Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SINDIKATI SPREMNI NA PROSVJEDE

Turski investitor za Večernji: Ne odustajemo od traženja rješenja za Petrokemiju

Kutina: Pogoni Petrokemije
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
19.03.2023.
u 20:02

Podsjetimo, PPD i Ina drže 54 posto, a država 40 posto dionica Petrokemije. Okolišna dozvola istječe krajem iduće godine, a bez nje jedina domaća tvornica mineralnih gnojiva ne bi mogla legalno proizvoditi. No iz Petrokemije uvjeravaju da je Yildirim kao budući vlasnik preuzeo obvezu ishođenja nove dozvole pa se postavlja pitanje zašto država o tome traži dodatna jamstva.

U kutinskoj Petrokemiji ovih dana vlada velika nervoza. Ni nakon gotovo četiri mjeseca nije dovršen proces preuzimanja većinskog vlasništva, s tvrtke Terra Mineralna gnojiva u vlasništvu PPD-a i Ine na turski holding Yildirim, zbog čega su nezadovoljni i radnici i investitori. Oko 1300 radnika strahuje za posao, a sve je navodno zapelo na okolišnoj dozvoli, čije izdavanje država uvjetuje ulaganjem milijuna eura u modernizaciju proizvodnje koja će smanjiti štetne čestice u zraku.

'Nećemo pasti u miru i tišini'

Podsjetimo, PPD i Ina drže 54 posto, a država 40 posto dionica Petrokemije. Okolišna dozvola istječe krajem iduće godine, a bez nje jedina domaća tvornica mineralnih gnojiva ne bi mogla legalno proizvoditi. No iz Petrokemije uvjeravaju da je Yildirim kao budući vlasnik preuzeo obvezu ishođenja nove dozvole pa se postavlja pitanje zašto država o tome traži dodatna jamstva. Yıldırım i dalje ustraje u pronalasku rješenja. Iz te kompanije kažu za Večernji list kako rade na tome da što prije završe posao. Na pitanje o okolišnoj dozvoli su suzdržani.

– U ovom trenu ne želimo špekulirati tako da ne mogu odgovoriti ni "da" niti "ne" u vezi s tom dozvolom. Ali mogu slobodno reći da činimo sve kako bismo što prije realizirali transakciju – kazao je Orcun Gokalp iz Yıldırıma. Sindikat je u proteklih nekoliko dana vodio razgovore s radnicima, a za ovaj tjedan najavljena je i mogućnost prosvjeda.

VIDEO: Petrokemija Kutina

– Ako netko misli da će Petrokemija pasti u miru i tišini – neće. Ako ne bude drugih rješenja, naravno da će se prosvjedovati. Danas bi se trebali znati neki naši konkretni koraci i vjerujem da ćemo u konačnici saznati što se događa. Krajnji je rok da proizvodnja krene – kaže Željko Klaus, predsjednik Sindikata energije, kemije i nemetala.

U sindikatu kažu da je najveći problem u tome što jedina domaća tvornica mineralnih gnojiva u punom kapacitetu ne radi još od proljeća prošle godine. Ako se proces ne ubrza i ako u roku od mjesec dana ne krene proizvodnja amonijaka, Petrokemija bi mogla propasti. – Radnici su u strahu i panično žele otići iz tvrtke. Sindikati će u sljedećih tjedan dana vršiti pritisak koji mora rezultirati nastavkom proizvodnje. Tko će to raditi, Ina, PPD ili Yildirim – baš nas briga! Mi ne navijamo ni za koga, mi navijamo samo da tvrtka radi. Država mora razumjeti o kakvoj se industriji radi i koji je njezin značaj za hrvatsku poljoprivredu – ističe Klaus.

Međunarodni konzultant s područja energetskih i petrokemijskih postrojenja Đuro Božanović upozorava da se problemu s Petrokemijom ne pristupa dovoljno ozbiljno i da u poslu nisu definirani međusobni odnosi. – Međutim, proizvodnja ne smije stati. Treba produljiti rok za modernizaciju postrojenja. Ako stavke nisu do kraja regulirane ugovorom, obje strane trebaju preuzeti odgovornost i dogovoriti se u najkraćem mogućem roku – ističe Božanović.

Sporna odredba o remontu

Neovisni analitičar, inženjer Zoran Grgić, upozorava da se u Petrokemiji mora napraviti zahtjevan remont čija je cijena velika zato što se u proizvodnji amonijeva nitrata moraju koristiti posebne vrste čelika koji su otporni na habanje i koroziju i ne stvaraju opasne spojeve sa sumporom i fosforom. PPD je započeo s remontom Petrokemije, ali je stao zbog cijene plina. U međuvremenu se dogodio rat u Ukrajini, koja je bila jedan od najvećih svjetskih proizvođača hrane, umjetnih gnojiva i jeftinog čelika potrebnog za remont, a sada je sve to nedostupno.

Švicarski bankarski div Credit Suisse na koljenima: Situaciju analizira stručnjak Tomislav Pili

Komentara 11

GA
Gastarbeiter2
07:14 20.03.2023.

Vjerojatno je "ugradnja" u pitanju 😉

KA
kažemja
20:45 19.03.2023.

Vječiti gubitaš koji spašavamo mi porezni obveznici a jedini je razlog kupovanje socijalnog mira i mogući gubitak radnih mjesta.Dokle više???

TA
Tarantula
07:22 20.03.2023.

HDZ je oduvijek vodio Petrokemiju, ovo su samo rezultati toga rada. Sjetite se kako je Petrokemija prije prodaje davala bespovratne pozajmice malim firmama kako bi joj se umanjila vrijednost a onda dolazi Pavao i PPD :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije