Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatišje pred buru

Trump: SAD će se povući iz nuklearnog sporazuma s Iranom

Foto: Reuters
1/3
06.10.2017.
u 22:00

Američka vojna vrhuška i neki Trumpovi bliski suradnici povlačenje iz sporazuma smatraju izrazito štetnim potezom

Američki predsjednik Donald Trump uskoro bi mogao objaviti kako Sjedinjene Države neće potvrditi sporazum koji je Iran sklopio s međunarodnom zajednicom, a koji se tiče iranskog nuklearnog programa.

Trump je vrlo otvoreno Iran optužio da u djelo ne provodi “duh sporazuma” i kako SAD, prvenstveno zato što nije u skladu s američkim sigurnosnim interesima, više ne želi biti dio toga sporazuma. Sve se to zbilo za vrijeme sastanka Donalda Trumpa s vodećim američkim vojnim i obrambenim dužnosnicima kojima je kazao kako su onu upravo u tom trenutku “svjedoci zatišja pred jako veliku buru”.

– Iranski režim podržava terorizam i iz svoje zemlje izvozi nasilje i kaos po cijelom Bliskom istoku. Mi moramo okončati tu vrstu iranske agresije, ali i njihove ambicije da naprave nuklearno oružje – kazao je Trump vojnim dužnosnicima od kojih je većina izjavila kako Iran do posljednjeg detalja poštuje sporazum sklopljen prije dvije godine.

Jedan je od njih i ministar obrane James Mattis koji je novinarima izjavio kako je ostanak SAD-a u ovom sporazumu od velike važnosti i jedan je od prioriteta nacionalne sigurnosti. Sličnog su mišljenja i zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga general Joseph Dunford, kao i državni tajnik Rex Tillerson i Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost H. R. McMaster.

Svi oni također upozoravaju da bi povlačenje iz sporazuma moglo izazvati veliki lom s partnerima iz Europske unije koji su već najavili da ostaju u sporazumu jer ne žele da svijet sebi na grbaču natovari još jednu nuklearnu krizu.

1/8

Komentara 4

DU
Deleted user
22:37 06.10.2017.

Amerika koja otvoreno financira terorizam u Siriji i surađuje sa ljudima koji su uništili blizance, sada istupa iz nuklearnog sporazuma sa Iranom pod izlikom da Iran ne poštuje taj dogovor. Jasno je zašto Amerika istupa iz tog sporazuma, jer su Iranci uništili američki san o porazu Sirije. Da je Sirija poražena a da se Iran nije miješao u rat u Siriji amer bi i opet istupao iz sporazuma jer kada bi Sirija bila poražena onda bi amer krenuo u rat sa Iranom. Znači Iran mora razviti Atomsku bombu jer će završiti kao Libija Irak Sirija sa milijunima mrtvih ljudi a sve pod parolom zapada da se bore protiv terorizma.

Avatar ivek
ivek
11:26 07.10.2017.

Trump: Iranski režim izvozi haos i terorizam, vrijeme je da to zaustavimo,,, triba trum unistit iran i asbula iz libanona oni prijete israelu

DR
Draš
10:14 07.10.2017.

Ovo znači samo jedno - sukob na globalnoj razini koji izgleda nečemo dugo čekati ,drugog objašnjenja za to nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije