Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Trump slomio demokrate – stiže “light” zid

Kongresnici ipak dogovorili financiranje meksičkog zida, no umjesto traženih 5,7 milijardi odobreno je 1,4 milijardi $.
13. veljače 2019. u 13:30 3 komentara 471 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Timovi pregovarača iz redova Republikanske i Demokratske stranke u američkom Kongresu uspjeli su postići dogovor o financiranju zida na granici s Meksikom koji je predsjednik Donald Trump pretvorio u jedno od najznačajnijih predizbornih obećanja.

Donald Trump i Kim Jong-un Drugi sastanak Trump objavio gdje se sastaje s Kim Jong-unom

Ostaje otvoreno pitanje hoće li suma od 1,4 milijarde dolara zadovoljiti predsjednika koji je tražio 5,7 milijardi i hoće li on pristati na barijeru od čeličnih šipki, što je dogovor stranačkih pregovarača, umjesto zida od armiranog betona kakav je on zamislio.

Dogovor i o migrantima

– Samo da znate, mi ćemo ionako sagraditi zid – gotovo je pitijska rečenica koju je Trump jučer izgovorio na skupu u teksaškom gradu El Pasu, koji se nalazi na samoj granici s Meksikom. Ondje granična barijera već postoji, a dio stanovništva, pa i gradska uprava, nezadovoljni su zbog ove prepreke.

Iz ove rečenice dade se iščitati da Trump ili još nije odlučio hoće li prihvatiti dogovor o financiranju 90-ak kilometara čelične ograde ili će ponovno posegnuti za blokadom rada vlade ili nekim drugim instrumentima koji bi mu mogli omogućiti da uzme kompletnu sumu koju je tražio. Postignuti dogovor još mora proći kroz Kongres, a na njega svoj potpis mora staviti i predsjednik.

'zajedno jači' Trump ponovno krade slogane

Još nisu poznate sve pojedinosti ovoga dogovora, no više je nego jasno da se radi o malom djeliću od 3200 kilometara zida koje je Trump obećao sagraditi. Novac je namijenjen gradnji ograde u dolini rijeke Rio Grande u Teksasu.

Uz to, postignut je i dogovor o smanjenju broja kreveta u centrima za smještaj ilegalnih imigranata i to za gotovo devet tisuća. Pregovori su u nedjelju navečer posve zastali zato što republikanski pregovarači nisu htjeli prihvatiti zahtjev demokrata da se ograniči broj nedokumentiranih, ilegalnih imigranata koje imigracijske vlasti mogu uhititi i zatvoriti u spomenute centre.

Demokrati su taj broj željeli ograničiti na 16.500, no republikanci na to nisu pristali nastojeći progurati svoju odredbu da taj broj može biti neograničen. Nakon nekoliko sati pregovora, u ponedjeljak navečer, postignut je dogovor koji je komentator konzervativnog Fox Newsa gotovo odmah nazvao „smećem od kompromisa“.

Donald Trump Vladimir Kraljević Naravno da će Trump izgraditi zid, to i treba učiniti jer useljavati se treba isključivo legalno

Ako želi izbjeći još jednu blokadu rada vlade, nakon one povijesne iz siječnja koja je rezultirala gubicima od 11 milijardi dolara, Kongres će o svemu ovome morati glasati do petka. Naime, toga dana u ponoć ističe rok za novi dogovor o privremenom financiranju federalnih vlasti.

Ako Kongres obavi svoj posao, na zakonski akt svoj potpis će morati staviti Trump koji je već kazao da je „sve to dogovaranje čisti gubitak vremena“. To pokazuje da je još uvijek je neizvjesno hoće li on to učiniti ili će proglasiti izvanredno stanje na nacionalnom nivou i ugrozu nacionalne sigurnosti, što će mu omogućiti da sam uzme puni iznos sredstava za gradnju zida.

Štetna atmosfera straha

Istodobno, portal Huffington Post piše o tome kako Trumpova administracija proširuje kapacitet detencijskog centra za djecu imigrante u Floridi u dobi od 12 do 17 godina.

Donald Trump Obraćanje pred kongresom Trump o stanju nacije: Da nisam izabran za predsjednika, bili bi u ratu sa Sjevernom Korejom

Dječji psiholozi razgovarali su s nekoliko te djece koja su im kazala da spavaju u prostorijama u kojima ima između 70 i 250 djece, da nemaju nikakve privatnosti i kontakata s izvanjskim svijetom te da škola koja je organizirana u kampu daje minimalnu poduku. Također svjedoče da je uvedena vojna disciplina i da su posvuda vidljivi vojnici koji ih čuvaju i ne dozvoljavaju im da izvan predviđenog vremena rade bilo što, pa ni da se tuširaju ili idu na toalet.

Guverner Kalifornije, demokrat Gavin Newsom najavio je kako će s granice prema Meksiku povući više stotina pripadnika kalifornijske Nacionalne garde, što je već učinila Michelle Grisham, guvernerka New Mexica, rekavši da gomilanje garde i vojske na granici samo pridonosi stvaranju nepotrebne i štetne atmosfere straha među stanovništvom.

Naglasila je da je povlačenje garde s granice njezina mjera odmazde protiv Trumpa. No on nije odustao od raspoređivanja 3700 pripadnika regularne vojske uzduž te granice. Tek u subotu bit će jasno što on misli o svemu ovome i koje će poteze povući. U ovom trenutku nova blokada rada federalne vlade mogla bi donijeti nove gubitke i novo nezadovoljstvo, kako među zaposlenima u tijelima te vlasti tako i u javnosti.

Željko Jovanović o aktualnim temama u Hrvatskoj

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Zagorec101:

    😂 Znači niski zid, kineska gradnja ili ... Da se gradi u Hrvatskoj, bila bi visina jedne cigle, jer bi sredstva nestala. Vlada HDZ.

  • Avatar joydivision
    joydivision:

    Trump slomio demokrate – stiže “light” zid......LIGHT zid....LIGHT.... ahahaaa, vi stvarno niste normalni. pa zar nema hrvatska rijec.