Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odmetnici od Syrize

Tsiprasa će rušiti nova partija Narodno jedinstvo

Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
22.08.2015.
u 10:27

Radikalni ljevičari optužuju premijera za izdaju nacionalnih interesa. Odmetnici od Syrize računaju na glasove Grka koji su zaokružili "oxi" na referendumu

Samo nekoliko sati nakon što je premijer Tsipras podnio ostavku i najavio nove izbore za 20. rujna, Syriza, do jučer neprijeporna vladarica Grčke, raspala se na dva dijela. Radikalno lijevi članovi stranke s gnušanjem su napustili Syrizu i osnovali novu stranku pod imenom Laiki Enotita, odnosno Narodno jedinstvo.

Reakcija je to dojučerašnjih Syrizinih jastrebova koji smatraju da je Tsipras svojom promjenom stavova prema kreditorima i financijskoj politici države izdao stranku i ideju za koju su se borili. I s kojom su uostalom došli i na vlast.

Novi mandatari

S dvadeset i pet zastupnika u grčkom parlamentu koji su napustili Syrizu i priključili se novoj, radikalno lijevoj stranci. Narodno jedinstvo predstavlja treću najsnažniju parlamentarnu skupinu u Grčkoj. Vodi ih Panagiotis Lafazanis, jedan od bivših ministara iz sada već raspuštene Tsiprasove vlade, pod čijom je ingerencijom bilo ministarstvo energetike.

Iako je Tsipras najavio izbore za 20. rujna, teoretski postoji šansa da se oni izbjegnu. Naime, u slučaju ostavke vlade, grčki predsjednik mandat nudi vođi sljedeće po snazi parlamentarne stranke, u ovom slučaju vođi konzervativne Nove demokracije, Vangelisu Meimarakisu. Ako on ne uspije u roku od tri dana sastaviti vladu koju bi potvrdio parlament, mandat dobiva sljedeća skupina po broju zastupnika, a to je novostvoreno Narodno jedinstvo. Ako ni oni ne dobiju povjerenje parlamenta, mandat za sastav vlade dobiva Zlatna zora kao četvrta po jačini parlamentarna stranka u državi.

Iako je Meimarakis već potvrdio kako će pokušati sastaviti vladu, za to su izgledi ravni nuli. Relativnu većinu u parlamentu još uvijek drži Syriza, i bez njihove potpore vjerojatnost da će na glasanju novi mandatari prikupiti dovoljan broj glasova gotovo je ravna nuli.

Tsipras se, naravno, ne namjerava odreći mjesta predsjednika vlade, niti smatra da je Syriza iznevjerila Grke. Doduše, na izborna obećanja otprije sedam mjeseci, kada su tvrdili kako će "kreditore staviti na svoje mjesto i pokrenuti s njima nove, drukčije odnose", više se ne obaziru, niti ih spominju. Ali vjeruju da su učinili najbolje za grčki narod što se u ovoj situaciji moglo učiniti te da su grčki birači toga svjesni. Izvanredni izbori samo su Tsiprasov manevar kako bi se riješio radikala iz Syrize koji su mu donedavno bili bliski suradnici.

Računaju na razočarane

Ipak, Tsipras je u manevrima prilično slab, a to je pokazao i za vrijeme referenduma koji je raspisao vjerujući da će ga Grci odbiti. Kada su birači ipak uvjerljivom većinom glasova prihvatili referendumski prijedlog da se odbiju uvjeti kreditora za nastavak financijske pomoći, Tsipras je to potpuno ignorirao i sklopio s Trojkom sporazum. I to po gotovo istovjetnim, oštrim uvjetima koje je Trojka i prije referenduma predlagala. Narodno jedinstvo sada računa upravo na tih 62 posto grčkih birača koji su prije samo dva mjeseca tražili da se povuče linija u grčkom popuštanju Europi. Koliko je u pravu Lafazanis, novi lider nove stranke, teško je reći. Dobar dio Grka koji su glasovali za referendum danas bi postupili drukčije jer su vidjeli što se događa kad zemlja ostane bez pomoći. Koliko ih je pak i dalje za oštar stav vidjet će se na skorim izborima. 

>> Lijevo krilo izašlo iz Syrize, izvjesni su novi izbori 

>> Kako su Angela Merkel i partneri ukrotili grčkog premijera

Komentara 3

Avatar Lutkica
Lutkica
17:28 23.08.2015.

Varoufakis je se smatra hrabrim i tvrdoglavim čovjekom i ima karizmu leadera koji vodi u provaliju..Tsipras je riskirao,ali je ipak zakočio pred provalijom

UN
unbekant
20:31 22.08.2015.

Tsipras pobjedjuje ponovo,sa 70% prednosti.....

AA
aabbcc
22:58 22.08.2015.

Zabava za narod: Poslije novih izbora narod ce dobiti najnovije izbore a tek poslije dolaze jos noviji izbori...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije