Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Galaktička obrana

Trump: Pokrenuo sam svemirske postrojbe – svemir je budućnost

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
21.02.2019.
u 06:45

Koliko će nove snage koštati, znat će se kad se donese budžet za 2020.

Američki predsjednik Donald Trump dao je nalog za osnivanje svemirskih snaga, odnosno potpuno novog, šestog po redu roda kojega će oružane snage od sada imati. Osnivanje svemirskih snaga najavljeno je sredinom prošle godine kada je Trump dao nalog da se pripremi osnivanje ovih postrojbi. Iako je u tome trenutku planirao svemirske snage kao zaseban i potpuno neovisan rod oružanih snaga, one će ipak biti podređene zrakoplovstvu, baš kao što su američki marinci podređeni mornarici.

– Svemir je budućnost, to je sljedeći korak u razvoju i moramo biti spremni štititi svoje interese – ustvrdio je Trump.

Ova Trumpova ideja naišla je na prilično podijeljena mišljenja. U trenutku kada je Bijela kuća najavljivala osnutak novog roda vojske, sredinom prošle godine, tadašnji ministar obrane SAD Jim Mattis nije ovim prijedlogom bio oduševljen i dovodio je u pitanje razum ovakve odluke i stvarnu svrhu svemirskih snaga. U međuvremenu, Mattis je otišao iz Trumpove administracije.

Da bi svemirske snage potpuno zaživjele, bit će potrebna i potpora Kongresa i Senata. Potpora Kongresa nije upitna bez obzira na to što u donjem domu američkog parlamenta većinu imaju demokrati. Stanje oko potpore u Senatu nije pak potpuno jasno, ali za vjerovati je kako će prijedlog o osnivanju svemirskih snaga uspješno proći glasanje. Doduše, s nešto manje ambicioznim planovima nego li je to Donald Trump najavljivao.

– Svemirske snage bit će malobrojne, ali vrlo učinkovite – ustvrdila je Bijela kuća.

Način djelovanja svemirskih snaga nije potpuno razjašnjen. Naravno, on se ne odnosi na obranu planeta od invazije svemiraca, već je ponajprije zamišljen za obranu američkih interesa i infrastrukture koja se nalazi u orbiti. Konkretno, riječ je o postrojbama zaduženima za obranu američkih satelita, ali i za uništavanje protivničkih svemirskih letjelica.

– Ovo je vrlo bitan korak naprijed u stvaranju sigurnosnog okruženja u svemiru – ustvrdio je republikanski senator Mac Thornberry.

Planove za razvoj svemirskih snaga predvodio je unutar Pentagona Patrick Shanahan ministar obrane, ali i nekadašnji visoki dužnosnik Boeinga, tvrtke koja će zasigurno biti uključena u razvoj i opremanje novog roda vojske.

Ipak, i među američkim političarima ima skeptika koji drže kako je osnivanje svemirskih snaga zapravo Trumpova ideja za otvaranje novih poslova vojnoj industriji, s kojom je administracija usko povezana.

Postoje puno bolji, učinkovitiji, jednostavniji i jeftiniji načini kako zaštititi američke interese u svemiru i zaštititi satelite. Svemirska sigurnost nije ostvariva samo vojnim postrojbama, tvrde kongresnici koji se protive ideji svemirskih snaga. Sam proračun svemirskih snaga, a ni koliko bi ova cijela priča mogla koštati, nije objavljen, a prve naznake bit će objelodanjenje tek za predstavljanja proračuna SAD-a za 2020.

>>Donald Trump

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar nekakav
nekakav
11:49 21.02.2019.

ovim 'snagama' se cijela zemljina orbita proglašava američkim ekskluzivnim područjem, jer je tamo njihova infrastruktura. s obzirom na to da države još nisu podijelile atmosferu, amer si uzima pravo cijelu orbitu prisvojiti... i što sad? ako kinez, rus, iranac, lansira satelit čija je uloga snimanje zemlje, što može zasmetati sad-u, jel to znači da je odmah legitimna cilj, jer sad ima 'pravo' zaštititi svoju infrastrukturu 'gore'? dal to znači da će rus onda početi smatrati svaki satelit koji se nalazi iznad rusije legitimnom metom, ukoliko procijeni da je za njega i njegove interese opasan? sva sreća da je baš trump pokrenuo ovo pitanje, sad će se svijet morati dogovoriti oko nečega što su baš ameri desetljećima izbjegavali jer su rusi tu bili jednakovrijedni. sad kad se kinezi i indijci uguravaju u taj prostor, plus europa, izrael, južna afrika, japan, e sad je trenutak dok su još jaki da za sebe postignu ugodan dogovor. za par godina će njih za uši loviti.

BU
Bulkhead
08:07 21.02.2019.

Da je ona osoba koja je pisala ovaj članak imalo pametna istražila bi bolje i saznala da svemirske snage već postoje pod zrakoplovstvom nose naziv united space comand i u službi je vojske a sad je plan da bude zaseban dio vojske s vlastitim imenom i da se jos neke stvari stave u plan pod tim imenom

BU
Bulkhead
12:56 21.02.2019.

Nisi ti zdrav/a nemoj se sramotit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije