Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blokirali presudu

Vrhovni sud omogućio Trumpu korištenje 2,5 mlrd dolara za gradnju zida na granici s Meksikom

Donald Trump i Joseph Dunford
DPA/AP/PIXSELL
27.07.2019.
u 07:03

Sud u kojem konzervativci imaju većinu, s 5 naprema 4 glasa blokirao je u cijelosti presudu saveznog suca u Kaliforniji, kojom se republikanskom predsjedniku zabranjuje da troši novac jer Kongres nije izričito odobrio sredstva za projekt izgradnje zida

Američki Vrhovni sud SAD-a u petak je administraciji predsjednika Donaldu Trumpa omogućio da 2,5 milijardi dolara novca koji je Kongres odobrio za Pentagon preusmjeri za izgradnju zida duž američko-meksičke granice, iako su kongresnici odbili osigurati financiranje njegove izgradnje.

Sud u kojem konzervativci imaju većinu, s 5 naprema 4 glasa blokirao je u cijelosti presudu saveznog suca u Kaliforniji, kojom se republikanskom predsjedniku zabranjuje da troši novac jer Kongres nije izričito odobrio sredstva za projekt izgradnje zida.

Tom projektu, ukupno vrijednom 6 milijardi dolara, žestoko se protive demokrati i meksička vlada.

Trump nije uspio uvjeriti Kongres da financira zid iako je u veljači proglasio izvanrednu situaciju na nacionalnoj razini i najavio kako će ovlastiti upravu da za izgradnju zida reprogramira 6,7 ​​milijardi dolara iz fondova koje je Kongres dodijelio za druge svrhe.

Nekoliko država, uključujući Kaliforniju i organizacije poput Sierra Cluba i koalicije Južnih graničnih zajednica, osporile su upravnu odluku u dvije tužbe.

Sudac Okružnog suda SAD-a u Kaliforniji odlučio je u lipnju da je prijedlog Trumpove administracije o izgradnji zida na granici novcem namijenjenim za borbu protiv droga nezakonit. Sudac je izdao nalog kojim se zabranjuje korištenje novca iz fondova za taj zid.Trumpova administracija žalila se na tu odluku.

Trump, koji je izgradnju zida na granici učinio središnjim obećanjem svoje kampanje za Bijelu kuću 2016., tweetom je pozdravio odluku Vrhovnog suda, nazvavši je pobjedom za "sigurnost na granici i vladavinu prava".

Ključne riječi

Komentara 29

DO
Dolinski
07:51 27.07.2019.

Što je još zanimljivo je da je tih 6.5 milijardi dolara zapravo sitniš za njih, američki savezni proračun je 4500 mlrd dolara. Mađari su dokazali da ograda djeluje, a ja si mislim još bolji je zid. Iako u našem slučaju bi najbolje bilo napraviti slobodan pješački koridor izravno do slovenije a oni prema austriji i austrijanci u konačnici prema njemačkoj, jer tamo migranti žele, tamo se djeli (doslovno) lova. Takav koridor bi nas najmanje koštao i bio bi naučinkovitiji

ZA
Zapadnjak
07:16 27.07.2019.

Da suci nisu pristrani nego da se ravnaju iskljucivo ustavom realan omjer bi bio 9-0 "za konzervativce" jer je dio demokratske stranke potpuno pomahnitao...

Avatar navijač
navijač
07:52 27.07.2019.

Evo vidimo sad razliku između Trumpovog i Plenkovićevog vrhovnog suda. Problem je vrlo sličan a Američki vrhovni sud donosi odluku i interesu SAD, a Hrvatski u interesu srbije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije