Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Turskoj

VIDEO Erdogan s autobusa: 'Zajedno smo do groba! Baj, baj, Kemale!' Njegov trijumf slavi i Putin

Erdogan
Foto: REUTERS
1/14
28.05.2023.
u 22:17

"Izrečene su svakojake klevete, no ja vjerujem u zdrav razum građana. Demokracija će sigurno doći u ovu zemlju, doći će nam sloboda"

Prema preliminarnim rezultatima turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osvojio je novi petogodišnji mandat nakon što je u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora osvojio 52,87 posto glasova, dok je njegov protukandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,13 posto nakon prebrojanih 99 posto glasova. Tako je više od 64 milijuna Turaka s pravom glasa odlučilo o budućnosti svoje zemlje da žele krenuti putem islamizacije, kako želi ponovno izabrani turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, a ne putem Ataturkove Turske, koju je zagovarao Kemal Kılıçdaroğlu.

VIDEO Erdogan: Zajedno smo do groba!

U pobjedničkom govoru u Istanbulu, Erdogan se zahvalio svojim glasačima, a protivniku poslao poruku "Zbogom, Kemale" te proglasio pobjedu. 'Ako Bog da, bit ćemo dostojni vašeg povjerenja kao što smo bili posljednju 21 godinu', rekao je predsjednik Turske dodajući da su svih 85 milijuna građana zemlje “pobjednici” izbora 14. i 28. svibnja.

Erdogan se ponovno obrušio na opoziciju i LGBT zajednicu koje je cijelo vrijeme u svojoj kampanji nazivao pogrdnim imenima.

"Pobijedili smo one ljude koji su željeli legalizirati LGBT zajednice i istospolne brakove, što se protivi islamskim načelima i radi razdor unutar turskog društva. Nama su najvažniji Bog i obitelj, ništa nastrano", govorio je Erdoganovi dok su njegove pristaše, koje su se okupili ispred njegovog stana u Istanbulu, često njegov govor prekidali uzvicima Allahu Akbar (Bog je najveći) i pjevajući nacionalne pjesme. Iako su SAD i Zapad očekivali drugačije rezultate i nadale se gubitku Erdogana, do toga nije došlo. Erdogan je u nekoliko navrata optužio SAD da se miješaju u unutarnje stvari Turske i čini sve kako bi ga rušile.

GALERIJA Pogledajte kako pristaše slave

Erdogan
1/14

Američki veleposlanik se često sastajao s vođom opozicije Kemalom Kılıçdaroğluom. Erdogan je u nekoliko navrata uputio oštre poruke Joeu Bidenu da će Turci pokazati kako su lojalni svojoj državi jer, kako uvijek kaže, njegov je put i vladavina svetinja. Pobjeda Erdogana zasigurno će ojačati odnos Turske s Vladimirom Putinom, jer, dva dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora, Erdogan je priznao da Zaljevske zemlje i još neke prijateljske zemlje su prebacile velike svote novaca u turske banke kako bi pomogle turskoj ekonomiji koja se, kako kaže, polako oporavlja.

VEZANI ČLANCI

Erdogan je svim tim zemljama obećao vratiti dug s boljim odnosom i prijateljstvom. Iako Erdogan nije spomenuo Rusiju niti Vladimira Putina, svima je jasno a nije ni tajna, da je Rusija, osim Katara, najviše financijski pomogla Turskoj. Mnogi ruski oligarh i bogati uložili su milijarde dolara u turskim lirama u turske banke kako bi pomogli Erdoganu. Velika pobjeda Erdogana zasigurno će otežati put Švedske u NATO, jer Erdogan će sada zasigurno ponovno krenuti sa svojom ucjenjivačkom politikom kako to obično i radi da bi postigao svoje ciljeve. Osim Erdogana najveći dobitnik ovih izbora zapravo je Vladimir Putin, kojem Turska, iako članica NATO-a, nije nametnula sankcije već je ostala neutralna.

Pobjeda je Erdoganu uvelike povećala ugled nepobjedivosti nakon što je već prekrojio domaću gospodarsku, sigurnosnu i vanjsku politiku u zemlji. Svojom pobjedom Erdogan je pokazao da je prebrodio neke od svojih najtežih političkih prepreka dosad, obraćajući se biračima nacionalističkom i konzervativnom retorikom tijekom kampanje koja je izazivala podjele i skrenula pozornost s dubokih ekonomskih problema. S druge strane, mnogi u porazu Kilicdaroglua, koji je obećao da će zemlju usmjeriti na demokratskiji put, vidjeli su rasistu i šovinistu koji umjesto da se uhvati u koštac sa svim turskim problemima od inflacije do vanjske politike, bavio se isključivo izbacivanjem migranata iz zemlje.

Turski oporbeni predsjednički kandidat Kemal Kilicdaroglu rekao je da će nastaviti voditi svoju borbu, nakon što su rezultati pokazali da je izgubio na, kako je rekao, "najnepravednijim izborima u posljednjih nekoliko godina" protiv sadašnjeg predsjednika Tayyipa Erdogana. Govoreći u Ankari, Kilicdaroglu je kazao kako je tužan zbog "nevolja" koje čekaju Tursku.

"Nisam mogao biti nijemi vrag šuteći protiv progona i nepravednog i nezakonitog poretka, nisam. Naša zemlja je u dugovima. Imam molbu od vas, za vas, za našu djecu, za vaše roditelje, nastavite dalje demokratsku borbu. Sve mogućnosti države bile su položene pod noge jednog čovjeka. Mi ćemo i dalje biti pioniri ove borbe", kazao je Kemal Kilicdaroglu.

S obzirom da su se i Erdogan i Kemal borili za svaki glas Turka bošnjačkog podrijetla, kojih u zemlji ima više milijuna, pitanje je da li su to glasovi koji su odlučili pobjednika ovih predsjedničkih izbora?

Erdoğan na predizbornom skupu u Istanbulu poručio kako Turska već dulje od 20 godina ulaže napore i konstantno jača odnose s bratskim i prijateljskim zemljama. Rekao je i da će i nakon 28. svibnja nastaviti čuvati amanet (arapska riječ amanat, a znači "zavjet ili čuvanje") koji mu je ostavio Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine. S druge strane, gradonačelnik Istanbula Ekrem İmamoğlu, koji podržava kandidata opozicije Kemala Kılıçdaroğlua, tijekom predizborne kampanje posjetio je i Yildirim, dio regije Istanbula pod nazivom Bayrampaşa u kojem žive i Bošnjaci. Zanimljivo je da se İmamoğlu tijekom tog skupa glasačima obratio i na bosanskom jeziku te je poručio kako Erdoğan neće osvojiti novi mandat. "E vala nećeš, Tayyipe", poručio je İmamoğlu, što je izazvalo oduševljenje okupljenih.

Komentara 15

KI
kingtom
20:08 28.05.2023.

Turci ostaju gdje jesu, u turskoj.

XA
xaron
22:03 28.05.2023.

Demokracija nije cilj sam po sebi. Neka društva jednostavno nisu spremna za tip demokracije koju nudi Zapad. Uvodjenje demokracije Zapadnog tipa u Libiju, Siriju, Iraq, Afganistan…dalo je katastrofalne rezultate.

AN
AntePortas9
21:46 28.05.2023.

Turci rekli "e, ne može"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije