Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDALOZNO Ženi koja je tražila zaštitu od supruga socijalna radnica rekla:

'Trpite, u braku ne cvjetaju ruže'

hrv-trpite-txt.jpg
import
21.11.2006.
u 21:10

Kada je u srpnju ove godine pogreškom otkrivena tajna adresa skloništa za žene Autonomne ženske kuće Zagreb, deset žena te 17-ero djece moralo je bježati u novi, iznajmljeni stan. Nečijom nepažnjom zlostavljanim su ženama prouzročene nove traume. Kako doznajemo od koordinatorice Autonomne ženske kuće Neve Tölle, pregovori s gradom Zagrebom o dobivanju nove tajne adrese bliže se kraju.

Bolno sjećanje
Marina, zlostavljana žena koja već godinu dana živi u skloništu za žene, nerado se prisjeća trenutka kada joj je rečeno da se tajna adresa pojavila na internetu te da se mora preseliti u novi stan.
 Kroz glavu su mi prolazila pitanja je li moj bivši suprug pročitao tu adresu te dolazi li sada po mene i djecu. Sjetila sam se svih uvreda i udaraca koje sam dobila od njega. Mnogi ne shvaćaju važnost tajne adrese, koja nam pruža sigurnost  rekla je 30-godišnja Marina (podaci poznati redakciji), koju je muž počeo zlostavljati još dok je bila trudna. Suprug bi se svaki put nakon napada ispričao, a nakon jednog je udaraca pomoć morala potražiti u centru za socijalnu skrb.
 Socijalna radnica rekla mi je da držim jezik za zubima, da ne cvatu uvijek ruže te da bih mogla malo i trpjeti. Opet sam se vratila suprugu, a onda sam jednom, kad me je udario, otišla na policiju  nastavlja Marina. No, na policiju je došao i on pa ju je policajac nakon razgovora s njim uputio kući tapšajući je po leđima: "Blagdani su, pođite kući, pecite kolače i ne radite drame".
 Bila sam mirna dok je na poslu, ali čim bi se počelo približavati vrijeme njegova povratka, sva bih se uzvrpoljila, provjeravala je li sve na svome mjestu, samo da ne bi imao razloga da me vrijeđa ili tuče. Odlučila sam mu dati još jednu šansu  ako išta više napravi, napustit ću ga zauvijek, odlučila sam  kazala je Marina. U međuvremenu je našla adresu skloništa, za svaki slučaj. A onda su se udarci ponovili.

"Nikad više"
 Toliko me izudarao da sam jedva stajala na nogama. Pokupila sam djecu i bez ikakvih dokumenata, bez ičega, pobjegla u sklonište. U međuvremenu smo se rastali. On me još moli da mu se vratim, ali ne bih nikad  zaključila je Marin.


Zlostavljane žene imaju PTSP

Gotovo sve žene koje su trpjele obiteljsko nasilje boluju od posttrauma-tskoga stresnog poremećaja, PTSP-a, potvrdila nam je psiho-loginja Autonomne ženske kuće Zagreb. Apsurd je da se upravo taj poremećaj nasilnim supruzima uzima kao olakotna okolnost pri suđenju za nasilje u obitelji. Svaka druga žena koja dođe u sklonište kaže da joj je suprug prijetio ubojstvom, pa pojava PTSP-a ne čudi.


Završni radovi na 'izlogu’ na Jarunu

Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja Duga, koji grad Zagreb gradi na Jarunu, trebao bi se otvoriti u prosincu. Dva ostakljena lokala i četiri atelijera u prizemlju stambene zgrade na Jarunu u početku su gradski oci najavljivali kao sklonište za žene, no nakon pobune susjeda i objavljivanja adrese, namjena tog “izloga” je promijenjena. – Tamo će biti uprava i savjetovalište, a za sklonište imamo drugu, tajnu adresu - kažu u Gradu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije