Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovorio Trumpu

Turska ne popušta: američkom pastoru prijeti 35 godina zatvora

Foto: Reuters
1/2
29.07.2018.
u 23:22

Turske vlasti pastora optužuju za terorizam i za špijunažu u korist dviju neprijateljskih organizacija Fethullaha Guelena i kurdskih separatista

Turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan očito nije spreman popustiti u u sporu oko zatvorske kazne za američkog pastora Andrewa Brunsona unatoč prijetnji SAD-a sankcijama. 

"Umjesto da poštuju odluku suda" SAD govori o sankcijama, rekao je Erdogan turskim novinarima, po izvješću lista Haberturk od nedjelje.

"SAD ne treba zaboraviti da će, ako ne promijeni ponašanje, izgubiti snažnog i iskrenog partnera", rekao je Erdogan.

Foto: Instagram Dejan Lovren

Turski je predsjednik također opovrgnuo glasine o dogovorima u Brunsonovom slučaju.

Turski je sud ranije ovoga tjedna odlučio da se iz zdravstvenih razloga Brunson premjestiti u kućni pritvor u gradu Izmiru.

Uhićenje 50-godišnjeg pastora Andrewa Brunsona u prosincu 2016. jedno je od brojnih pitanja koja kvare odnose Ankare i Washingtona, saveznika u NATO-u koji su početkom godine u Siriji bili na rubu sukoba.

Pastora, kojemu prijeti 35 godina zatvora, turske vlasti optužuju za terorizam i za špijunažu u korist dviju organizacija koje smatraju neprijateljskima: mreže Fethullaha Guelena, kojemu Ankara pripisuje neuspjeli puč u srpnju 2016., što on niječe, i kurdskih separatista u Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK).

Donald Trump je zaprijetio Turskoj ''velikim sankcijama'' ukoliko ne oslobodi američkog pastora. Trumpova izjava potaknula je ljutite odgovore iz Ankare i pojačala napetosti između dvaju NATO saveznika.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence u nedjelju je ponovio prijetnju sankcijama.

"Sjedinjene Američke Države su spremne uvesti sankcije Turskoj do oslobođenja Andrewa Brunsona", rekao je Pence za postaju Fox News. "Pastor Andrew Brunson je nevin čovjek".

Pence je rekao da Brunsonovo prebacivanje u kućni pritvor nije dovoljno i dodao da mu se treba dopustiti da se vrati u SAD.

 

>> Oliver Dragojević

Komentara 13

ZI
zimerman
04:53 30.07.2018.

Optužen je samo zato što je kršćanin, a Trumpu svaka čast

ZI
zimerman
05:29 30.07.2018.

Amerika ima pravog lidera , a Turci će dobiti ono što su već davno trebali da dobiju

BO
bobannato
09:22 30.07.2018.

Turci su jadni i tupa i a htjeli bi se inatiti Amerima i Europi a ovise o Europi i Amerima a sada kad im Europa i Ameri uvedu sankcije mogu se slikati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije