Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Trump je opasno mentalno bolestan i nepodoban da bude predsjednik'

Američki psihijatar i psihoterapeut, John D. Gartner, predavač na prestižnom baltimorskom sveučilištu Johns Hopkins za US News kazao je kako vjeruje da aktualni američki predsjednik Donald Trump boluje od malignog narcizma.
29. siječnja 2017. u 20:25 104 komentara 22632 prikaza
Melanija Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Svjestan toga da krši "Goldwaterovo pravilo" po kojemu psihijatri ne smiju postavljati dijagnozu javnoj osobi bez njezina pristanka i ako je nisu osobno procijenili, Gartner je javno kazao ono s čime se slažu mnogi njegovi kolege. 

"Donald Trump opasno je mentalno bolestan i po temperamentu nepodoban da bude predsjednik jedne države", kazao je Gartner, podsjećajući na njegovo ponašanje i ukazujući na sklonost "grandioznosti, sadizmu, agresivnosti, paranoji, impulzivnosti i hiperosjetljivosti na kritiku".

"Dosad smo vidjeli dovoljno da možemo postaviti dijagnozu. Ovaj je poremećaj neizlječiv i treba ga razlikovati od narcističkog poremećaja ličnosti" koji karakterizira emocionalna i psihološka fiksacija na samoga sebe, dodao je Gartner. 

Ponašanje malignih narcisa često se preklapa sa psihopatijom i antisocijalnim poremećajem osobnosti. Takve osobe često nemaju obzira ni interesa za moralan odnos i ne osjećaju kajanje zbog svojih postupaka. Mogu biti iznimno inteligentne, blagoglagoljive, šarmantne i nerijetko su na visokim položajima. Ova podskupina karakteristična je po arogantnom i nadmenom držanju te uživa u nadmudrivanju s drugim ljudima.

Trump Merkel Zabranio ulazak muslimanima Angela Merkel oštro kritizirala Trumpovu zabranu Trump zabarana Bijela kuća brani uredbu Trumpovu zabranu kritizirali i neki republikanci Donald Trump Biznismen u ulozi predsjednika Bivši britanski general upozorio da bi Trump mogao izazvati rat, a evo i zašto

Prikaz ovog tipa narcizma čest je u književnim djelima, osobito u bajkama u kojima njihove osobine postaju idealne za opis negativnih likova. U realnom su svijetu sadizam, mržnja i nekontrolirana agresija malignog narcisa ono što prepoznajemo u osobinama vođa raznih režima i terorističkih skupina. 

Tražili medicinsku i psihijatrijsku dokumentaciju za Trumpa

Po podacima Američke psihijatrijske udruge (APA) osnovna obilježja narcističnog poremećaja ličnosti koji se prepoznaju u malignom narcizmu su grandiozni osjećaj vlastite važnosti, preokupiranost fantazijama o neograničenoj moći, uspjehu i pameti, vjerovanje u vlastitu posebnost, snažna potreba za obožavanjem i divljenjem, iskorištavanje drugih u međusobnim odnosima, nedostatak empatije te naglašena zavist.

Još u prosincu troje profesora s prestižnoga američkog sveučilišta Harvard izrazilo je zabrinutost zbog mentalnog zdravlja i stabilnosti Donalda Trumpa. U pismu upućenom tadašnjem predsjedniku Baracku Obami tražili su kompletnu medicinsku i psihijatrijsku evaluaciju za Trumpa prije nego što u siječnju preuzme funkciju predsjednika. 

Ovo nije prvi slučaj da se u Sjedinjenim Državama raspravlja o mogućoj psihološkoj nepodobnosti kandidata za predsjedničku funkciju. Šezdesetih godina prošlog stoljeća jedan je američki časopis postavio pitanje psihijatrima smatraju li da je tadašnji republikanski kandidat Barry Goldwater psihološki podoban za mjesto predsjednika, a dio ih je odgovorio negativno. Goldwater je kasnije podnio tužbu nakon koje je APA donijela pravilo po kojemu psihijatri ne smiju javno iznositi dijagnozu psihološkog stanja javne osobe ako je nisu osobno procijenili.  

Valentina Valjak
NEOPISIVA TUGA
Valentinu su pokopali u vjenčanici i s prstenom na ruci, dogodine bi bila doktor znanosti
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
 • d12345:

  Za ovakve članke se podiže tužba......ali, ovakvi članci više govore o ljevičarskim uhljebima u hina-i nego o samom Trumpu.....jad i bijeda novinarstva

 • Avatar lunar777
  lunar777:

  Ljevičari mogu samo lagati sa svojim bjelosvjetskim mainstreamom a mogu naravno i plakati.

 • Deleted user:

  trump , sredi ovom psihijatru ludnicu , nek tam vozi lijevo