Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novosti ZKP-a

Tužitelji će imati posebne timove koji će tražiti svu ilegalno stečenu imovinu

siniša hajdaš dončić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
30.11.2013.
u 21:00


Premijer je kritizirao ministarstvo jer su prekasno dostavili važne amandmane

Deset amandmana na Zakon o kaznenom postupku (ZKP) koje je Ministarstvo pravosuđa u četvrtak uputilo Vladi, i to u vrijeme kada se u zgradi preko puta zaključivala saborska rasprava o ZKP-u (glasovanje je trebalo biti u petak) nije toliko bitno, ZKP bi bez njih bio gotovo isti.

U jednom se državnom odvjetniku daje dostava na uvid spisa koji je otišao po žalbi na viši sud, a u drugom se otvara mogućnost obnove postupka ako tužitelj nije u roku podignuo optužnicu zbog “više sile”. Preostali amandmani odnose se na ispravke gramatičkih pogrešaka te pogrešne numeracije pojedinih članaka.

Više reda u oprosnicama

Stoga, premda je amandmane Ministarstva pravosuđa podnijela u 12.05, a ne čak ni u pet do dvanaest, zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt nije napravila ništa toliko loše da bi bilo razmjerno javnoj kritici kojoj ju je na sjednici Vlade izložio premijer Zoran Milanović.

Bit je da je rasprava o izmjenama ZKP-a zaključena i da će dogodine biti u funkciji bolja varijanta zakona. Najvažnije novosti odnose se na jačanje sudske kontrole kaznenog postupka te na jačanje instrumenata koje ima Državno odvjetništvo pri utvrđivanju i blokiranju imovine osoba koje se bave kriminalom. Vrlo je važno za okrivljenika uvođenje prava da se može žaliti protiv tužiteljeva rješenja o provođenju istrage, a odluku o žalbi donosi sudac istrage. Važno je i uvođenje sredstava protiv odugovlačenja postupka. Tako se propisuje da se kaznena prijava mora riješiti u roku od šest mjeseci računajući od dana upisa u upisnik kaznenih prijava. U set izmjena ZKP-a koje su poduzete nakon odluke Ustavnog suda, a tiču se prava okrivljenika, spada i uvođenje prava okrivljenog da dobije uvid u spis nakon što je ispitan. Ako je pak ispitan prije rješenja o provođenju istrage, onda od dostave toga rješenja. U istu grupu izmjena ZKP-a moglo bi se svrstati i pooštravanje uvjeta pod kojima se pristupa tajnom prikupljanju podataka. Na tragu sprječavanja mogućih zloporaba pri uzimanju pregleda telefonskih kontakata je uvođenje sudske kontrole. Unosi se i više reda u institut takozvanih oprosnica koje su svojedobno bile na meti oštrih kritika. ZKP propisuje katalog kaznenih djela za koja bi se mogla izreći oprosnica, zatim kakva mora biti kvaliteta svjedočenja da bi se ono moglo nagraditi oprosnicom, a dodatna je kontrola njihove primjene unesena kroz zabranu da se na takvom svjedočenju temelji presuda.

Branitelji za najsiromašnije

U grupi izmjena koje bi trebale povećati efikasnost tužitelja u progonu kriminala je uvođenje imovinskih izvida i formiranje posebnih timova koji će se specijalizirati za pronalaženje nelegalno stečene imovine. Uvodi se red i u primjenu branitelja po službenoj dužnosti koji se plaćaju iz proračuna. Takvi se branitelji dodjeljuju samo u slučajevima u kojima je obrana nužna i samo onim okrivljenicima koji nemaju sredstava da bi ih mogli sami platiti.

Uvodi se snimanje svakog ispitivanja kod državnog odvjetnika, ali se ukida unakrsno ispitivanje koje se u praksi ionako pokazalo kao promašaj.

Više reda treba biti i u odnosu na informacije koje javnost dobiva o istragama. Moći će se pisati o istragama, a tužitelji će moći dati podatak i o izvidima, ali ne odajući identitet.     

>>DORH osniva posebne odjele za nezakonito stečen imetak

Komentara 5

Avatar aaaasdefrr
aaaasdefrr
08:53 01.12.2013.

Da li to važi i za Vas političare koji imate protuzakonito stečene nekretnine i novce na stranim bankovnim računima?

CA
campa
18:15 01.12.2013.

Po dosad viđenom bogati i podobni i dalje će biti nedodirljivi do smjene vlasti.Zar nadan nije obrazac djelovanja sudstva. Kad se hoće narodu prikazati da vlada ima mišiće donose se novi navodno stroži zakoni ili se osnuje neka agencija.

BA
Black Angels
18:16 01.12.2013.

da mi je znati ,,,gde ....si sakrio svu svoju nelegalno stecenu imovinu...jer opce je poznato da su nasi miistri korumpirani do grla...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije