Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problemi s francima
Povratak na članak

Tužio banku jer zbog valutne klauzule vraća 40 posto više novca

Tomislav Borković drži da je banka prema njemu, ali i prema mnogima koji su podigli slične kredite postupila nezakonito

Komentari 24

Avatar whitesox
whitesox
16:00 19.12.2012.

kakvi su nam političari e upravo tako se i banke ponašaju!

VL
GR
grebator
16:01 19.12.2012.

Postoje dva problema, valutna klauzula i promjenjiva kamatna stopa. Banke treba tužiti zbog obje stvari. Što se tiče kamatne stope, vrlo lako je dokazati da banke nisu poštivalje tržišne uvjete te su svoju maržu mijenjale po potrebi.

VL
BU
BubyZG
14:06 21.12.2012.

@igorl Nitko od hrvatskih građana nije dobio niti jabuke, niti CHF, pa ne treba vratiti niti jedno od toga. Svi su dobili SAMO I JEDINO KUNE i jedino to trebaju vratiti. Devizna klauzula je primjenjena samo da zaštiti banke odd naglog pada domaće valute. Ali u kombinaciji sa promjenjivom kamatnom stopom, banke su uvele apsolutno siguran sistem dobitka - ako kuna pada primjenjujemo deviznu klauzulu, ako slučajno pada valuta primjenjujemo promjenjivu kamatnu stopu. A najbolje je oboje, dobitak je dvostruki !!!

VL
Avatar emilsali
emilsali
13:21 19.12.2012.

Upravo je UBS osudjena na 1,2 milijardi eura zato sto je vestacki podizala LIBOR-internac.kamatnu stopu

VL
DU
Deleted user
13:28 19.12.2012.

Da je došlo do pada tečaja CHF vs € (posljedično i kn jer je vezana uz €), onda bi ta ista ekipa bacala kamenje na zgrade Vlade da im ova pokušava narinuti preko banaka da doplate razliku bankama. Ne treba smetnuti s uma da je taj dio pučanstva koji se zadužio u CHF bio godinama u povoljnijoj poziciji, glede otplate rata i s nižom kamatom, od dijela stanovništva čije kreditne obveze imaju € klauzulu. Tek negdje 2009. godine su oni u CHF dospjeli u relativno nepovoljniji položaj. Ali, o tome ni slova... Slijedom istih ugovora jer valutna klauzula je valutna klauzula, neovisno da li u ugovoru stoji prema CHF, prema € ili prema $!

VL
CH
chupakabra
13:33 19.12.2012.

Ovo je ponovni poraz žalosnog oportunizma, neznanja i nebrige hnb-a koji je to dozvolio uključujući cijelo vijeće hnb-a koji mogu do besvijesti glumiti veličine a uistinu su umrlo znanje već desetljećima koji se okružuju istomišljenicima-mladim poltronima. Mora se spomenuti i vlada - sadašnja koja ne čini ništa da to spriječi za koju sam siguran 99% da to radi iz nevjerojatnog neznanja i nesposobnosti iz kojeg proizlazi strah i kočnica svega dobroga i s nerazumijevanjem slušanja interesnih skupina.

VL
AU
autoritet
14:35 19.12.2012.

Što Vlada čeka??? Pa deseci TISUĆA obitelji su u dužničkom ropstvu jer su ih strane banke prevarile, što zaboga čeka "socijaldemokratska" vlada?

VL
CR
crocro
14:40 19.12.2012.

autoritet, Tko ima interesa u ovoj državi zaštititi svoje građane od lopovluka i omogućiti da dostojanstveno živi, taj neka vlada Hrvatskom. Oni koji to nisu u stanju provesti, ne mogu vladati Hrvatskom, bez obzira o kome se radi.

VL
CR
crocro
14:37 19.12.2012.

Nitko iz HNB-a ne štiti svoje građane, štite strane banke. Mi živimo u Hrvatskoj, valutnu klauzulu odmah ukinuti i svi štediše i nove i strane kredite trebaju plaćati samo u kunama. To je jedino pravedno, sve ostalo su manipulacije i krađa štediša. Da su banke poštene i svjesne kako gule svoje štediše koje su im vjerovale i išli na ruku štedišama da mogu normalno otplaćivati svoje obveze, te banke bi imale uvijek klijente. Oni koji se opekli a banka samo dolila ulje na vatru, zauvijek će izgubiti klijenta i njegove obitelji i rodbine. Banke su nezasitne i pohlepne, vrtoglavim iznosima stimuliraju svoje službenike koji svojom sposobnošću omamljuju klijente. Umjesto da u ugovoru kredita piše u tri rečenice uvjeti kreditiranja i to velikm slovima kao zrno kukuruza, oni napišu litanije na 5 listova koje nitko ne razumije, niti ima volju čitati a slova su veličine zrna maka, a nitko u banku ne ponese mikroskop. Banka se treba obvezati zakonom na veličinu slova. U EU je zakonom propisan fond slova ako želite poslovati. A kod nas?

VL
CR
crocro
14:47 19.12.2012.

Uostalom kako može na cigaretama slovima kao kuća pisati : "Pušenje ubija" ili "pušenje je štetno za zdravlje", a na ugovoru o kreditu treba isto tako velikim slovima napisati: "Ovaj ugovor je za vas štetan". Ali tako ne piše, već pišu najmanjim mogućim slovima poput zrna maka, što je nedopušteno u Europi. U Europi su propisana vrsta i veličina slova. Kod nas to nije propisano i ja pitam odgovorne zašto? To je zato jer država ne štiti građanina već štiti banku. Koja nema državni porez i koja profit odnosi u svoju matičnu zemlju, a guli Hrvatske građane. Eto, zato ne štiti država svoje građane.

VL
AC
acer7
14:51 19.12.2012.

crocro01 je u pravu. kada se ide u dućan i kupuje roba, nitko ne razmišlja ako je neki proizvod otrovan, jer se smatra da ako proizvod želi doći na police da je prošao kontrolu od nadležnih institucija. za kredite uu chf nadležna je HNB koja nije radila svoj posao i zabranila kancerogeni proizvod.

VL
DU
Deleted user
15:03 19.12.2012.

Kaže prestanik udruge banka, da su korisnici trebali znati ako je nešto povoljnije da je odmah sumnjivo. To vam je isto kao da kupite crni umjesto bijelog kruha i "trebali bi odmah uplatiti policu životnog osiguranja" jer sutra možda nee dočekate. Zamislite da idete u salon i kupite novi automobil npr. jeftiniji jer za skuplji nemate novca, i nakon mjesec dana otkažu kočnice vi doživite nesreću i vi ste krivi jer eto uzeli ste povojniji auto. Ovdje se brka sa dvije stvari, misli da nitko ne osporava da je tečaj porastao i tu se ne može ništa, ali kada vam banka unatoč tome poveća kamatu za 50% onda je rezultat toga povećana rata od 70-100%. Ako znamo da je LIBOR trenutno NULA posto, onda kamata nebi smjela biti više od 3 posto i u tome slučaju niti ovakav enorman porast tečaja nebi imao nikavu važnost jer bi vam rata otprilike bila ista ili neznatno veća. Promjenjiva kamatna stopa je najveća pljačka građana još od krađe penzionera devedesetih.

VL
VG
vgboy
15:10 19.12.2012.

mikrogrizli, chf nitko nije ni vidio a kamoli uzeo i potrošio , nitko nije rekao da kredit neće vratiti i sve jasno

VL
CH
chemica
15:11 19.12.2012.

Sudski vještak za bankarstvo i financije...Njega su uspjeli preveslati?! Čemu se onda tek mogu nadati polupismeni građani...

VL
SK
skverko
15:15 19.12.2012.

@mikrogrizzly Reci mi što će biti kada HNB više ne bude mogla braniti tečaj Eura i kada euro skoči na 10 kuna? Mislim da će HNB moći to raditi još neko jako kratko vrijeme. Ovo je borba i za onee koji imaju kredite u Eurima samo to mnogi ne razumiju. U normalnim zemljama kada raste tečaj pada kamata i obratno. Samo u Hrvatskoj kada raste tečaj raste i kamata. Zamisli da kod kredita u Eurima počme rasti i tečaj Eura a i kamata? To ne bih volio ali ljudi dajte malo opametite se.

VL
AC
acer7
15:18 19.12.2012.

@ skverko ovi sa euro misle da održavanje tečaja ze euro plaćaju liliputanci, a najbolje je smiješno da misle da će krediti za euro ostati netaknuti. pa oni tek sad dolaze na naplatu. a chf može i pasti.

VL
10
10ye
15:20 19.12.2012.

Zdravorazumski je jasno da je ova vrsta odnosa nelegitimna i neodrživa. Očekujem uskoro i krivičnu tužbu za zelenaštvo jer se ova situacija s CHF podosta poklapa s odredbama krivičnog zakona za zelenaštvo. Najjezovotije je kako "predstavnici građana" ovaj problem potpunoo ignoriraju a građani su prepušteni sami sebi dok "predstavnici građana" za iste te banke nesmiljeno utjeruju dugove od istih tih građana .

VL
BD
bd
15:35 19.12.2012.

Mislim da je ovdje najviše kriva upravo država jer je dozvolila tu vrstu manipulacije. Kao što i sam oštećenik kaže, nominalno je sve po zakonu, a problem je upravo u tome što je netko (država) dozvolio da se takav zakon pusti,a evidentno ide na ruku bankama i na štetu građanima. U ovoj kvazi-državi je kuna još uvijek zvanično platežno sredstvo i ne vidim nikakvih ovozemaljskih razloga da država ne donese odluku da se svi kreditri vežu uz kunu, a ne druge valute. Pa je li itko vidio da npr. Nijemac pokušava dići kredit u japanskim jenima, ili Švicarac u britanskim funtama?!? Vlada po definiciji je izabrano tijelo koje je dužno voditi (između ostalog) i brigu o građanima svoje zemlje, a nigdje nisam pročitao da im je dužnost štititi mafijaške banke iz drugih zemalja. Stoga, hitno revidirati sve ugovore u kune, ili pravac Remetinec za odgovorne iz vlade i HNB-a.

VL
CH
chemica
15:56 19.12.2012.

Treba bar malo razumjeti i nekakve osnove bankarstva. Uspoređivati Franjinu "državu" i jednu Švicarsku...Ma bogati. Zna se čemu služi valutna klauzula u državama za koje bi bilo bolje da nikada nisu ni stvorene jer su svojim građanima donijele samo krv i suze. To vam je, laici, oblik osiguranja. Ako se precijenjena domaća valuta jednog lijepog dana stropošta ( taj će dan neminovno doći, samo je pitanje vremena kao što vidimo), onda će svi krediti u domaćoj valuti biti gubitak za banku. Zato se vežu za euro ili neku drugu stabilnu valutu koje se ne baziraju na sumanutim tlapnjama nekakvog lokalnog "oca nacije". Naravno, ako baš hoćete kredite u kunama, tada će vam i kamata biti drastično viša kako bi se pokrio rizik poslovanja na nesređenom tržištu. Je, ali svi bi niže kamate pa će radije kredit u "švicarcima". I eto sada zla. Osobno sam savjetovao nekolicini prijatelja da ne kupuju stanove na kredit na vrhuncu građevinskog buma. Što su bedaci napravili? Upravo suprotno. Naravno da su sada u drekecu do grla. To bi bio još jedan od razloga tragičnog razvoja situacije. Nevjerojatna bahatost i "sveznanje" polupismenih pučana.

VL
BA
baš
16:52 19.12.2012.

Nije banka kriva. Banka živi od takvih poslova. Međutim, kriv je onaj tko je donio takve zakone i omogućio toj banci stvaranje ropskoga odnosa. Zato je Karamarko u pravu kada priča o zapuštenosti stranke, a time i države kojom je upravljao uglavnom HDZ. No, kako je priznao to, možda jednoga dana bude u poziciji to i mijenjati.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.