Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatko Vitez

Tuđman me podržao kad sam Sabor nazvao kokošinjcem

21.07.2015., Zagreb - Zlatko Vitez, glumac, redatelj i osnivac glumacke druzine Histrioni.  Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/3
24.07.2015.
u 15:11

Canjuga, Mamić, Tuđman, Karmarko, Milanović, Ljuština, Šerbedžija,,, ngomet politika, kazalište - tri su glavne sfere interea dugogodišnjeg vođe i osnivača glumačke družine Histrioni

Zlatko Vitez karijeru je paralelno gradio na tri vrlo zanimljiva kolosijeka. On je prije svega glumac, ali je dogurao do ministra kulture i predsjednika Skupštine NK Croatia.

Gdje ste imali najviše uspjeha?

Kada sam bio predsjednik Skupštine NK Croatia, a Zlatko Canjuga predsjednik kluba, hrvatski nogomet postigao je najveće rezultate svih vremena. Osvojili smo treće mjesto u svijetu, što smatram i svojom zaslugom jer je okosnica reprezentacije bila momčad Croatije. Nakon toga smo igrali ravnopravno s najjačim klubovima u Ligi prvaka.

Znači, Canjuga je bolji od Zdravka Mamića?

Canjuga je najbolji po rezultatima.

Kakav je bio vaš status kada je Dinamo preuzeo Zdravko Mamić?

Prije toga sam već dao ostavku. Već onda se nisam slagao sa Zlatkom Canjugom zato što je za trenera doveo Argentinca Ardilesa. Uz to su mi nešto i pakirali jer su nam Riječani govorili da smo im oteli prvenstvo. Međutim, tadašnji predsjednik Varteksa Anđelko Herjavec mi je rekao, u prisutnosti još pet vodećih ljudi Croatije, da su Riječani na poluvremenu nudili Varaždincima 300 tisuća maraka da im puste utakmicu. Nakon te izjave HNS me kaznio sa šest mjeseci zabrane djelovanja. To sam smatrao direktnim atakom na istinu. Svi su oni rekli da će me tužiti sudu, ali to nitko nije učinio.

Teško mi je povjerovati da je to bio jedini slučaj namještanja.

Mi nismo imali potrebu namještati utakmice jer smo imali sjajnu momčad. Hrvatska liga je nama bila smiješna. Mi smo se ravnopravno borili s najjačima u Europi.

Kako gledate na Mamićev rad?

Njegov je rad uspješan.

A stil?

Nekome moj stil nije simpatičan. On je uspješan čovjek u tom biznisu.

A problemi koje ima sa zakonom?

Što bi rekao moj dragi prijatelj Milan Bandić, neka pravna država radi svoj posao.

Što vi mislite?

Nogomet je svijet za sebe, ima svoje zakonitosti pa i financijske. Teško je uskladiti interes pravne države s nogometnim interesima i transakcijama. To nije uspjelo nikome u svijetu. Pa vidite da je i jedan Messi bio optužen da nije platio porez. Da ne govorim o velikoj aferi koja se događa Seppu Bllateru i glavnoj kući svjetskog nogometa. Nogomet je prije svega veliki biznis.

Vi do demokratskih promjena niste bili politički aktivni?

Kako ne. Politički sam aktivan još od studentskog pokreta 1971. godine.

:: Niste bili u Partiji.

To nikada.

Onda niste mogli biti pravi HDZ-ovac.

Pa bilo je HDZ-ovaca koji nisu bili u Partiji. HDZ nikada nisam doživljavao kao stranku. HDZ iz našeg vremena bio je pokret i on je svoju zadaću ispunio. Činjenica je da smo mi napravili državu. Pokret danas nije ono što je nekada bio. Mislim da ga je Sanader sa svojim merifetlucima gotovo uništio. Karamarko je napravio veliku stvar i spasio je stranku od propasti.

Karamarko dobro vodi HDZ?

Mislim da sa svojom ekipom dobro radi.

Što vam se ne sviđa kod premijera Zorana Milanovića?

Ništa mi se ne sviđa. Kome se sviđa? Oni su državu doveli do ruba. Financijski, ali i ideološki. Počeli su slaviti nekakve datume za koje sam smatrao da su otišli u ropotarnicu povijesti.

Na što mislite?

Na sve što rade. Slave 27. srpnja, a točno se zna da je to bio četnički pokolj nad Hrvatima.

A ono što se slavi 22. lipnja u Sisku?

Povijesno je točno da je taj dan počela antifašistička borba. Znam po tome što je moja teta bila u pokretu. Ubili su je ustaše pa je onda moja majka otišla u partizane.

Kako ste surađivali s Franjom Tuđmanom s obzirom na to da je volio stvari držati pod kontrolom?

Ako ste imali prave argumente, on je te stavove uvijek uvažio. Možda se malo znao mrštiti, znao se i naljutiti, ali je vrlo brzo prelazio preko nekih razmirica. Bio je veliki državnik. Povijest će za deset-dvadeset godina pokazati koliko veliki.

Kada se najviše naljutio na vas? Kada ste Sabor nazvali kokošinjcem?

Tada se navodno uopće nije naljutio. Nakon toga se nismo čuli par dana. Kada sam ga dočekao ispred Lisinskog, gdje je Ruža Pospiš-Baldani imala koncert, pitao me je li se smirilo ono oko kokošinjca, a ja sam mu odgovorio da ne znam. Rekao sam i da sam se malo našalio s Matošem, a on je samo rekao da sam im i dobro rekel. Nije možda podržao moj citat, ali je podržao izjavu da se u sabornici previše bave sobom i kokodakanjem, a ne bitnim problemima zemlje.

Ćiro Blažević je na kružocima kod Tuđmana znao govoriti da on nakon predsjednika najviše zna o nogometu.

Tuđman je zaista znao puno o nogometu. Sjedili smo kod predsjednika Tuđmana na jednoj intimnoj večeri. Bio je Ćiro, tenisač Ivanišević, njegov otac, Suad Rizvanbegović, Zlatko Canjuga i ja. Zima prije Svjetskog prvenstva u Francuskoj, tražio je od nas da svatko napiše idealnu reprezentaciju. Sjećate se da Draženu Ladiću nije išlo. Zabijao je sam sebi one smiješne golove, a Marijan Mrmić branio je u nekoliko utakmica izvanredno. Tuđman je pocrvenio od bijesa i rekao: Nemate vi pojma o nogometu. Ne samo da će Ladić braniti za Hrvatsku, nego će biti najbolji golman Svjetskog prvenstva.

On je naredio Ćiri da uzme Ladića?

Tako je rekao. E sada je li naredio ili nije...

Je li to bilo na intervenciju Tuđmanove kćeri koja je, koliko se sjećam, bila u prijateljskim odnosima s Draženom Ladićem.

To su već, kako bi rekao Krleža, hoch tračevi.

S Radom Šerbedžijom ste dugogodišnji prijatelj. Idemo razjasniti njegov odlazak iz Hrvatske tijekom devedesetih.

Nije on otišao devedesetih. Otišao je 1986. kako bi s Ljubišom Ristićem u Subotici radio kazalište. Tu mu se raspao brak. Tu i tamo došao bi u Zagreb odigrati svoje predstave u Gavellu. Tamo se oženio i našao novi život. E sada je li trebao doći tu, to je stvar njegove procjene.

Koliko je on realno bio ugrožen u Zagrebu tijekom devedesetih?

Nije bio ugrožen. Jednostavno je procijenio da mu nije ovdje mjesto. Kako je ono rekao Tito, mi bismo njega čuvali kao zjenicu oka svog. Ja sam ga volio i uvijek ću ga voljeti jer je veliki glumac i konačno moj veliki prijatelj.

Šerbedžija je u komunizmu imao bolje veze pa je on "čuvao" vas, a nakon demokratskih promjena vi ste se "brinuli" o njemu.

Nije mene trebalo čuvati, mene je trebalo hapsiti. Vjeran Zuppa hvali se da me dva puta spasio od hapšenja. Pitajte ga kako je to bilo na komitetima.

Sad je glavna zvijezda u kazalištu Oliver Frljić.

Novinari koji prate kulturu vole ekscese. A Frljić ne radi predstave, nego ekscese. Da ima publiku za onu predstavu za koju je mene stavio na gaće, ne bi je igrao na pozornici na koju može stati 150 ljudi. On se ne usuđuje. On to radi za svoju ekipu.

Podržavate li vi u Zagrebu HDZ ili Milanda Bandića?

Prije svega podržavam programe. Mislim da je Bandić od Zagreba napravio čudo. Uživam u Zagrebu jer ga je Bandić tako lijepo zrihtal. A to što je on Hercegovac, to nema nikakve veze s ovim našim klasičnim purgerskim jalom.

Vjerujete li da je Bandić potpuno čist?

Apsolutno. Sve optužbe protiv njega su politički usmjerene.

>> Zlatko Vitez novi je savjetnik za kulturu Milana Bandića

>> Prvo nam uzmu 40% novca, a sad bi nam dali nagradu grada. Odbit ću je!

Komentara 30

IV
IvanXXIII.
16:31 24.07.2015.

Kakvo nabusito režanje!

DA
Djeca_Arbata
15:57 24.07.2015.

Ovaj lik je klasičan primjer čovjeka sa nekoliko dresova na sebi...po potrebi ih mijenja...malo ljevičar, pa malo desničar, pa opet umjereni i neutralni građanin...uglavnom, bitno je da lova kapa i da su sva vrata širom otvorena...i da su mu svi prijatelji...a lova kapa i kapa, a on se sve više deblja...

Avatar arhaika
arhaika
16:22 24.07.2015.

vitez je nas vitez, a vi koji pljujete odite tjesiti radu serbedziju na briunima i celokupnu mu porodici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije