Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija vrijednost droge procijenila na 4,5 milijuna eura

Trojica osuđena na ukupno 32 godine zatvora zbog kokaina

presuda
Žarko Bašić/PIXSELL
28.01.2010.
u 15:02

Rukavina je tako nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 11 godina, a Knezović na jedinstvenu kaznu zatvora od devet godina. Šiptaru i Rukavini produžen je pritvor u kojem su od uhićenja u lipnju 2008., dok je Knezoviću pritvor određen.

- Vama je nešto smiješno? - pitala je Ivana Kršul, predsjednica vijeća zagrebačkoga Županijskog suda, optuženog Darka Šiptara (39), nakon što mu je pročitala obrazloženje presude kojom je zbog zlouporabe droge nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 12 godina zatvora.

- Žalosno - odgovorio joj je on što je ujedno bio jedini komentar presude, kojom su on, Ivan Rukavina (42) te Ivan Knezović kojem se sudilo u odsutnosti, zajedno ukupno nepravomoćno osuđeni na 32 godine zatvora.

Droga iz Indije i Kolumbije
Rukavina je tako nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 11 godina dok je Knezović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od devet godina. Šiptaru i Rukavini produžen je pritvor u kojem su od uhićenja u lipnju 2008., dok je Knezoviću pritvor određen.

Rukavina, inače veterinarski tehničar, Šiptar, po zanimanju soboslikar te Knezović teretili su se da su se sa još nekoliko nepoznatih osoba udružili u skupinu koja se bavila krijumčarenjem većih količina droge iz Kolumbije i Indije u Hrvatsku i Kanadu.

Drogu, a prema optužnici radilo se o 381,6 kilograma otopine kokaina te 329 kilograma norephedrina, tvari za proizvodnju amfetamina, skrivali su u raznim strojevima, poput preša za papir. Strojevi, u kojima je droga bila skrivena, otkriveni su u lukama u Kopru i Rijeci, u zajedničkim akcijama hrvatske i slovenske policije. Za kupnju strojeva bio je zadužen Rukavina koji ih je u Kolumbiji kupovao preko tvrtke CNC Vector. Tamošnji narkodileri su kokainsku otopinu skrili u stroj, koji je zatim transportiran brodskim kontejnerima do Europe.

Trećeoptuženi u Kanadi
Knezovića, koji živi u Kanadi, teretlio se da je na sličan način s Rukavinom i Šiptarom organizirao dva transporta norephedina, tvari za proizvodnju amfetamina, iz Indije gdje je drogu kupovao od izvjesnog Makija.

- Vijeće je utvrdilo da su optuženi počinili djelo kako im se stavlja na teret. To proizlazi iz dokaza, ali i iz priznanja prvooptuženog.

Njegovo je priznanje u suglasju s dokazima i tu činjenično ništa nije sporno. Nadalje, iako tajno snimljenih razgovora nema mnogo, iz njih je vidljivo da optuženi razgovaraju u šiframa, jer u trenutku kada otkriju da u stroju nema droge jedan drugom govore da u stroju nema ulja te da zbog toga oni imaju problem - kazala je sutkinja u obrazloženju.

Komentara 2

Avatar punkufer
punkufer
11:52 29.01.2010.

Malo su i dobili. Ali, Mesić ih još stigne pomilovati. Ne bi mu bilo prvi put da pokazuje razumijevanje za narko-dilere (uz četnike i ubojice). Brzo pisati molbu!

MM
Mladen Miletić
17:14 28.01.2010.

Trojica osuđena na ukupno 32 godine zatvora zbog kokaina skrivenog u preši, ovo je največe sran je sa drogom. Koga majstori uhvate na pik podvale mu hrvati drogu i ode 10 godina u zatvor. Kada se sjetimn Glavaša jeza meme uhvati; tako netko može da zaradi za ništa PUNO, a drugi za puno da zaradi NIŠTA !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije