Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I ŠEFOVI DRŽAVA ŠTEDE I hrvatski i slovenski predsjednik manje će putovati u inozemstvo

Türk zbog krize predložio smanjenje svoje plaće

07.01.2009.
u 19:32

Slovenski će predsjednik Danilo Türk ove godine manje odlaziti na službena putovanja u inozemstvo nego lani, a svi će njegovi službeni posjeti od sada biti usklađeni s ostalim nositeljima vanjskopolitičke aktivnosti države.

Posljedica je to najavljene financijske i gospodarske krize pa će sukladno tomu Türkov ured smanjiti i troškove reprezentacije. Na smanjivanje će troškova utjecati i uključivanje predsjednikova ureda u zajedničke javne nabave za usluge zrakoplovnih kompanija.

Türk će svoje vanjskopolitičke aktivnosti ove godine usmjeriti uglavnom prema zemljama koje su u interesnoj sferi slovenskog gospodarstva pa će ga na tim putovanjima u pravilu pratiti predstavnici zainteresiranih većih slovenskih poduzeća, ali će troškove tih putovanja nositi njihova poduzeća.

Slovenski će predsjednik Pahorovoj vladi predložiti zakonsko rješenje i za smanjivanje njegove plaće, koja je u prosincu prošle godine bila 3.373,88 eura neto i predlaže da se smanji za jedan platni razred pa će biti manja za oko 223 eura bruto. Troškove reprezentacije Türkov ured namjerava smanjiti organiziranjem skromnijih domjenaka i ponude na predsjednikovim prijamima, a ne isključuje se ni mogućnost združivanja prijama s drugim državnim tijelima.

Tako su tradicionalni novogodišnji prijam za novinare danas zajedno organizirali predsjednik Türk, predsjednik parlamenta Pavel Gantar i premijer Borut Pahor.

I hrvatski predsjednik Mesić će, kako saznajemo, u zadnjoj godini mandata manje putovati i na taj način manje potrošiti na putovanja. Njegov proračun za 2009. iznosi nešto više od 54 milijuna kuna, a za putovanja je planirano 1,8 milijuna ili oko tri posto njegovog proračuna. Mesić se već novogodišnjim domjenkom za dužnosnike pridružio mjerama štednje i na skroman način obilježio ulazak u godinu ‘stezanja remena’.



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije