Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ambicije

Türk u utrci za glavnog tajnika UN-a

dt
Foto: Anze Petkovsek/Zurnal24/PIXSELL
05.01.2014.
u 16:37

Türka se već nekoliko mjeseci u diplomatskim krugovima na East Riveru spominje kao čovjeka koji bi mogao biti primjeren kandidat za Ban Ki-moonova nasljednika

Slovenska je vlada na prvoj ovogodišnjoj sjednici podržala kandidaturu bivšeg predsjednika Danila Türka (2007. - 2012.) za mjesto glavnog tajnika UN-a. Türka se već nekoliko mjeseci u diplomatskim krugovima na East Riveru spominje kao čovjeka koji bi mogao biti primjeren kandidat za Ban Ki-moonova nasljednika.

Taj 61-godišnjak, profesor međunarodnog prava, postao je 1992. prvi veleposlanik Slovenije pri UN-u, da bi ga 2000. Kofi Annan imenovao pomoćnikom za politička pitanja. Türku u korist ide i podatak da se glavni tajnici biraju i po geografskom načelu, a u sljedećem će mandatu najvjerojatnije na red doći istočna Europa. Usto, nepisano je pravilo da kandidat ne može biti državljanin članice Vijeća sigurnosti, a Slovenija do 2030. nema mogućnosti kandidirati se za nestalnu članicu.

>> Premijer i ja na situaciju u Vukovaru očito različito gledamo

Komentara 1

Avatar tajar
tajar
20:07 05.01.2014.

Uz dužno poštovanje prema g. Turku, smatram da UN ne služe svrsi kojoj su delarativno namjenjeni. Niti jedna rezolucija ne može proći ako jedna od pet zemalja s pravom veta uloži veto!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije