Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LUKA MIŠETIĆ:

'Tužba krajiških Srba većinom je odbačena, nije im ponuđena nagodba'

Luka Mišetić
Foto: screenshot HRT
29.01.2015.
u 20:00

Haaški sud već je odbacio tezu da je Oluja planirana kao zločin, naglasio je Mišetić

Odvjetnik Luka Mišetić, koji je pred Haaškim sudom branio umirovljenog hrvatskog generala Antu Gotovinu, smatra da će tužba krajiških Srba protiv američke vojno-konzultantske tvrtke Military Professional Resources Inc. (MPRI) zbog sudjelovanja u operaciji Oluji biti odbačena.

Podsjetimo, skupina Srba iz tzv. Krajine 2010. je godine podigla tužbu u Chicagu tražeći oko 10,5 milijardi dolara jer je MPRI, kako tvrde, omogućio da se tijekom Oluje dogodi genocid nad Srbima. Mišetić je u izravnom javljanju u današnji Dnevnik HRT-a rekao da je velika većina tužbe već odbačena kao neutemeljena jer taj sud nije nadležan te zato što je Haaški sud već odbacio tezu da je Oluja planirana kao zločin.

– Iz tog razloga smatram i da će ovo što je ostalo od tužbe također biti odbačeno – rekao je Mišetić.

Mišetić je naglasio da je MPRI pomagao HV-u oko obuke, ali nipošto nije sudjelovao u planiranju Oluje. Naglasio je da je MPRI pomagao s odobrenjem američkog State Departmenta jer bi se ta aktivnost u suprotnom smatrala kršenjem embarga koji je tada bio na snazi.

– Ova tužba nipošto nije tužba protiv Hrvatske i njezinih građana, već protiv jedne privatne američke tvrtke – naglasio je Mišetić.

Mišetić je dezinformacijom koju širi Savo Štrbac nazvao informaciju da je MPRI Srbima koji su pokrenuli tužbu ponudio nagodbu. Američka tvrtka spremna ih je saslušati, ali to nipošto ne znači da je spremna dati nekakav iznos ili priznati da su sudjelovali u zločinu – rekao je Mišetić.

>> Tvrtka iz SAD-a spremna na nagodbu sa Srbima koji je tuže zbog obuke HV-a i genocida u Oluji

>> Štrbac: Kapetan Dragan neće živ otići u Hrvatsku

Komentara 41

MA
makotako
20:34 29.01.2015.

ima li netko u hrvatskoj podatak kilika je steta nacinjena hrvatskoj od srba u hrvatskoj, od onih poziva za "dajte nam oruzje" pa do ratnih sukoba i nakon toga

Avatar johnny_bravo
johnny_bravo
20:29 29.01.2015.

Nakon svega što je dokazano na Haškom sudu, ovo bi bilo suludo. Bolje bi im bilo da skupljaju pare za namirenje ratne štete počinjene u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Kosovu. S janezima su i tak imali dogovorni rat tako da ih oni nebu ništa tražili što več nisu dobili.

Avatar Peterančan
Peterančan
20:43 29.01.2015.

Srpska klasika: "ceo svet" je protiv njih. A da se jednom zapitaju zašto? Zašto ih ne obožavaju ni Albanci, ni Makedonci, ni Crnogorci, ni Vojvođani, ni Bošnjaci ... Zašto Hrvati dobro surađuju sa svim ostalim nacionalnim manjinama, zašto nemaju ništaa protiv dvojezičnih ploča na talijanskom, mađarskom, češkom ....?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije