Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA Četvero optuženih za izradu lažnih znakova

Trojica oslobođena zbog promašene optužnice

20.11.2008.
u 23:35

ZAGREB – Optužnica i činjenični opis potpuno su promašeni. Trojica su oslobođena isključivo zbog toga – predbacila je tužiteljstvu sutkinja Rahela Sakač u obrazloženju oslobađajuće presude za četvoricu optuženih za pomaganje i izradu lažnih znakova za vrijednost. Među nepravomoćno oslobođenima je i Franjo Katavić (52), svojedobno osumnjičen da je s dva pomagača krivotvorio putovnice za Hrvoja Petrača i umirovljenog generala Antu Gotovinu.

Lažne eco markice
Katavića se teretilo da je u srpnju 2003. s Krunoslavom Stepanićem (35) i izvjesnim “Markom” dogovorio izradu lažnih ECO markica za prometovanje po Austriji, a da je “Marko” vlasniku tiskare Max-Graf Milivoju Lebošu (67) i njegovu sinu Krešimiru (36) dao 20.000 kuna i originalnu markicu za tiskanje 87.413 krivotvorina vrijednih 2,100.000 kuna. Oca i sina Leboš teretilo se i da su krivotvorili bar kodove, njemačke prometne dozvole, knjižice za vozila i markice za alkoholna pića.

Propusti tužiteljstva
Sutkinja je navela da tužiteljstvo uopće nije navelo tko i na temelju kojih propisa izdaje ECO markice i određuje im vrijednost.

– To je usporedivo s optužbama za preveliku brzinu, ali bez navođenja brzine. Moglo bi bilo riječi o običnom krivotvorenju, ali kao sudac ne mogu toliko zadirati u činjenični opis – kazala je sutkinja i dodala da bi M. Lebuš svakako bio oslobođen. Usto su kao znakovi za vrijednost navedene prometne dozvole i knjižice za vozila, koji su u stvari javne isprave.

Vještak grafolog je pak naveo da je pri vještačenju za usporedbu dostavljena originalna ECO markica s oznakom “HR”, a ne slovenska kao one krivotvorene.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije