Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Trump je postao anemičan, a Biden ne zna za što se natječe

Trump je na skupu izdržao samo 18 minuta, a Biden misli da je u utrci za Senat
14. listopada 2020. u 08:17 7 komentara 972 prikaza
U.S. President Trump holds a campaign rally at Orlando Sanford International Airport in Sanford, Florida
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Odmah nakon što je dvostruko uzastopno testiranje potvrdilo da nije više zarazan, američki predsjednik Donald Trump održao je na Floridi prvi predizborni skup nakon dvotjedne prisilne stanke. Florida nije odabrana slučajno: riječ je o jednoj od nekoliko ključnih država u kojima se odlučuje o pobjedniku američkih izbora, a Trump je osvojio Floridu 2016. godine, čime je napravio veliki korak u osvajanju Bijele kuće.

FILE PHOTO: A combination picture shows U.S. President Donald Trump and Democratic presidential nominee Joe Biden during the first 2020 presidential campaign debate, in Cleveland Glasanje u Americi Već 10 milijuna Amerikanaca glasalo na predsjedničkim izborima

Ohio – Amerika u malom

Florida je ostala republikanska i na kongresnim izborima prije dvije godine, no sada se raspoloženje birača na Floridi mijenja u korist Trumpova demokratskog protukandidata Joea Bidena. Razlog je, naravno, katastrofalan Trumpov odgovor na pandemiju koronavirusa s obzirom na to da na Floridi živi iznadprosječan broj umirovljenika, koji su osobito pogođeni Trumpovim podcjenjivačkim izjavama o koronavirusu koji “skoro nikog ne ugrožava”, dok je broj preminulih u zemlji premašio nevjerojatnih 215 tisuća.

Trump, međutim, nema previše izbora i mora pokušati povratiti njihovo povjerenje. Trump vjeruje da zaostatak u anketama za anemičnim Bidenom može nadoknaditi upravo euforičnim predizbornim skupovima, a njegove planove nakratko je poremetio COVID-19. Zato se Trump odmah nakon bolesti vratio predizbornim skupovima ignorirajući upozorenja da tako pomaže širenju novog virusa. Razdraganom mnoštvu na aerodromu u Orlandu Trump je bacao zaštitne maske poručujući da je imun na koronavirus i da se osjeća iznimno snažno, a onda je otišao i korak dalje poručujući da će se prošetati među masom i “izljubiti sve redom, od muškaraca do divnih žena”, iako na kraju svoje obećanje nije ispunio.

Donald Trump vratio se u predizbornu kampanju Trumpov show na skupu, bacao maske i vikao: Kažu da sam imun. Osjećam se moćnim

Unatoč tvrdnjama da se osjeća snažnije nego ikad, Trump se pred biračima na Floridi zadržao neuobičajeno kratko, samo 18 minuta, višestruko manje od uobičajenog trajanja Trumpovih skupova. Zbog toga se mnogi pitaju kako će Trump odmah nakon Floride odraditi skupove u Pennsylvaniji, Iowi, Sjevernoj Karolini i Wisconsinu, u kojima je također pobijedio 2016., a sada i u njima zaostaje za Bidenom, no Trumpov liječnik Scott Conley i dalje uvjerava da je s njegovim pacijentom sve u najboljem redu.

Trump se, dakako, ponovno izrugivao zato što Biden inzistira na fizičkoj distanci i zaštitnim maskama, ponašajući se kao da problem pandemije ne postoji. Biden je za to vrijeme pokušavao mobilizirati birače u Ohiju, također jednoj od ključnih saveznih država, koju nazivaju Amerikom u malom, bez čijeg osvajanja, kako pokazuje statistika, nema ni osvajanja Bijele kuće. Biden ni ovaj put nije mogao bez karakterističnih gafova, pa je tako dugogodišnji američki senator u jednom trenutku zaboravio da se natječe za Bijelu kuću, a ne za Senat, što je ponovno aktualiziralo pitanje njegove sposobnosti za obnašanje najviše političke dužnosti.

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump and Democratic presidential nominee Joe Biden participate in their first 2020 presidential campaign debate in Cleveland VODI ZA 7 POSTO Rezultati nove ankete: Biden povećao prednost pred Trumpom u ključnim državama

Rekord u dopisnom glasanju

Iako prema većini anketa Biden i dalje ima znatnu prednost pred Trumpom, zdravstveno stanje i jednog i drugog kandidata može ozbiljno utjecati na raspoloženje birača. Manje od tri tjedna prije izbora Biden je svoju prednost na nacionalnoj razini povećao na 53 posto, dok Trump zaostaje s 42 posto. Međutim, američki izbori ne provode se na saveznoj razini, nego na razini saveznih država, pri čemu je ključno raspoloženje birača u nekoliko ključnih država (swing states), njih osam do devet. Iako je i u njima Biden u blagoj prednosti, riječ je o tijesnoj utrci i lako se može dogoditi da Biden pobijedi Trumpa po broju osvojenih glasova, ali izgubi na glasanju elektorskog kolegija, što se dogodilo i Hillary Clinton 2016. godine.

Predsjednički izbori već su počeli u Georgiji, gdje je zbog velike navale birača došlo do zastoja, ali su građani strpljivo satima čekali u dugim redovima kako bi mogli dati svoj glas na izborima. Poštom je već glasalo više od 10 milijuna Amerikanaca, iako Trump tvrdi da je dopisno glasanje prijevara, premda i sam tako glasa. U istom razdoblju prije četiri godine tako je glasalo samo 1,4 milijuna birača, što svjedoči o velikom zanimanju birača za izbore, što bi moglo značiti i rekordan odziv u posljednjih stotinu godina, a tek će se vidjeti kome će to pomoći na izborima.

VIDEO Trump napustio bolnicu: "Osjećam se zaista dobro. Ne bojte se Covida. Brzo se vraćam u kampanju!!!"

Ključne investicije
Sedam projekata od 60 milijardi kuna koji će promijeniti Hrvatsku
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice