Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVARAJU GA SAVJETNICI

Trump bi ipak udario na Iran za ‘oproštaljku’

Trump Dismisses Defence Minister Mark Esper
CNP/ABACA/PIXSELL
18.11.2020.
u 06:43

Dok izbjegava priznati poraz od Bidena na predsjedničkim izborima, Trump vrijeme provodi igrajući golf

Hoće li američki predsjednik Donald Trump okruniti četverogodišnji mandat ratom i napasti svog, kako je uvijek naglašavao, najvećeg i najljućeg neprijatelja, Iran? Naime, Trump, koji će u Bijeloj kući biti još samo dva mjeseca, prošli tjedan razmatrao je opcije napada na iransko nuklearno postrojenje.

Trump se raspitivao za opcije na sastanku u Ovalnom uredu sa svojim glavnim savjetnicima za nacionalnu sigurnost, uključujući i potpredsjednika Mikea Pencea, državnog tajnika Mikea Pompea, novog ministra obrane Christophera Millera i generala Marka Milleya, načelnika glavnog stožera američke vojske.

Spremni na odgovor

Da je Trump planirao napad na Iran, potvrdio je i jedan visoki dužnosnik za The New York Times, koji je izvijestio da su ga savjetnici nagovorili da ne napada zbog rizika od šireg sukoba.

– Tražio je opcije. Iznijeli su mu scenarije, a on je naposljetku odlučio ne ići dalje – rekao je dužnosnik.

Međutim, Trump zasigurno još nije odustao od napada na Iran ili od mogućnosti da daje zeleno svjetlo Izraelu da bombardira nuklearno postrojene Irana. Još prije predsjedničkih izbora u SAD-u, analitičari i mediji na Bliskom istoku pisali su i analizirali da će Trump zasigurno, ako izgubi izbore, napasti Iran i šijitske paravojne formacije koje podržava Iran u Iraku i Siriji. Shodno tome, Amerikanci su smanjili broj diplomata u Iraku. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pod svaku cijenu želi da se napadnu iransko nuklearno postrojenje i šijitske paravojne formacije i u Iraku i u Siriji s obzirom na to da su u osam godina mandata Baracka Obame na različite načine pokušavali uvjeriti ga i nagovoriti da dopusti napad na Iran, što je Obama uvijek odbijao. Ono što je izvjesno, Izrael će u ovom momentu pokušati iskoristiti situaciju da napadne Iran jer mu demokrati nikada neće to dopustiti kao što nisu dopustili ni priznanje Jeruzalem za glavni grad Izraela.

Trump je četiri godine svoga predsjedničkog mandata vodio agresivnu politiku prema Iranu, povukavši se 2018. godine iz nuklearnog sporazuma s tom zemljom koji je usvojio njegov prethodnik Barack Obama te je uveo ekonomske sankcije.

Alireza Miryousefi, glasnogovornik iranske misije pri UN-u u New Yorku, rekao je da iranski nuklearni program ima isključivo “mirnodopsku svrhu” te da Trumpova politika to nije promijenila. Međutim, kako je dodao, Iran je sposoban i za korištenje “legitimne vojne moći” kako bi spriječio ili žestoko odgovorio na bilo kakav napad.

Sprema predaju vlasti

U međuvremenu, iako je do sada u svim svojim nastupima i tvitovima Donald Trump odbio priznati poraz nakon predsjedničkih izbora koji su se održali 3. studenog, te bi trebao vlast predati izabranom predsjedniku Joeu Bidenu 20. siječnja, Trumpov glavni savjetnik za sigurnost Robert O’Brien najavio je obrat te je obećao prvi put novoizabranom predsjedniku Bidenu urednu predaju vlasti. 

VIDEO: Ekskluzivno smo isprobali dvije nove igrice za PlayStation 5

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar mofo
mofo
08:15 18.11.2020.

Tko je to izjavio? Jel opet neimenovani izvor?

DA
DarthVader
12:33 18.11.2020.

Donaldu je pametnije igrati golf.

Avatar mason
mason
07:11 18.11.2020.

Treba malo Hassana udarit po turbanu tako da i Rusi skuze da ce mozda biti next.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije