Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nekretnine

Tužiteljstvo BiH istražuje banku koja je Dodiku odobrila sumnjivi kredit

Milorad Dodik
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
05.01.2016.
u 15:22

Kazneno su prijavili i vlasnika bijeljinske banke Slobodana Pavlovića, njezina direktora Petra Lazovića te još pet osoba, uključujući ravnateljicu Agencije za bankarstvo RS Slavicu Injac.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u utorak da je otvorilo istragu protiv "Pavlović International Banke" iz Bijeljine koja se dovodi u vezu s dodjelom sumnjivog kredita sadašnjem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Iz sjedišta ovog tužiteljstva u Sarajevu objavljeno je kako su po nalogu njegova Odjela za organizirani i gospodarski kriminal i korupciju tijekom dana pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ušli u središnjicu Pavlović banke gdje pretražuju i oduzimaju dokumentaciju.

"Pretrage se provode u sklopu istrage tužiteljstva BiH u svezi s kaznenim djelima financijskog kriminala", stoji u priopćenju uz naznaku kako u ovom trenutku ne mogu dati više informacija.
Tužiteljstvo BiH nije izravno spomenulo Dodika no u studenom 2015. Srpska demokratska stranka (SDS) koja je u oporbi u Republici Srpskoj podnijela je kaznenu prijavu protiv aktualnog entitetskog predsjednika povezujući je baš s Pavlović bankom.

Kazneno su prijavili i vlasnika bijeljinske banke Slobodana Pavlovića, njezina direktora Petra Lazovića te još pet osoba, uključujući ravnateljicu Agencije za bankarstvo RS Slavicu Injac.

"Postoje osnovane sumnje da su te osobe koristeći svoj utjecaj, javnu funkciju i značajna novčana sredstva izvršile kaznena djela tako što su Miloradu Dodiku, kada je on bio predsjednik vlade RS-a, u 2008. omogućile primanje novčanih sredstava od 1,468.373,00 konvertibilnih maraka po osnovi navodnog kredita, kao i da su za račun Milorada Dodika taj navodni kredit otplaćivali u zamjenu za određene protuusluge", izjavio je 18. studenog predsjednik SDS-a Mladen Bosić prenoseći novinarima sadržaj kaznene prijave.

Prijava se zapravo odnosi na aferu kupnje luksuzne vile u elitnom beogradskom naselju Dedinje koju je Dodik platio čak 850 tisuća eura. U toj vili nikada nije živio, a iznajmio ju je veleposlanstvu Izraela u Srbiji. 

Dodik je kuću kupio u svibnju 2007. godine na temelju ugovora s Komercijalnom bankom iz Beograda u kojemu je navedena cijena od 850 tisuća eura.

Riječ je o kući površine od 341 četvorni metar uz garažu od 45 m2 i pomoćne prostorije od 63 m2.

Dodik je prije potpisivanja ugovora 3. ožujka 2007. platio predujam u iznosu od 100 tisuća eura, a na dan ovjere ugovora o kupoprodaji 16. svibnja  2007. platio je preostali iznos od 750 tisuća eura.

Iz SDS-a tvrde kako postoje dokazi da je on cjelokupni iznos isplatio u gotovu novcu. Nakon što je ta informacija dospjela u javnost, Dodik je navodno od Pavlović banke 2008. ishodio kredit koji je antidatiran kako bi bio prikazan kao pokriće novca kojim je kuća kupljena.

U kaznenoj prijavi stoji kako je u isto vrijeme Slobodan Pavlović došao do vrijedne nekretnine u središtu Banje Luke koju je kupio ispod tržišne cijene i u nju smjestio filijalu svoje banke, što bi mogao biti slučaj korupcije.

U prijavi se spominje i ime stanovitog Radomira Jovanovića za kojega je utvrđeno kako je do 2010. svakog mjeseca u Dodikovo ime uplaćivao rate kredita koje su iznosile oko 9,5 tisuća eura. 

Sumnjiva kupnja kuće u Beogradu tek je jedna od afera koje oporba stavlja na teret Dodiku. On je sve takve optužbe do sada odlučno odbacivao, a za kupnju kuće na Dedinju tvrdio je kako je potpuno transparetna te kako ju je realizirao kreditom čije rate otplaćuje najmom.

>> Republika Srpska je država, a Rusija je njen saveznik

Komentara 12

RI
rikavac
17:07 05.01.2016.

mogla je malo sipa uletit o Covicu da pregleda odakle stan u Zagrebu od 150 kvadrata,stan u Makarskoj od 120 kvadrata,kuca u Mostaru u vrijednosti 6 miliona maraka ,da malo procesljaju Eronet kolko je novaca klepio tu,pa Ht Mostar kolku je proviziu dobio sto je spojio sa Eronetom,pa Soko Mostar kolko je novaca dobio kad je prodao Firmu kao Direktor,pa koliko mu je Lijanovic dao novaca kad je Covic bio ministar finansija kako su Lijanovici uvozili i prodavali meso po posebnoj cijeni,pa Elektroprivreda prodaje struju po 4 centa Njemackoj pa kupuje od njemacke za 32 centa a sve kad je Covic bio ministar finansija. Pa moze onda Sipa nastavit sa Bakirom Izedbegovicem kako su se novci dijelili iz Razvojne banke politickim podobnicima,kako je Izedbegovic postao suvlasnik Vakufske Banke. Ima tu materijala dosta Dodik i Sanader su mali misevi za ovu dvojicu.

DU
Deleted user
18:19 05.01.2016.

U ovim nasim nesretnim drzavama nije bitno ko je kriv.Na kraju uvek strada portir.Ne zelim da ulazim u to,ko je gospodinu Dodiku odobrio kredit,i kako.Zelim samo da Vas podsetim na jednu,nezaboravnu recenicu gospodina Djordja Balasevica:Nisu krivi generali i brkati majori!Krivi smo mi,sto smo ih birali.

TA
tajgan
23:30 05.01.2016.

mooooj galebe! i "hrestomatiju" privest!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije