Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Turski avion preletio naš zračni prostor, MIG-ovi se nisu ni pomaknuli?!

MORH: Zbog kratke rute procijenjeno je da će do uljeza prije stići talijanski lovci
06. veljače 2015. u 11:44 247 komentara 111492 prikaza
Phenom 300
Foto: embraerexecutivejets.com
Pogledajte galeriju 1/2

Bila je srijeda, 28. siječnja 2015. U Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP) na Plesu operator je gledao u točkicu na radaru koja je predstavljala zrakoplov u letu iznad BiH, duž granice s Hrvatskom. Bio se prijavio kontroli leta u Beogradu (usluge u gornjem dijelu zračnog prostora BiH pružaju srbijanska SMATSA i naš HKZP) i nije se odjavio, a leteći nad BiH, nije se prijavio ni kontroli leta u Zagrebu. Operator je pokušavao uspostaviti kontakt sa zrakoplovom, no nije uspijevao, ni na radnoj ni na frekvenciji u nuždi (emergence 121,5).

Bila je riječ o civilnom, turskom poslovnom zrakoplovu Embraer Phenom 300 E55P, utvrdilo se poslije, operatora i vlasnika Poseidon Financea. U međuvremenu je brzi, lagani mlažnjak prešao granicu Hrvatske i ušao u naš zračni prostor u području "SONIC", u visini Udbine. Nakon neuspjele uspostave veze sa zrakoplovom, kontrola leta obavijestila je operativno središte Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), oni komuniciraju sa središtem za zračne operacije NATO-CAOC-om (u španjolskoj bazi Torrejon).

Letio u Ženevu

No naš dežurni dvojac MiG-ova 21 nije poletio premda bi bilo logično da krene u presretanje neidentificiranog zrakoplova. Nakon 11. rujna sve neprijavljene zrakoplove presreće se jer predstavljaju potencijalno veliku opasnost zbog terorizma i napada na civilne, energetske ili druge ciljeve i mogu počiniti veliku štetu i brojne žrtve. Turski Embraer nesmetano je nastavio letjeti hrvatskim zračnim prostorom još 25 do 30 minuta, a iznad sjevernog Jadrana, u visini Umaga, u međugraničnoj morskoj zoni između Italije i Hrvatske presrela su ga dva talijanska presretača lovca, izgledno F-16, koji su poletjeli iz baze Cervia pokraj Ravenne, s istočne obale Jadrana. Nakon presretanja i provjere Talijani su dopustili zrakoplovu da nastavi put prema odredištu – Ženevi. Zrakoplov je, inače, poletio iz Turske, s aerodroma Milas-Bodrum. Incident se, međutim, odmah počeo komentirati u stručnim krugovima. Tvrdilo se da naši borbeni lovci nisu poletjeli jer nisu ispravni. Ni godinu i pol nakon što je počeo remont naše borbene eskadrile MiG-ova, oni navodno nisu u zadovoljavajućem stanju.

U MORH-u potvrđuju da je "točno da je 28. siječnja turski civilni zrakoplov ušao u hrvatski zračni prostor. Operativno središte HRZ-a i PZO-a odmah je stupilo o kontakt sa zapovjedništvom NATO-CAOC-a te je u koordinaciji naš dežurni borbeni dvojac bio spreman za polijetanje i presretanje. Međutim, s obzirom na kratku rutu kretanja hrvatskim zračnim prostorom, procijenjeno je da će zrakoplov već prijeći granicu te je NATO-CAOC, koji je nadležan za pokretanje procedure presretanja, zbog toga odlučio da ususret turskom civilnom zrakoplovu krenu talijanski zračni lovci".

Sumnjivo obrazloženje

U MORH-u još napominju da su bili u izravnoj koordinaciji s NATO-ovim sjedištem, a kao dokaz da su MiG-ovi funkcionalni dodaju da su "istog dana, dva sata ranije, naši borbeni lovci odradili i vježbu presretanja Pilatusa u našem zračnom prostoru te su bili spremni za intervenciju". Cjelokupni zračni prostor NATO-a jest jedinstven prostor i sve snage brzog odgovora koje provode zadaće air policinga djeluju koordinirano i sinkronizirano pod zapovijedanjem NATO CAOC-a (Combined Air Operations Centre). No našim stručnjacima nikako nije jasno zašto naši MiG-ovi svejedno nisu uzletjeli. General Josip Štimac, bivši zapovjednik HRZ-a i PZO-a, kaže da u takvoj situaciji MiG-ovi moraju uzletjeti u roku od 5 minuta, a do Umaga im treba dodatnih 10 do 15 minuta, dakle stigli su presresti turski civilni mlažnjak.

18.09.2013., Split - Helikopter HRZ na heliodromu Firule. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL zašto opet? Helikopteri opet idu na remont u rizičnu Ukrajinu Ante Kotromanović probijeni rokovi Istražno povjerenstvo za remont MiG-ova?

– Potpuno mi je nelogično da MORH kaže da su MiG-ovi dva sata prije incidenta vježbali presretanje nad školskim Pilatusom, a onda, kada se dogodio stvarni incident, stvar prepuštaju Talijanima – kaže Štimac. Stoga sumnja da u tom trenutku naš dežurni dvojac lovaca nije mogao uzletjeti. Štimac kaže da zbog manjkavog remonta naši MiG-ovi često nakon leta odlaze u hangar na "šrafljenje" pa ne mogu dalje letjeti. Dodaje da su naši vojni radari taj zrakoplov sigurno pratili stotine kilometara prije nego što je ušao u RH i znali su prije poziva iz HKZP-a da nešto nije u redu. Uostalom, pokazalo se da RH mora imati dežurni par MiG-ova i u Zadru, ne samo na Plesu. Štimcu je to razlog više da se hitno oformi široko povjerenstvo kako bi se saznalo pravo stanje naše borbene eskadrile.

>> ‘Ukleti’ MiG-ovi, treći incident u 5 mjeseci

PREKRŠAJNO PRIJAVLJEN
Detalji drame u obitelji Štimac: Sinu Luki nestalo je novca za biznis u Abu Dhabiju
PBZ
#ostanidoma i dalje
Koje nove navike ćemo zadržati u narednim mjesecima kako bi sačuvali zdravlje
 • Avatar Krckan
  Krckan:

  Od pobjedničke vojske do sprdačine u par koraka..bravo Ante i oni prije tebe.

 • Android:

  "naši MiG-ovi često nakon leta odlaze u hangar na "šrafljenje" Tako je bilo i kad bi preuzeli Stojadina iz Auto-kuče,morali ste stegnuti kotače, podmazati papučicu kvačila da se sama vrača u prvobitni položaj itd.

 • Testera:

  Bitno da se prijavio u Beogradu od kojega postoji opasnost. U Zagrebu je znao da se ne mora prijaviti jer ne postoji opasnost od letećih kanti.