njegove smrti. Ona je kazala i da dječak nije silovan, te da nitko nije mogao potvrditi da je bio prisutan takvom činu. Ni na drugim djelovima tijela nije bilo tragova nasilja već su konstatirane ozljede koje su uzrok pada. Majka se obraćala školi uglavnom u vezi s ocjenama, a ne u povodu prijave nasilja. 

Burzić je rekla i da Mahir nije imao komunikaciju s Internacionalnom školom nakon što je prešao u drugu školu, te kako nikada nije nabavljen snimak s diktafona koji je spominjao dječakov očuh Dubravko Lovrenović

Pogledan je veliki broj zapisa s video kamera i niti jedan zapis ne ukazuje na vršnjačko nasilje. Utvrđeno je da su korišteni pogrdni nadimci među svom djecom. 

Slijedom navedenog, nakon samoubojstva Mahira Rakovca, očuhu Dubravku Lovrenoviću obratio se dječak koji je svojim kazivanjem doveo u sumnju uzroke smrti dječaka. Na osnovu toga je Lovrenović iznio dokaze, a Tužiteljstvo SŽ ističe kako nijedan dokaz ne potvrđuje da je nad Mahirom vršeno seksualno ili fizičko nasilje, te da ništa ne ukazuje na postajanje krivičnog djela. 

Analizirano je 7.795 video zapisa iz spomenute škole i nijedan nije ukazivao na vršnjačko nasilje.

Ovaj slučaj izazvao je veliku pažnju javnosti, jer je pokrenuto nekoliko važnih pitanja o maloljetničkoj delikvenciji i vršnjačkom nasilju. U brojnim gradovima u BiH održane su prosvjedne šetnje kako bi se ukazalo na problem vršnjačkog nasilja u školama, radi preventivnog djelovanja, piše Klix. 

Podsjećamo, Mahir Rakovac izvršio je samoubojstvo skokom sa zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja 14. prosinca 2015. godine

>>Mahirov skok u smrt razotkrio monstruozno nasilje u školama

Komentara 4

Avatar babas
babas
13:24 04.03.2016.

Zataškavanje,kao i obično.

SA
Salahuddin
13:24 04.03.2016.

U BiH ne postoji SŽ što bi valjda bila pokrata za Sarajevska županija - postoji samo Kanton Sarajevo. U Kantonu Sarajevo ne postoji Županijsko tužiteljstvo - postoji samo Kantonalno tužilaštvo.

Avatar Keep_calm
Keep_calm
17:05 04.03.2016.

Dječak je promjenio školu. vjerojatno ni zbog čega. tek tako. dajte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije