Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ 1991.

Trojica optužena za ratni zločin na Ovčari

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/2
01.04.2021.
u 15:24

Zarobljenici su predani pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi te autobusima iz vukovarske bolnice odvezeni u vojarnu JNA, a potom dovezeni na Ovčaru

Zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika na Ovčari, podignuta je optužnica protiv trojice hrvatskih državljana, u dobi od 72, 58 i 47 godina. Tereti ih se za zločine na poljoprivrednom dobru Ovčara nakon pada Vukovara, u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenoga 1991.

Po odobrenju zapovjednika Operativne grupe Jug tadašnje JNA pukovnika Mile Mrkšića, zarobljenici su predani pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi te autobusima iz vukovarske bolnice odvezeni u vojarnu JNA, a potom dovezeni na Ovčaru.

- Trojicu okrivljenika optužnicom se tereti da su kao pripadnici TO Negoslavci i zaposlenici poljoprivrednog dobra Ovčara zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi, sudjelovali u nečovječnom postupanju na način kojim se vrijeđa njihovo dostojanstvo. Prvookrivljenik i drugookrivljenik su, tereti ih se, zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi, formirali špalir kroz koji je bilo primorano proći od izlaska iz autobusa do ulaska u hangar najmanje 200 zarobljenika, koje su potom svi zajedno tukli kundacima pušaka, drvenim palicama, šipkama, štakama, rukama i nogama po različitim dijelovima njihovih tijela.

Prvookrivljenika se tereti da ih je udarao palicom i rukama, a drugookrivljenika da ih je udarao puškom i s njom ih gurao prema hangaru, a po njihovom ulasku u hangar u njega su ušli prvookrivljenik i trećeokrivljenik te je prvookrivljenik, tereti ga se, ranjenom zarobljeniku oteo iz ruke štaku i s njom ga udarao po glavi i tijelu. Kada je zarobljenik pao na tlo, okrivljenik ga je nastavio tući psujući ga, a trećeokrivljenik je prišao jednom od zarobljenika koji je stajao uz zid te ga, tereti ga se, tukao crnom plastičnom vodovodnom cijevi po leđima - priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Komentara 6

Avatar argus1000
argus1000
15:48 01.04.2021.

Rekao sam već, ponovno ću: Svi koji znamo o koje je selu riječ, reći će isto. Pola sela optužiti pa je čak i to vrlo blago

BO
boris
15:48 01.04.2021.

JNA kao da nije kriva...., vješto se izvukli, u tome im pomaže hrvatska šutnja

BF
bf23
15:38 01.04.2021.

Koalicijski partneri?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije