Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANTIFAŠIZAM ILI TERORIZAM

Trump: Kukavičku grupu lijevih luđaka Antifu proglasiti teroristima

Antifa
Foto: Arne Dedert/DPA/PIXSELL
1/6
30.07.2019.
u 14:31

Od izbora Trumpa pokret Antifa u Americi narastao je na oko 200 različitih grupa

Američki predsjednik Donald Trump objavio je, a gdje bi nego na Twitteru, kako podržava ideju da se američki antifašistički pokret Antifa označi terorističkom organizacijom. Odnosno, podupro je prijedlog rezolucije koju su predložili republikanski senatori Ted Cruz i Bill Cassidy. “Razmatra se ideja da se Antifu, kukavičku skupinu radikalno lijevih luđaka koji idu okolo i udaraju (samo bespomoćne) baseball palicama po glavi, proglasi opasnom terorističkom organizacijom. Policiji će se tako olakšati posao!”, napisao je Trump. Trump je već izazvao reakcije diljem svijeta. Ponajviše, za sad, u Njemačkoj gdje se sada na Twitteru množi hashtag #IchbinAntifa, ‘Ja sam Antifa’.

Preagresivna grupacija

Naravno, lijevi političari iz Ljevice i Zelenih osuđuju Trumpovu objavu, desni je iz AfD-a podržavaju. Njemački parlamentarac iz AfD-a Jürgen Braun na Twitteru je napisao kako je s hashtagom lakše doći do terorističkih elemenata krajnje ljevice.

Anti-defamacijska liga, vodeća židovska organizacija koja se u Americi bavi zločinima iz mržnje opisuje Antifu, čije ime očito dolazi od pojma antifašizam, kao “labavo povezanu skupinu različitih grupacija, mreža i pojedinaca koji vjeruju u aktivnu, agresivnu opoziciju krajnje desnim pokretima”. U pojmu agresivno nalazi se, dakle, opravdanje za stavljanje takvih grupa izvan zakona.

Foto: Arne Dedert/DPA/PIXSELL

Gerilski pokret

– Tu ima nekoliko razina. Imate s jedne strane službene organizacije veterana, kojih je po logici vremena sve manje. Njihove aktivnosti su se uglavnom bavile komemoracijama određenih bitaka, simboličkih datuma i slično.

Dobar dio njih, što je slučaj i kod nas, su s vremenom uključile u svoje članstvo i ljude koji nisu bili borci i proširili svoje djelovanje i na edukacije, reagiranja na pojave neofašizma i zapravo zaživjele kao udruge koje korespondiraju s modernim društvom – kaže povjesničar i ljevičar Dragan Markovina. Pored njih, osnovan je još čitav niz novih udruga, poput Antifašističke lige, koje su nastale kao odgovor na sve prisutniji revizionizam. Antifa je sastavljene uglavnom od mladih ljudi i postoje u skoro svim zemljama zapada, ali iako nose isto ime i dijele temeljne vrijednosti te tu i tamo surađuju, zapravo djeluju individualno u svakoj zemlji, bez neke jasne organizacijske strukture.

– Najbliže su ranim anarhističkim pokretima i općenito im je gerilsko i avangardno djelovanje zaštitni znak. Ne bih rekao da su oni u SAD-u radikalniji, nego žive u društvu koje je puno dalje od njihovih vrijednosti, nego što je to slučaj s europskim zemljama, pa odatle vjerovatno i radikalniji istup – komentirao Markovina. Međutim, kada govori o američkom predsjedniku, Markovina dodaje da je “nevjerovatno da čovjek koji je došao na vlast putem ideološke platforme poticanja sukoba, podjele društva, netrpeljivosti prema migrantima i sl., upravo za takve stvari optužuje nekog drugog”.

Komentara 17

DU
Deleted user
14:54 30.07.2019.

Bravo Trump!!!!!! "Antifa" "pokrete" treba zakonom zabraniti!!! Sve ljevičarski teroristi!!!

Avatar Viktor999
Viktor999
15:09 30.07.2019.

Bravo Trump, crvenu bandu treba tretirati isto kao i njihove ljubimce, teroriste diljem svijeta-ratovi i nasilni prevrati su jedini način da ta bagra dođe na vlast.

HO
homofob
14:59 30.07.2019.

Dakle, scenarij ide ovako: Revolucionarni tip s baseball palicom se na ulici dosulja iza leda starcu ili starici s vrecicom iz kupovine i revolucionarno ih zvizne po glavi i posalje u bolnicu ili mrtvacnicu! To nije terorizam to je revolucija zar ne?! To antife cine u velikim gradovima Amerike u borbi protiv kapitalizma!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije