Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tužili Hrvatsku zbog ubojstva svojih roditelja na tlu 'SAO Krajine'

Presuda je da Hrvatska nije odgovorna za zločine na području koje nije kontrolirala. Tužiteljima odšteta za troškove
07. rujna 2016. u 17:10 20 komentara 4262 prikaza
esljp
Foto: CherryX/Wikimedia Commons

Može li Hrvatska biti odgovorna platiti odštetu za ubojstvo koje su pobunjeni Srbi počinili na teritoriju nad kojim hrvatske vlasti tada nisu imale kontrolu?

Ljubljanska banka Isplate Stari štediše Ljubljanske banke do sada dobili 54 milijuna eura od predviđenih 235 milijuna sudnica Eurospki sud za ljudska prava: Hrvatski sudovi povrijedili su pravo vlasništva te slobode govora

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odlučivao je o jednom takvom zahtjevu i presudio da ne može. Ipak, podnositeljima tužbe dodijelio je 11.400 eura odštete za sudske troškove koje su imali dok su se pred hrvatskim sudovima trudili dokazati da je RH odgovorna za posljedice zločina u tzv. SAO Krajini 1992. Nakon reintegracije okupiranih područja, hrvatske vlasti povele su 2000. istragu o ubojstvu roditelja dvoje hrvatskih državljana, no navodni počinitelji tog ubojstva bili su nedostupni, u SAD-u i u Srbiji. Hrvatski sud tražio je ekstradiciju, ali ni Amerikanci ni Srbi tome nisu udovoljili.

Tužitelji su na prvostupanjskom hrvatskom sudu dobili odštetu, no drugostupanjski je to poništio, a Vrhovni i Ustavni potvrdili da ne mogu dobiti odštetu od Hrvatske koja u trenu ubojstva nije imala suverenitet nad okupiranim teritorijem.

>> Europski sud za ljudska prava osudio Poljsku zbog tajnih zatvora CIA-e

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • USA:

  Ako sam dobro shvatio Srbi tuze Hrvatsku i traze odstetu sto su im drugi Srbi ubili roditelje Srbe na teritoriju na kojem Hrvatska u tom trenutku nije imala vlast jer je bio dio teritorija koji su okupirali takodjer Srbi. Moze ... prikaži još!e li se jos nesto ludje smisliti.

 • domljani:

  za počinitelje ubistava vrijedi lex perković-žive bezbrižno u srbiji i sad

 • Avatar navijač
  navijač:

  Šta je stoka. ..