Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANJE NAKON IZBORA

Trumpu nije važna smrt demokracije u Srbiji, već Kosovo

Vučić premoćno pobijedio na izborima u Srbiji
Foto: /PIXSELL
1/3
23.06.2020.
u 23:13

Lideri Srbije i Kosova, Vučić i Thaçi, sastaju se u subotu u SAD-u te se očekuje pomak u postizanju sporazuma

U najavama parlamentarnih izbora u Srbiji svi su očekivali uvjerljivu pobjedu Srpske napredne stranke (SNS) i predsjednika te stranke te države Aleksandra Vučića, ali malo je tko mogao očekivati da će SNS dobiti gotovo 62 posto glasova. Prema još uvijek nepotpunim rezultatima koalicija SPS – JS osvojila je 10,39 posto glasova, a stranka SPAS nekadašnjeg vaterpolskog reprezentativca Srbije Aleksandra Šapića 3,71 posto. Izborni je prag bio tri posto. U parlament će ući i četiri manjinske liste, i to Savez vojvođanskih Mađara, dvije bošnjačke liste – Muamera Zukorlića i Sulejmana Ugljanina – te Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena Dolina s juga Srbije. O premoćnoj pobjedi Vučića govori i to da će od 250 zastupnika u parlamentu SNS imati 189 mjesta!

Oporba bez medija

U svome obraćanju građanima nakon pobjede Vučić je najavio da će SNS razgovarati s predstavnicima svih stranaka kod sastavljanja Vlade, pa čak i onima koje nisu prešle izborni prag.

– Uzimat ćemo ljude i s drugih lista jer ćemo pokušati napraviti vladu koja će donositi ključne odluke u idućem periodu i koja će imati još širi konsenzus od ovakve široke podrške koje smo dobili. Srbija će na europskom putu morati raditi brže, snažnije i jače te će morati provesti dodatne reforme – rekao je Vučić.

Pored do sada vladajućih stranka u srbijanskom parlamentu (prije svega SNS-a i SPS-a ministra vanjskih poslova Ivice Dačića) bit će i stranka SPAS čiji je predsjednik Šapić već osam godina predsjednik općine Novi Beograd, što mu je i bila i svojevrsna izborna baza.

– Ovo je veliki uspjeh za nas jer smo nova stranka. Vidjet ćemo što će i kako biti u Skupštini u koju nitko ne ulazi da bude oporba. Ovakav rezultat SNS-a je odličan za njih, ali opet za državu – ne znam koliko je dobro. Međutim, treba vidjeti i zašto ostali nisu izašli na izbore jer, da jesu, vjerujem da bi slika Skupštine bila drugačija – rekao je Šapić za Večernji list.

Srbijanski politički analitičar Žarko Korać kaže kako su nedjeljni izbori zapravo Pirova pobjeda SNS-a i Vučića što će vidjeti u budućnosti.

– Ovo je smrt parlamentarne demokracije u Srbiji jer sada će uz Bjelorusiju srbijanski parlament biti jedini bez oporbe. Jedini jer stranka SPAS nije oporbena. Oni nikada ništa nisu rekli kritički o Vučiću tako da će na taj način nastaviti vjerojatno i dalje djelovati. Ovo nije demokratski parlament i Srbija se poslije 30 godina vratila opet na početak – rekao je Korać.

Dodaje i kako u Srbiji svakako ima oporbenih ljudi, ali i da je sve ovo i njihova velika krivica jer su razjedinjeni. Međutim, sada oni više neće imati gdje svoje ideje i stavove prezentirati jer, kako kaže Korać, u parlamentu ih nema, a u medije ne mogu jer ih sve kontrolira Vučić. Treba znati i kako s dvotrećinskom većinom u Skupštini SNS sada može samostalno mijenjati Ustav bez ikakvih političkih pregovora i razgovora.

“Vučić nema legitimitet”

– Sada sve ovisi o interesima i željama isključivo Aleksandra Vučića što samo po sebi govori koliko je sve ovo opasno i koliko nije dobro – istaknuo je Korać.

Potpredsjednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić kaže da ovakvi rezultati i nisu iznenađenje s obzirom na bojkot najjačih oporbenih stranaka. Po njenim riječima, sve to dovelo je do slabe izborne izlaznosti koja je manja od 50 posto, a u Beogradu tek oko 35 posto.

– Ta izlaznost bila bi i manja da nije bilo pritisaka, ucjena i dovođenja ljudi na izbore, a sve s ciljem da se pobjeda SNS-a pokaže što većom. Rezultat svega ovoga je da Srbija sada ima jednostranački parlament, poput onoga u Bjelorusiji, s tom razlikom što je naš u srcu Europe. Ovakav parlament puno podsjeća na onaj iz 1990. godine te nedostaju samo Vojislav Šešelj i radikali – rekla je Rašković Ivić.

Dodaje kako se i dalje nastavljaju boriti za normalan život u Srbiji, ali i da u toj borbi ne žele surađivati s jedinom srbijanskom institucijom koja funkcionira, a to je Aleksandar Vučić.

Odmah poslije obavljenih izbora i ostvarene premoćne pobjede Vučić nastavlja sa razgovorima o budućnosti Kosova. Tako je jučer u Beogradu boravio europski izaslanik za Kosovo Mirosav Lajčak. Slijedi put u Moskvu na vojnu paradu, potom Bruxelles, a onda vjerojatno i put 27. lipnja u Washington gdje će se susresti američki pregovarač Richard Grenell, Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hashim Thaçi. Po medijima se ističe da se radi o ključnom sastanku u vezi Kosova koji bi mogao puno toga riješiti. Da su SAD i predsjednik Donald Trump odlučili neke stvari riješiti, govori i to da na sastanak u Washington nisu pozvani predstavnici EU.

– Vučić u SAD odlazi s osvojenim velikim brojem glasova, ali on nema legitimitet za bilo koju odluku kada je riječ o Kosovu. On nema izlaznost veću od 50 posto – tvrdi Rašković Ivić. Slično razmišlja i Korać koji kaže da su pregovori u Washingtonu nešto sasvim drugo te da Grenella i SAD ne zanimaju previše rezultati izbora u Srbiji jer su i sami upoznati sa svim uvjetima na terenu.

Komentara 5

Avatar mason
mason
05:10 24.06.2020.

Nek zavrse te formalnosti oko kosova pa da se radi na Vojvodini, bilo bi vrijeme.

Avatar Beograđaninn
Beograđaninn
09:52 24.06.2020.

U srbiji inače na svim izborimaz zadnih 25 godina izađe na oko 50-55%. Samo jednom je izašlo nešto više od 60 % A priča ovih analiticara bas i ne pije vodu jer su iz redova opozicije. A vučićeva opozicija jeje bila na vlasti pre vučića i narod su unakazili a oni se obogatili i narod ih neće. Kada su izašli na izbore pre 4 godine napravili su koaliciju od 10 stranaka i jedva su sakupili 10% glasova. A na predsednickim izborima kada je ucestovala opozicija vučić je dobio u prvom krugu vise od 50%. A zakon o izborima je još iz vremena kada je opizicija bila na vlasti i oni su ga pravili prema sebi a sada im ne valja kao

EL
elkabong71
09:12 24.06.2020.

Po ljudi, a tko je glasačima zbranio bio izaći na izbore? Nije legitiman, jer ih nije glasalo više od 50 posto? Pa tko ga fućka. Što ta opozicija nije toliko ujedinjena ako su tako dobri? Ti nazovi analitičari svugdje dajuju "svoja" mišljenja na istu foru....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije