Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odstupio šef HDZ-a Krapinsko-zagorske županije

Tušek dao ostavku u Zagorju, ostaje u Saboru

Krapina: Žarko Tušek održao je konferenciju za medije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
29.01.2021.
u 08:46

Tušekova privremenog zamjenika u Zagorju vrh HDZ-a trebao bi imenovati već danas

Žarko Tušek podnio je jučer ostavku na funkciju predsjednika HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, ali ne i na zastupnički mandat u Saboru ni na članstvo u Predsjedništvu stranke.

Novinarima je to objavio sam Tušek, objašnjavajući kako je procijenio da je “ružna epizoda koja je protuzakonitim snimanjem dospjela u javnost” pretežak uteg zagorskom HDZ-u uoči lokalnih izbora.

Napravio je glupost

Njegovoj konferenciji za novinare prethodio je razgovor s predsjednikom HDZ-a i premijerom Andrejem Plenkovićem, nakon objave snimke na kojoj je, zajedno s gradonačelnikom Oroslavlja Emilom Gredičakom, nagovarao tamošnjeg nezavisnog vijećnika Viktora Šimunića da HDZ-u pomogne detronizirati SDP-ova župana, nudeći mu zauzvrat pomoć u financiranju kampanje i različite funkcije.

Tušekova privremenog zamjenika, koji će stranku pripremiti za lokalne i voditi do novih unutarstranačkih izbora, Predsjedništvo HDZ-a trebalo bi imenovati već danas. O njegovu slučaju stranačka tijela prije njegove ostavke nisu raspravljala, no ovakav rasplet događaja nije iznenadio nikoga u HDZ-u.Iako je u neslužbenom razgovoru s HDZ-ovcima jučer opći zaključak bio da je sastankom sa Šimunićem Tušek napravio glupost, dio HDZ-ovaca tumačio je da je njegov odlazak ipak prije svega plod pritiska Plenkovića, koji je, uvjereni su neki HDZ-ovci, time pokazao licemjerje i nejednak aršin prema Tušeku i prema svojim ministrima.

– Tušek je napravio glupost, ali tu nema ničega protuzakonitog. On Šimuniću nije nudio da sam dođe na funkcije koje je spominjao, nego je te funkcije nudio njegovoj političkoj opciji, što je uobičajeno u svim koalicijskim pregovorima – uvjeravao nas je jedan član stranačkog Predsjedništva. S druge strane, kaže, trojica su ministara prekršila zakon zalazeći u klub Dragana Kovačevića usred lockdowna pa im se ništa nije dogodilo.

Iako je njegov razgovor sa Šimunićem nazvao grubom političkom pogreškom, Tušeka je isprva donekle branio i sam Plenković, porukom kako u njegovu sastanku sa Šimunićem “ne vidi velike temelje za neku vrstu odgovornosti”, no to je činio i prije kada su njegovi stranački ili suradnici u Vladi bili uhvaćeni “s prstima u pekmezu” pa su na kraju ipak morali otići s pozicija. Tušek je s funkcije ipak otišao znatno brže nego drugi dužnosnici u takvim slučajevima, a među HDZ-ovcima prevladava mišljenje da je tako brzom razvoju događaja pridonijelo objavljivanje nastavka tajne snimke iz Tušekove klijeti.

U tom dijelu razgovora sa Šimunićem, koji je objavio portal 24 sata, Tušek je, naime, neugodno kritizirao Plenkovićeve ministre, poručujući da bi ih “pol’ odmah prebrisal”. Pritom je pokazao i vrlo visoke političke ambicije, očekivanje da će postati politički tajnik stranke, a zatim i da će ući u Vladu. Nakon objave snimke čiju je autentičnost i sam potvrdio, vrlo brzo je, međutim, postalo jasno da od njegovih ambicija neće biti ništa.

Postao je laka meta

Nakon što su u javnost puštene njegove kritike na račun ministara, komentiraju naši sugovornici, Tušek više nije mogao računati da će mu itko iz stranke stati u zaštitu i postao je laka meta.

– U stranci bi se inače probudio nagon da sačuvamo svojeg čovjeka, no nakon ovoga više nitko ne bi stao iza njega – komentirao je jedan HDZ-ovac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije