Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Crkva može učiti mladež o svom stavu o gayevima'


Jelena Ć. Mudrovčić učenicima je rekla da je homoseksualni čin neuredan
06. studenoga 2015. u 08:31 145 komentara 10558 prikaza
16.10.2009., Zagreb - Jelena Coric Mudrovcic, vjerouciteljica OS Bartola Kasica na Jarunu, demantira navode da je djeci na satu vjeronauka rekla da su homoseksualci bolesni ljudi.  Photo: Igor Kralj/24sata
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Katolička crkva ne diskriminira homoseksualce kada podučava da homoseksualnost nije ispravna.

Epilog je to svjetonazorsko-pravosudne trakavice koja je počela prije šest godina, u prvome procesu po Zakonu o suzbijanju diskriminacije, kada je lezbijska udruga Kontra tužila vjeroučiteljicu Jelenu Ćorić Mudrovčić jer je na vjeronauku u Osnovnoj školi Bartola Kašića u Zagrebu iznosila crkvene stavove o homoseksualnosti. Točnije, konačnu odluku donio je Vrhovni sud Republike Hrvatske odbacivši žalbu udruge Kontra i zaključivši kako je nastava vjeronauka izraz slobode vjeroispovijesti, što je zajamčeno Ustavom te da ni načelno ne može predstavljati akt diskriminacije.

"Sve je rečeno u presudi"

Vjeroučiteljica Mudrovčić i njezin odvjetnik Miroslav Šumanović zadovoljni su ovom odlukom i nemaju komentara osim da je "sve rečeno u presudi Vrhovnog suda". Vrhovni je sud, zapravo, potpuno potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu otprije četiri godine prema kojoj vjeroučiteljica u nastavi vjeronauka učenicima osmog razreda nije za homoseksualnost koristila termine "bolest, nastranost i anomalija", kako je tvrdila Kontra, nego je upotrebljavala formulacije iz vjeronaučnog udžbenika "S Kristom u život" u kojima se homoseksualnost ne objašnjava kao izopačenost, nego se navodi da su homoseksualni čini u sebi neuredni, protive se naravnom zakonu i ni u kom slučaju ne mogu biti odobreni. Crkva, naime, ne odobrava homoseksualnost i homoseksualne čine, koji su za Crkvu grijeh, ali istodobno ne osuđuje homoseksualce kao osobe te uči da ih treba "prihvaćati s poštovanjem, suosjećanjem i obazrivošću, izbjegavati prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije".

Sloboda vjeroispovijedi

Vrhovni sud ovom presudom potvrđuje da vjerske zajednice imaju pravo na svoj nauk i potvrđuje činjenicu da je vjeronauk izborni predmet, odobren od države te da je riječ o "slobodi vjeroispovijedi kao ustavnom i konvencijskom pravu iz propisa jače pravne snage od Zakona o suzbijanju diskriminacije", kako piše u presudi. "Nije povrijeđeno ni načelo razmjernosti jer su stajališta o homoseksualnosti izložena u okviru nastavne jedinice koja baš određuje temu homoseksualnosti u okviru predmeta namijenjenog samo onim učenicima čiji roditelji žele baš takvu poduku", piše u presudi Vrhovnog suda.

>>Papa i Crkva
 ne propagiraju homoseksualizam

>>Vatikan: Homoseksualci ne smiju ni na koji način biti diskriminirani

Kontra: Presudu još nismo vidjeli, nema komentara

Lezbijske udruge Kontra tek su kratko poručili da ne mogu komentirati presudu Vrhovnog suda s obzirom na to da je njihovi odvjetnici još nisu dobili. Poručuju kako će se, čim budu upoznati sa sadržajem pravomoćne presude, oglasiti priopćenjem za medije. Vrhovni sud kaže da je homoseksualnost "obrađena s gledišta vjerskog uvjerenja i moralnog učenja prema kojem je homoseksualizam po svojoj biti protuprirodan oblik spolnosti, 'protivi se naravnom zakonu', tretira kao grijeh te je neprihvatljiv u sklopu tog vrijednosnog svjetonazorskog sustava".

'PROTI VIRUSI'
FOTO Pogledajte kakav je sapun ovaj iznajmljivač ostavio za svoje goste u apartmanu
INA Loyalty program
Preporuke za vozače
Jeste li čuli za ovih pet zlatnih pravila uštede goriva?
  • Salko Dinamitas:

    Kako se na cistom hrvatskom zove osoba koja je homoseksualac? Pa peder braco mila. Kakav gay kakvi bakaraci. jesmo li hrvati ili englezi?

  • Deleted user:

    meni isto nije normalno gurati spolni organ u izmet

  • NaDiMaK_:

    Normalno da može. A kontra i ekipica nek' vrate novce u proračun.