Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOBI NA MOSTU

Turski sud osudio 72 osobe na doživotni zatvor u slučaju pokušaja prevrata

Turska
MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL
12.07.2018.
u 12:59

Do sada je uhitila 160 tisuća ljudi, te razriješila dužnosti isto toliko državnih službenika otkako je završio propali državni udar

Sud u Turskoj osudio je 72 osobe na doživotni zatvor zbog njihova sudjelovanja u sukobima na mostu u Istanbulu u kojima su ubijene 34 osobe tijekom pokušaja državnog udara prije dvije godine, javila je državna novinska agencija Anadolija.

Još se očekuje 71 presuda u slučaju gdje su optuženici okrivljeni za namjerno ubijanje civila koji su na poziv predsjednika Tayyipa Erdogana pokušali prekinuti državni udar na mostu iznad kanala Bospor.

Osude dolaze u vrijeme kada se u Turskoj priprema obilježavanje druge godišnjice pokušaja prevrata 15. srpnja, te slavlja predsjednika Erdogana zbog nedavne pobjede na izborima koju mu je omogućila apsolutnu moć.

Na tom su se mostu, preimenovanom u "Most mučenika 15. srpnja", vodili sukobi u noći državnog udara.

Nakon pokušaja državnog udara počele su istrage i progoni vojnika, državnih službenika i akademika koje se sumnjiči za povezanost s muslimanskim propovjednikom Fethullahom Gülenom, a kojega Turska optužuje za neuspjeli državni udar. 

Turska je do sada uhitila 160 tisuća ljudi, te razriješila dužnosti isto toliko državnih službenika otkako je završio propali državni udar, objavio je UN-ov ured za ljudska prava još u ožujku.

Ključne riječi

Komentara 2

MX
Mister X
19:27 12.07.2018.

Za 100 milijardi štete ubojstava preko 200 ljudi i ranjavanje preko 1200 Turskih dužnosnika . Pokušaj ubojstva jednog predsjednika u jednoj demokratskoj državi članici NATO saveza . i nije ništa previše kako nam neki stalno pobjeđeni - napadači žele da objasne ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije