Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Geopolitička igra

Susret koji mijenja svijet: Trump i Kim pišu povijest

Donald Trump i Kim Jong Un
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
12.06.2018.
u 01:15

Ovakav susret do prije samo pola godine bio je potpuno nezamisliv, a dvije su zemlje balansirale na rubu otvorenog rata

Iako je tek danas službeno počeo susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una, Singapur je još u ponedjeljak postao poprište velike geopolitičke igre koja bi, bude li uspješna, doista mogla stabilizirati stanje ne samo na Korejskom poluotoku nego i u tom dijelu svijeta.

Dužnosnici američke i sjevernokorejske strane već su se jučer susreli u jednom hotelu kako bi pokušali riješiti nesuglasice oko denuklearizacije koju Washington i Pjongjang tumače bitno drukčije, a oba su se lidera susrela i sa singapurskim premijerom.

Složeni pregovori

– Mislim da će stvari teći jako dobro – ustvrdio je Trump na radnom ručku sa singapurskim predsjednikom vlade. To je znatno drukčiji stav američkog predsjednika u odnosu na onaj prije 15-ak dana kada je, u jeku retoričke bitke između Pjongjanga i Washingtona, otkazao susret, ali nakon nekoliko dana i ponovo pristao na susret s “raketnim čovjekom” Kim Jong-Unom.

A činjenica je da je upravo ovaj summit, za koji još nije potpuno jasno koliko će trajati jer može to biti samo nekoliko sati, ali i nekoliko dana, ključna prilika za rješenje korejskog pitanja.

A pregovori sigurno neće biti jednostavni. Svima je jasno da se Sjeverna Koreja, koliko god bila nagrižena sankcijama i pritiscima, neće tek tako lako odreći nuklearnog programa koji je razvijala do kraja prošle godine. Pjongjang traži još nepoznat broj sigurnosnih jamstava i dovršetak “neprijateljske politike” prema Sjevernoj Koreji kao protumjeru za potpuno napuštanje nuklearnog arsenala. S druge strane, Washington traži da odricanje od nuklearnog oružja za Sjevernu Koreju bude potpuno, provjerljivo i nepovratno.
U svakom slučaju, takav je susret još prije pola godine bio gotovo nezamisliv, a dvije su zemlje balansirale na rubu rata. Sada je situacija znatno drukčija, a pregovori koji su u tijeku mogli bi zatvoriti posljednju bojišnicu hladnog rata i službeno okončati Korejski rat koji, barem na papiru, traje još od 1950. godine.

Donald Trump i Kim Jong Un
1/9

Dodatni Trumpov motiv

Teško je predvidjeti kako će se pregovori odvijati te što će od njih na kraju biti. I Trump i Kim dobri su pregovarači, a u ovoj prilici dat će sve od sebe da se maksimalno približe svom zacrtanom cilju jer su ulozi ogromni. Uza sve to, Trump ima i dodatni motiv za rješavanje korejskog pitanja. Bliži mu se sredina mandata, izbori za Kongres i Senat, a dogovorom s Kimom riješio bi problem koji nijedan američki predsjednik nije mogao riješiti u proteklih sedam desetljeća. Velika stvar za političara o kojemu se i nakon sastanka G7 proteklog vikenda tvrdi da nema pojma o međunarodnim odnosima.

Tako su govorili jedan o drugom

Kim o Trumpu:

1. “Razuman dijalog nije moguć s takvim tipom lišenim razuma.” (10. kolovoza 2017.)

2. “Moramo pokazati šovinističkoj supersili da je naša država, unatoč beskonačnim sankcijama i blokadama, postigla svoj cilj i postala nuklearna snaga.” (15. rujna 2017.)

3. “Sigurno ću i definitivno vatrom ukrotiti mentalno poremećenog, senilnog američkog starca.” (21. rujna 2017.)

4. “Cijele Sjedinjene Američke Države u dosegu su našega nuklearnog oružja, a nuklearno je dugme uvijek na mojem stolu. To je stvarnost, ne prijetnja.” (1. siječnja 2018.)

Trump o Kimu:

1. “Raketni čovjek na suicidnom je putu.” 
(19. rujna 2017. )

2. “Kim Jong-un, koji je očigledno luđak kojem nije problem izgladnjivati ili ubijati vlastiti narod, bit će testiran kao nikada prije!” (22. rujna 2017.)

3. “Zašto bi me Kim Jong-un uvrijedio nazivajući me starim, kad ja njega nikad ne bih nazvao malim i debelim.” (12. studenoga 2017.)

4. “Kim Jong-un kaže da je nuklearno dugme stalno na njegovu stolu. Može li ga netko obavijestiti da i ja imam nuklearno dugme, ali je mnogo veće i moćnije od njegova, a moje dugme uz to i radi!” (3. siječnja 2018.)

Komentara 33

ZI
zimerman
00:23 12.06.2018.

Bravo Trump , ako iko promijeni ovaj svijet na bolje to će biti Trump.

Avatar Observer
Observer
01:04 12.06.2018.

Obama je dobio Nobelovu nagradu za nista ali Trump je nikako ne moze dobiti jer je desnicar !

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
00:37 12.06.2018.

Ovako će i Vučić i Hashim Thaci jednog dana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije