Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Tuđman ne zaslužuje da se po njemu zove odličje najvećeg reda'

Tuđman je bio predsjednik dok su hrvatske Oružane snage i vojnici činili ratne zločine, a nije učinio ništa da ih spriječi ili kazni, kazao je SDP-ov zastupnik Peđa Grbin
27. studenoga 2019. u 15:21 312 komentara 9628 prikaza
Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin izjavio je u srijedu na saborskom Odboru za Ustav i Poslovnik da prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman ne zaslužuje da se po njemu nazove državno odličje najvećeg reda.

Franjo Tuđman DAVOR IVANKOVIĆ Hrvati bi i danas izabrali Tuđmana. To najbolje govori koliko nam vrijede nasljednici

Tuđman je bio predsjednik dok su hrvatske Oružane snage i vojnici činili ratne zločine, a nije učinio ništa da ih spriječi ili kazni, bio je predsjednik dok su progonjeni novinari, bio je tvorac ideje o 200 obitelji što je za posljedicu imalo katastrofalnu pretvorbu i privatizaciju, nabrajao je Grbin u raspravi o prijedlogu da se dopuni Zakon o odlikovanjima i priznanjima.

Tim zakonom utvrdilo bi se odlikovanje Velereda Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom, koje bi se dodjeljivalo svake godine o obljetnici njegove smrti, 10. prosinca.

To bi novo visoko državno odlikovanje bilo u redu najviših priznanja koje Hrvatska dodjeljuje - veleredova, kojih je do sada bilo četiri, a nose imena hrvatskih kraljeva Tomislava, Petra Krešimira IV i Dmitra Zvonimira i krajlice Jelene.

Grbin, ali i Arsen Bauk (SDP), poručuju kako nema potrebe da zakon ide po hitnom postupku već se može donijeti u redovnoj proceduri.

Franjo Tuđman VELIKO ISTRAŽIVANJE Konačno otkriveno tko je Hrvatima draži - Tuđman ili Tito?

Očito je zakon napravljen u Uredu predsjednice kao dio kampanje za predsjedničke izbore, kaže Bauk i poručuje kako se na taj način ne želi uključivati u "besramnu kampanju".

Budući da svi članovi Odbora nisu bili na sjednici, Bauka je zanimalo je li netko deponirao svoj glas. Odgovoreno mu je kako je to učinio Milorad Pupovac (SDSS) i da se izjasnio za zakon.

O tom zakonskom prijedlogu Sabor će raspravljati u srijedu poslijepodne, glasovati bi trebao u petak.

Poznati Hrvati slobodni zidari
SLOBODNI ZIDARI
Počeci masonerije u Hrvatskoj: Tko su bili poznati Hrvati masoni
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
 • Bruno_Bear1:

  Jako nam je važno mišljenje ovog komunjarskog degenrika. Komunjare bi da se uvede orden najvećeg zločinaca Europe druga tita.

 • derin:

  Ne, drug Račan je zaslužio, ipak nas je razoruža i prepustio na milost i nemilost Miloševića i još ste glasali protiv hrvatske neovisnosti i opet ste bili izabrani, stvarno smo slijepi!

 • Avatar Mado
  Mado:

  Rat nikada nije prestao, vrijeme je da narod uzme državu u svoje ruke.