Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ESKALACIJA U ZALJEVU

Turska izdala saveznika Trumpa i stala uz Katar

Katar
Reuters/PIXSELL
09.06.2017.
u 16:12

Američki je predsjednik izgubljen - najprije je Kataru ponudio pomoćm a onda je pohvalio Saudijsku Arabiju jer je, kaže, veličanstveno izolirala Katara

Da Katar, koji su izolirale Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati, situaciju shvaća ozbiljno i priprema se za sve moguće scenarija pa čak i za rat dokazuje i stavljanje katarske vojske u punu pripravnost. Svih 11.800 vojnika kao i 90 tenkova koji su izvučeni iz vojnih skladišta te 72 vojna zrakoplova.

Sve vodi prema ratu

Katar je uputio oštro upozorenje Saudijskoj Arabiji, UAE-u i Bahreinu da će bez upozorenja pucati na njihove brodove ako uđu u njihove vode. Analitičari upozoravaju da je ova situacija mnogo opasnija od zaljevske krize iz 2014.

Da situacija više naginje ratu nego prema mirnom rješenju, dokazuje i turski parlament koji je usvojio zakon koji će omogućiti raspoređivanje vojnika u tursku bazu u Kataru. Turska je spremna poslati tri tisuća vojnika kako bi pomogli katarskoj vojsci u slučaju bilo kakve vojne agresije na tu zemlju. Turska vojska već polako stiže u Katar što je potvrdio i oporbeni zastupnik socijaldemokrat Sezgin Tanrikulu kazavši da je 80 turskih vojnika već poslano u vojnu bazu da pripreme raspoređivanje veće formacije.

Turski predsjednik Erdoğan, blizak je saveznik katarskog šeika Tamina bin Hamada al-Tanija – obojica su sljedbenici pokreta Muslimanskog bratstva, kritizirao je sankcije koje su toj zemlji ovoga tjedna uvele četiri države predvođene Saudijskom Arabijom, poručivši kako će Turska pomoći Kataru da izađe iz krize.

Uz Tursku, i Iran je stao na stranu Katara, a iranski su zrakoplovi stigli u Dohu s vodom i hranom. Isto tako, šef iranske diplomacije Javad Zarif posjetio je Tursku, gdje je sa svojim turskim kolegom Mevlütom Çavuşoğluom razgovarao o nastaloj zaljevskoj krizi i kako i na koji način pomoći Kataru.

Sjedi na dva stolca

Američki predsjednik Donald Trump, turski partner u NATO-u, ni sam ne zna na koji bi stolac sjeo. Prvo je nazvao katarskog emira šeika Tamina bin Hamada al-Tanija nudeći mu pomoć te mu poručivši kako je SAD uz katarski narod, a nakon toga je pohvalio saudijskog kralja Salmana na veličanstvenom potezu protiv Katara vjerujući da je to jedini način u borbi protiv terorizma i islamskog radikalizma.

Komentara 18

KO
korisnik997
17:29 09.06.2017.

kako su Ameri to vrhunski odradili,zakuhali su citav Islamski svijet i sad dok oni budu rokali jedni druge,ovi ce lagano da salju spasilacke ekipe koje ce hladno da kradu naftu 😂

RI
rikavac
18:00 09.06.2017.

Katar je prekinuo isporuku nafte Amerima i Amer je odma spreman da zapocme rat da uvodi demokraciju kao u Siriji Irak I Irana. Al to radi podmuklo nece direkt da se umijesa vec preko saveznika Saudijaca. Tako su stvorili Isil Ameri nauruzavali ih preko Saudijaca i da bi taj Isil mogao zapocet rat gdje bi dosli Ameri kao spasioci u tu zemlju.

RA
ranko75
21:28 09.06.2017.

Turska nije banana drzava pa da se mora drzati SAD kao pijan plota.Nije on Trumpu nista ni obecao da bi ga mogao izdati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije