Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAZNA

Turkinje koje se umjetno oplode spermom stranca u zatvor 3 godine

\'embrij2_nnn_unu_260210\'
16.03.2010.
u 08:38

Novi je zakon objavilo ministarstvo zdravstva i čini se da se temelji na članu kaznenog zakona koji turskim državljanima zabranjuje da skrivaju očinstvo svoje djece.

U Turskoj je usvojen novi zakon koji kaznenim djelom kvalificira umjetnu oplodnju Turkinja spermom stranih državljana. Umjetna trudnoća je već ilegalna u Turskoj, ali žene su dosad mogle u inozemstvu tražiti donatore sperme za takvu vrstu trudnoće. Sada, poslije usvajanja ovoga zakona, bit će odgovorne za djelo koje povlači kaznu do tri godine zatvora.

Kako je javio dopisnik BBC-a iz Ankare, u Turskoj je velik broj aktivnosti na popisu zabranjenih zakonom, a najnoviju među njima opisuje kao "bizarnu". On objašnjava da, prema novom zakonu, svaka žena koja koristi stranu banku spermatozoida kako bi zatrudnjela podliježe krivičnoj odgovornosti.

Novi je zakon objavilo ministarstvo zdravstva i čini se da se temelji na članu kaznenog zakona koji turskim državljanima zabranjuje da skrivaju očinstvo svoje djece.

Liječnici i pravnici u Turskoj kažu da još pokušavaju ustanoviti kako će vlada primjenjivati novi zakon. Donacije sperme za umjetnu trudnoću već su dugo ilegalne u Turskoj, tako da su žene koje su željele zatrudnjeti umjetnom oplodnjom putovale u inozemstvo. Njihov je broj mali, procjenjuje se manji od stotinu godišnje - ali je jedan ginekolog opisao novi zakon kao "veliki korak natrag".

Taj je turski ginekolog, u razgovoru za BBC, ujedno optužio konzervativnu islamističku vladu stranke Pravde i napretka da nije uspjela razumjeti "potrebu prilagođavanja" turskih zakona mogućnostima koje suvremena medicina nudi ženama koje ne mogu ili ne žele zatrudnjeti prirodnim putem.

 

Ključne riječi

Komentara 11

AN
Ana33
08:10 30.03.2010.

Ulazak Turske u EU... Značilo bi KRAJ, ne samo Europske Unije... Nego i KRAJ... ZAPADNE civilizacije!!! No, to Ameri i žele...

SI
Slo_Istran
02:32 17.03.2010.

I oni žele u EU!? WTF!?!?!

BO
bomba
12:53 16.03.2010.

agim-kosova Ne razume !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije