Naslovnica Vijesti Svijet

Trump zaprijetio Kini: 'Trebaju se poduzeti dodatne mjere'

Trump je dodao kako Kina očito nema namjeru promijeniti svoje ilegalne prakse krađe američkog intelektualnog vlasništva i američke tehnologije.
19. lipnja 2018. u 09:51 7 komentara 1078 prikaza
Donald Trump i Kim Jong-Un
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je zaprijetio da će uvesti carine od 10 posto na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineske robe čime dodatno eskalira trgovinski rat s Pekingom.

Donald Trump Šesti rod vojske Trump naredio Pentagonu da osnuje svemirsku vojsku

Trump je u priopćenju rekao da je zatražio od američkih trgovinskih predstavnika da utvrde koji će kineski proizvodi biti podložni novim carinama. Dodao je da je taj potez odgovor na kinesku odluku o podizanju carina na američku robu.

"Trebaju se poduzeti dodatne mjere kako bi se potaknula Kina da promijeni svoje nelojalne prakse i otvori tržište američkoj robi", rekao je Trump u priopćenju koje prenosi Bijela kuća.

Vojne vježbe NAKON SUMMITA U SINGAPURU Južna Koreja i SAD trebali bi ovog tjedna obustaviti vojne vježbe

Trump je dodao kako Kina očito nema namjeru promijeniti svoje ilegalne prakse krađe američkog intelektualnog vlasništva i američke tehnologije.

Američki predsjednik pojasnio je da je Peking nedavno povećao ponovno svoje carine. 

"Nakon što se završi pravni dio, američke će carine stupiti na snagu ako Kina odbije promijeniti svoju politiku, te ako bude inzistirala na novim carinama koje je nedavno najavila", rekao je Trump.

Donald Trump objavio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom Tomislav Krasnec Grobar G7 radi ono čemu su se Rusi nadali

Sjedinjene Države objavile su u petak da od 6. srpnja počinju s naplatom carine od 25 posto na uvoz kineske robe u vrijednosti 34 milijarde dolara prema suženoj listi proizvoda iz koje su izuzeti televizori i ostala potrošačka roba. Lista sadrži 818 proizvoda.

Samo nekoliko sati prije objave američkih carina Kina je poručila da će odgovoriti protumjerama

Kina je već ranije objavila popis američkih proizvoda u vrijednosti 50 milijardi dolara na koje bi mogla uvesti carine, uključujući soju, zrakoplove i automobile, podsjeća Reuters.

Pogledajte i galeriju: Povijesni susret Trumpa i Kima

Donald Trump i Kim Jong-Un
1 / 34
Povijesni susret Trumpa i Kima
G7 Mirko galić Trump postavlja novi svjetski (ne)poredak 'SUSRET STOLJEĆA' Sjevernokorejski mediji summit proglasili velikim uspjehom
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Deleted user:

  Kada malo promotrimo carine na carine odgovor na odgovor mislim da je ludak izabran za predsjednika SAD odlučio zaratiti sa cijelim svijetom. Razumijem da on štiti američke korporativne interese jednako kao što naša vlada štiti strane korporativne interese... :)... a ... prikaži još! za vlastitu državu i narod ne mari ionako smo samo sredstvo za glasanje....)naravno neće sve biti bez posljedica. Sad i Trump okruženi jastrebovima željnim rata i ratovanja i kolonizacije cijeloga svijeta za interes krupnih korporaciJA SAD izazvat će neželjene efekte širom svijeta koji će naštetiti najviše SAD. Interes država koje će biti pogođene tim mjerama prevladat će i svakako će se okrenuti neprijateljima SAD pa se može očekivati odmrzavanje gospodarstvene suradnje sa Istokom i Rusijom. Za gospodarstvo nije dobar rat i razne mjere gospodarskoga rata i svakako će pronaći izlaze kao svaka druga ekonomija u svijetu. Trump je diktator i zlotvor njega ne brinu mjere koje je poduzeo u vlastitoj državi... jednostavno besćutno okrutno, samo se zavarava jer će mu se sve vratiti sa kamatama.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  dogovorene akcije se provode. dižu se obostrano carine i kao prijeti, dok se s druge strane oslobađa prostor i manevar za velike unosne poslove. dal je neka usa korporacija preselila proizvodnju iz kine u ameriku? nije. o čemu govorimo? o ... prikaži još! tome da najveći usa proizvođač pumpi gradi tvornicu u kini, jer kina je već krenula u ekološke teme, pročišćavanje otpadnih voda, pa će ta tehnika trebati...?

 • Jerry:

  Kad će mu već netko navući tu košulju?