Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'produktivni razgovori'

Trumpov sastanak s Kim Jong Unom ipak moguć?

Donald Trump
Chris Kleponis/DPA/PIXSELL
26.05.2018.
u 07:20

Susret na vrhu u Singapuru trebao je biti prvi takav susret nekog aktualnog američkog predsjednika i člana Kimove dinastije.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je u petak navečer rekao da Sjedinjene Države vode "produktivne razgovore" o mogućnosti da se summit 12. lipnja sa sjevernokorejskim čelnikom  Kim Jong Unom ipak održi.

"Vodimo vrlo produktivne razgovore o  održavanju summita koji će, ako se dogodi, vjerojatno ostati u Singapuru na isti datum, 12. lipnja i, ako će biti potrebno, biti produžen i iza tog datuma", napisao je Trump na Twitteru samo dan nakon što je otkazao sastanak sa sjevernokorejskim čelnikom obrazloživši tu odluku "otvorenim neprijateljstvom" Pjongjanga.

Glasnogovornik južnokorejskog predsjednika je odgovorio kako je južnokorejsko čelništvo "oprezno optimistično" glede "nade za dijalog SAD-a i Sjeverne Koreje". "Nastavljamo pozorno pratiti razvoj", rekao je.

Trump je ranije naznačio da bi summit mogao biti spašen nakon pomirljive izjave Sjeverne Koreje kako ona ostaje otvorena za dijalog.

Donald Trump
1/11

"Dali su vrlo lijepu izjavu", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući. "Vidjet ćemo što će se dogoditi. To bi čak moglo biti 12.". "Sada razgovaramo s njima. Oni to jako žele. Mi bi to željeli", rekao je Trump. 

Trump je u pismu Kimu Jong Unu u četvrtak otkazao sastanak planiran za 12. lipnja u Singapuru, koji je trebao biti prvi susret nekog aktualnog američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika da bi se, kako se sada čini, dan kasnije ipak predomislio.

Susret na vrhu u Singapuru trebao je biti prvi takav susret nekog aktualnog američkog predsjednika i člana Kimove dinastije. Napose je trebao okruniti razdoblje neviđenog popuštanja napetosti, ali se činilo da će biti veoma složen.

Washington traži potpunu i nepovratnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje koja će se moći nadzirati. Pjongjang je upozorio da se nikad neće odreći svog nuklearnog arsenala sve dok se ne bude osjećao siguran pred, kako kaže, američkom agresijom.

Komentara 1

DU
Deleted user
16:06 26.05.2018.

ono sto je prije mjesec dana bila taktika danas je rutina . trump koristi fore iz showbiz-- " i pobjednik je- sve kamere na jednu osobu... ali ne u zadnjem trenutku to ipak nije ona ... fantasticno, ... a ja mislila da je ona prva... kako su me samo .. vauu bravo, bravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije