Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlast bez ograničenja

Erdoğan je i službeno postao sultan

Tayyip Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
07.07.2018.
u 16:38

Binali Yildrim ući će u povijest kao posljednji turski premijer jer to se mjesto ukida

Nakon što je Turska objavila dekret kojim se gotovo sve ovlasti prebacuju na predsjednika države, u skladu s prelaskom na izvršni predsjednički sustav koji je rezultirao prošlomjesečnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, Tayyip Erdoğan postao je stvarni sultan kojem je omogućena vladavina čvrstom rukom najmanje do 2023., a njegova je želja ostati na vlasti do 2029. godine.

Da će njegova vladavina biti autokratska, dokazuje i izjava turskog predsjednika odmah nakon proglašenja pobjede na izborima, u kojoj je svoje političke protukandidate nazvao “neprijateljima demokracije” koristeći se nacionalističkom i prijetećom retorikom koja se pojačala nakon neuspjelog puča 2016.

Izetbegović na inauguraciji

Naime, dekret uvodi promjene u zakonima koji datiraju još od 1924. godine, prebacujući ovlasti premijera i vlade na ured predsjednika. Tim dekretom turski premijer Binali Yildirim, koji je formirao 65. vladu, ući će u povijest kao posljednji premijer nakon uvođenja novog predsjedničkog sustava u zemlju. Na referendumu prošle godine Turci su tijesnom većinom glasali za prelazak na takav predsjednički sustav, a ta politička promjena bit će upisana kao još jedan od trijumfa predsjednika Tayyipa Erdoğana na nedavnim izborima.

Nakon ukidanja ureda premijera Erdoğan će imati ovlasti formirati vladu i regulirati rad ministarstava bez parlamentarnog odobrenja.Vlada je objavljivala dekrete zaobilazeći parlament otkako je uvedeno izvanredno stanje nakon propalog pokušaja vojnog udara u 2016. Iako je već samom objavom dekreta Erdoğan dobio ovlasti kao nekada sultan, promjene navedene u dekretu službeno će stupiti na snagu kada Erdoğan položi prisegu, 9. srpnja. Erdoğanovoj inauguraciji nazočit će predsjednici nekoliko zemalja, a među njima će svakako biti i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji Erdoğana smatra svojim predsjednikom.

Sukob sa SAD-om i EU

Započela je Erdoğanova nova era i cijeli svijet s nestrpljenjem očekuje njegove prve poteze. Analitičari su uvjereni da će on odmah zaoštriti odnose sa SAD-om zbog neizručivanja državnog neprijatelja broj 1 Fetullaha Güllena te s EU koji je već optužio da izaziva “sukob” između kršćanstva i islama, nakon što je Europski sud dao poslodavcima pravo da zabrane pokrivanje glave maramama na radnom mjestu te su zapadne europske zemlje zabranile predizborne skupove potpore Erdoğanu.

Vlada, rat, proračun, sastav sudova... sve sultan kontrolira

Imenuje ministre

Izmjene ustava, ukupno njih 18, omogućit će Erdoğanu veće ovlasti nego što ih je imao otac nacije Ataturk. Erdoğan će tako moći imenovati i smjenjivati ministre i druge vladine dužnosnike, kao i imenovati jednog ili više potpredsjednika izvršne vlasti.

Imenuje suce

Predsjednik Tayyip Erdoğan, umjesto premijera i turskog parlamenta koji su to do sada činili, imenuje 12 od 15 sudaca Ustavnog suda, a također će odlučivati o članovima pravosudnih disciplinskih i prekršajnih sudova.

Predlaže proračun

Do sada je parlamentarna većina predlagala i usvajala proračun, a to će sada biti u ovlasti predsjednika Erdoğana.

Još dva mandata

Erdoğan će se moći kandidirati još dva puta za predsjednika i ponovno preuzeti vodstvo nad svojom islamističkom strankom AKP. I vladati najmanje do 2029. godine.

Sve pod kontrolom

Direktno će donositi odluke kako u miru tako i u ratu. Pod njegovim nadzorom bit će vojska, policija i obavještajna služba te će moći proglasiti izvanredno stanje što će parlament morati potvrditi, a imat će pravo i donošenja dekreta.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Tayyip Erdogan
1/12
Ključne riječi

Komentara 48

JT
Jedan_tamo
17:27 07.07.2018.

Nije on sultan nego tzv. 'Madi', obecani novi vodja muslimana. Podupire varijantu i glava je muslimanskog bratstva.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
16:59 07.07.2018.

Službeno samozvani sultan koji ni kvalifikacije za svjetsko prvenstvo nije uspio proći, slabe vajde od ovog sultana, paše i vezira, nula bodova.

KR
Krotila
16:49 07.07.2018.

e,nečeš U HercegovinU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije