Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prkose sudu

Tužitelji: Jelavić je za nas i dalje zoljom ubio Dominija

\'16.11.2009.Zagreb,Nikica Jelavic izlazi iz Zupanijskog suda u Zagrebu nakon oslobadjajuce presude. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL\'
Foto: A. Bronić/Pixsell, arhiva
1/3
17.08.2010.
u 09:00

Svi smo mi nevini dok se ne dokaže suprotno, a jedino je Jelavić nevin i suprotno mu se više ne smije ni dokazivati zbog presude.

Nakon što je Nikica Jelavić oslobođen optužbe, što se može učiniti, odnosno hoće li se inzistirati na rasvjetljavanju ubojstva građanina Zorana Dominija, kojeg su krhotine zolje ubile u studenome 1999. godine na Cvjetnom trgu pri pokušaju likvidacije Vjeke Sliška u blindiranom džipu? Na taj naš upit iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu dobili smo pitijevski odgovor: “Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i dalje smatra da je počinitelj toga kaznenog djela Nikica Jelavić, no Vrhovni sud RH je bio stava da prikupljeni dokazi nisu bili dovoljni za osuđujuću presudu. Kako je unatoč stavu ŽDO-a Zagreb Vrhovni sud RH potvrdio oslobađajuću presudu, koja je time postala pravomoćna, time je počinitelj kaznenog djela nepoznat te će se i dalje poduzimati radnje i mjere kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi s izvršenjem kaznenog djela.”

Zbog mogućih različitih tumačenja odgovora, treba raščistiti: predmet nove istrage mogu biti svi osim jednog čovjeka – Nikice Jelavića. Svi smo mi nevini dok se ne dokaže suprotno, a jedino je Jelavić nevin i suprotno mu se više ne smije ni dokazivati.

Od ponovnog suđenja štiti ga i Ustav, s tim da se samo zakonom mogu propisati “slučajevi i razlozi za obnovu postupka”. Zakon o kaznenom postupku pak ima nedvosmislenu odredbu: “Ne može se ponoviti kazneni postupak protiv osobe koja je oslobođena pravomoćnom presudom.” I suci su nam potvrdili da to znači kako čak i da se pojave novi svjedoci ili dokazi protiv Jelavića, pa i da on sam kaže kako je ispalio kobnu zolju, njemu se ne može ponovno suditi.

Zakon o kaznenom postupku predviđa pet situacija kad se može obnoviti pravomoćno presuđeni postupak, ali te iznimke formalne naravi neprimjenjive su na Jelavića. Teoretski bi bio moguć zahtjev za zaštitu zakonitosti, ali čak i da je osnovan, sud bi utvrdio “da postoji povreda zakona, ne dirajući u pravomoćnu odluku”.

Ključne riječi

Komentara 22

GO
Gogs
09:02 17.08.2010.

\"pravna država \" na djelu u svom punom \"sjaju\" !!!!

UJ
u je u mom srcu
09:03 17.08.2010.

koja je razlika između državnih odvjetnika i glavaša kad im presuda ne odgovara, onda sud nevalja a kad odgovarta onda glume pametne poštenjačine

Avatar DucMan
DucMan
18:56 18.08.2010.

Bez obzira na sve i dalje ćemo čitati kako je Mladen Bajić naprosto fenomenalan izbor za vođenje DORH-a. I to nikakvi neuspjesi, podložnost vlasti, nerad i traljavost ne mogu osporiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije