Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Tužitelji: Jelavić je za nas i dalje zoljom ubio Dominija

Svi smo mi nevini dok se ne dokaže suprotno, a jedino je Jelavić nevin i suprotno mu se više ne smije ni dokazivati zbog presude.
17. kolovoza 2010. u 09:00 22 komentara 359 prikaza
\'16.11.2009.Zagreb,Nikica Jelavic izlazi iz Zupanijskog suda u Zagrebu nakon oslobadjajuce presude. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL\'
Foto: A. Bronić/Pixsell, arhiva
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon što je Nikica Jelavić oslobođen optužbe, što se može učiniti, odnosno hoće li se inzistirati na rasvjetljavanju ubojstva građanina Zorana Dominija, kojeg su krhotine zolje ubile u studenome 1999. godine na Cvjetnom trgu pri pokušaju likvidacije Vjeke Sliška u blindiranom džipu? Na taj naš upit iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu dobili smo pitijevski odgovor: “Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i dalje smatra da je počinitelj toga kaznenog djela Nikica Jelavić, no Vrhovni sud RH je bio stava da prikupljeni dokazi nisu bili dovoljni za osuđujuću presudu. Kako je unatoč stavu ŽDO-a Zagreb Vrhovni sud RH potvrdio oslobađajuću presudu, koja je time postala pravomoćna, time je počinitelj kaznenog djela nepoznat te će se i dalje poduzimati radnje i mjere kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi s izvršenjem kaznenog djela.”

Zbog mogućih različitih tumačenja odgovora, treba raščistiti: predmet nove istrage mogu biti svi osim jednog čovjeka – Nikice Jelavića. Svi smo mi nevini dok se ne dokaže suprotno, a jedino je Jelavić nevin i suprotno mu se više ne smije ni dokazivati.

Od ponovnog suđenja štiti ga i Ustav, s tim da se samo zakonom mogu propisati “slučajevi i razlozi za obnovu postupka”. Zakon o kaznenom postupku pak ima nedvosmislenu odredbu: “Ne može se ponoviti kazneni postupak protiv osobe koja je oslobođena pravomoćnom presudom.” I suci su nam potvrdili da to znači kako čak i da se pojave novi svjedoci ili dokazi protiv Jelavića, pa i da on sam kaže kako je ispalio kobnu zolju, njemu se ne može ponovno suditi.

Zakon o kaznenom postupku predviđa pet situacija kad se može obnoviti pravomoćno presuđeni postupak, ali te iznimke formalne naravi neprimjenjive su na Jelavića. Teoretski bi bio moguć zahtjev za zaštitu zakonitosti, ali čak i da je osnovan, sud bi utvrdio “da postoji povreda zakona, ne dirajući u pravomoćnu odluku”.

Zatvorenika na ponovljenom suđenju ipak

Zatvorenika na ponovljenom suđenju ipak oslobodili
Kazneni postupak završen pravomoćnom presudom može se ponoviti u korist osuđenika, što je proljetos iskoristio vojni umirovljenik Željko Nimac (51) koji je izdržavao kaznu od tri i pol godine zatvora temeljem pravomoćne presude Vrhovnog suda za pljačku dviju pošta 2002. u Zagrebu. Bio je osuđen jer su ga prepoznale djelatnice pošte. Ali, zahvaljujući tehnološkom razvoju, fotogeometrijskom analizom snimki nadzornih kamera ustanovljeno je kako ne samo da je počinitelj bio niži za šest, a možda i 16 cm, nego i da oblik njegove glave i brkova ne odgovara Nimcu. Postupak je obnovljen i Nimac je oslobođen optužbi.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
 • Gogs:

  \"pravna država \" na djelu u svom punom \"sjaju\" !!!!

 • u je u mom srcu:

  koja je razlika između državnih odvjetnika i glavaša kad im presuda ne odgovara, onda sud nevalja a kad odgovarta onda glume pametne poštenjačine

 • Avatar DucMan
  DucMan:

  Bez obzira na sve i dalje ćemo čitati kako je Mladen Bajić naprosto fenomenalan izbor za vođenje DORH-a. I to nikakvi neuspjesi, podložnost vlasti, nerad i traljavost ne mogu osporiti.