Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDARAC PREDSJEDNIKU

'Trumpu je Finska u Rusiji, a ne zna ni da je UK nuklearna sila'

Donald Trump
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
1/4
19.06.2020.
u 18:45

Trump je pokušao spriječiti objavljivanje knjige i rekao je da je ona ‘kompilacija laži’.

O eksplozivnosti optužbi što ih nekadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton iznosi na račun predsjednika Donalda Trumpa u svojoj novoj knjizi možda najbolje svjedoči silina pokušaja Bijele kuće da spriječi njezin izlazak. Američko Ministarstvo pravosuđa uložilo je tužbu protiv Boltona, dok Trump poručuje kako Bolton u svojoj knjizi iznosi povjerljive podatke, čime je prekršio zakon.

Međutim, čak i da Trump uspije sudski zabraniti Boltonovu knjigu, već sada je jasno da je riječ o zakasnjeloj akciji s obzirom na to da su šokantni dijelovi knjige već objavljeni u najutjecajnijim američkim medijima što znači da ni eventualna zabrana knjige Trumpu neće popraviti ozbiljnu štetu što ju je pretrpio nekoliko mjeseci uoči predsjedničkih izbora.

Još uvijek može šokirati

Čime je to Bolton toliko naljutio svoga nekadašnjeg šefa, koji ga je smijenio zbog razilaženja u “brojnim pitanjima” i s kojim je proveo 17 mjeseci u Bijeloj kući, što je opisao u svojoj knjizi “Soba u kojoj se dogodilo: Memoari iz Bijele kuće”, a što Trump sada očajnički pokušava prikriti? Iako je dosad objavljeno puno šokantnih insajderskih informacija o Trumpu i njegovu predsjedništvu, Boltonova otkrića potvrđuju kako Trumpova neobaviještenost, potkapacitiranost i nedoraslost još uvijek može šokirati.

Politički vjerojatno najteža optužba odnosi se na Trumpov lanjski susret s kineskim vođom Xi Jinpingom na margini zasjedanja skupine G20 u Osaki kada je Trump od kineskog predsjednika zatražio da kupuje više američkih poljoprivrednih proizvoda, s eksplicitnom molbom da mu tako pomogne pri osvajanju novog mandata u Bijeloj kući. Ako je vjerovati Boltonu, a riječ je o iskusnom dugogodišnjem diplomatu i jastrebu u vanjskoj politici, pouzdanom kadru i jednom od najutjecajnijih ljudi u američkoj administraciji, koji je služio nizu predsjednika i koji sigurno ne optužuje bez argumenata, Trump je u razgovoru s kineskim čelnikom u jednom trenutku čak podržao njegov plan gradnje nezakonitih logora za preodgoj pripadnika ujgurske muslimanske manjine.

Rekao je pritom kako smatra da je to “prava stvar koju je potrebno napraviti”, što zorno svjedoči o tome koliko je Trump zapravo lak plijen za strane autoritarne čelnike i diktatore kojima se, kako Bolton pokazuje u svojoj knjizi, nekritički divi i trudi se ispuniti njihove želje, bilo da je riječ o kineskom vođi, sjevernokorejskom diktatoru Kim Jong-unu ili turskom autokratu Recepu Tayyipu Erdoğanu. I da stvar bude bizarnija, Trump je u srijedu potpisao zakon koji omogućava sankcije kineskim službenicima zbog masovnog zatvaranja pripadnika ujgurske manjine, što je očit pokušaj neutralizacije neugodnih Boltonovih otkrića.

Kineske vlasti u logorima za preodgoj Ujgura zatvorile su više od milijun pripadnika te manjine. Sudeći prema trgovinskom sporazumu što su ga u siječnju potpisale dvije strane, kineski predsjednik udovoljio je Trumpovoj molbi, no onda je uslijedila neočekivana pandemija koronavirusa koja je zakomplicirala situaciju i ponovno otvorila front između Trumpove administracije i Pekinga, čime se sve vratilo na početak. Sam Bolton za Trumpovo dogovaranje s kineskim predsjednikom kaže da predstavlja ozbiljniji problem od Trumpove ukrajinske epizode, zbog koje su demokrati protiv njega pokrenuli postupak opoziva, jer je jasno da je Trump svoje osobne interese stavio ispred državnih interesa.

“To je apsolutno neistinito”

Štoviše, Bolton tvrdi da ne može izdvojiti nijednu važniju Trumpovu odluku u Bijeloj kući koja nije bila motivirana njegovim reizborom. Bolton tvrdi da se Trump suglasio i s idejom kineskog predsjednika o ukidanju ograničenja na dva predsjednička mandata, što je Xi obrazložio željom da surađuje s Trumpom i idućih šest godina. Nevjerojatno zvuči Boltonova tvrdnja da Trump tijekom sastanka s tadašnjom britanskom premijerkom Theresom May pokazao da ne zna da je Velika Britanija nuklearna sila, dok je jednom drugom zgodom šefa osoblja Bijele kuće Johna Kellyja upitao je li Finska dio Rusije.

U jednom istupu Trump je ustvrdio kako bi invazija na Venezuelu bila baš “cool” tvrdeći kako je ta južnoamerička zemlja ionako dio SAD-a. Trump je jučer rekao da je Boltonova knjiga obična fikcija i kompilacija laži napisanih kako bi mu se naudilo. I američki pregovarač s Kinom Robert Lighthizer, koji je bio prisutan na sastanku Trumpa i Xija, rekao je da je “apsolutno neistinito” da je Trump tražio pomoć u osvajanju izbora ili da je podržao izgradnju logora za Ujgure.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
19:38 19.06.2020.

Čista osveta i pokušaj da se Trumpa dezavuira prije izbora! To smeće ne treba niti spomenuti a kamoli čitati!

NE
Nepokolebljiv
21:03 19.06.2020.

Denis Romac ocito nije upoznat da su ti "sokantni podaci" vec jednom bili preneseni u podobne "medije" oko Bozica prosle godine. Svrha zaustavljanje knjige nije "skrivanje" nebuloza nego zaustavljanje prodaje pa prema tome financijski udarac na izdavaca sto ce onda znaciti potrazivanje predujma koji je stari krvolocni Bolton vec dobio i potrosio te ce ga to financijski duboko potresti. Ali cemu se ja cudim sto podobni krkoslav nemoze zbrojiti 2+2.

XA
xaron
19:34 19.06.2020.

Ako je Trump negdje pogrešio, to je bilo angažovanje ovog tipa Boltona. Svi su mu govorili da Boltona drži što dalje od sebe, ali agrsivni elementi u GOP su uspjeli progurati ovog B- klauna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije