Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krak afere janaf

Troje priznalo krivnju i nagodilo se s EPPO-om

Zagreb: Dražen Barišić i Vinko Grgić dovedeni pred suca istrage zbog afere Janaf
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
26.09.2022.
u 10:43

Što se tiče ostalih optuženika  postupak je u odnosu na njih razdvojen a novo ročište je u studenom kada će znati i je li još netko postigao sporazum s EPPO-om

Na zagrebačkom Županijskom sudu održano je optužno vijeće u djelu afere Janaf u kojem je optužnicu podigao Ured europskog javnog tužitelja (EPPO). Optuženo je 10 osoba među kojima su i Krešo Petek, Dražen Barišić i Vinko Grgić. Troje okrivljenika je priznalo krivnju te se nagodilo s EPPO-om.

Naime, tri okrivljenika u odnosu na koje su donesene presude teretili su se za manipulaciju postupcima javne nabave s ciljem osiguranja dodjele građevinskih projekata izgradnje solarne elektrane i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupna vrijednost projekata iznosila je 22,6 milijuna eura (169,9 milijuna kuna) pri čemu su svi inkriminirani projekti bili financirani iz Kohezijskog fonda Europske Unije I Fonda za regionalni razvoj Europske Unije.

Zvonko Maras, direktor trgovačkog društva Solarna tehnologija d.o.o. koji se teretio za manipulaciju javne nabave za izbor izvođača radova na projektu izgradnje “BIOSOL – solarne elektrane” s ciljem ostvarivanja prednosti u odnosu na konkurente, osuđen je na osam mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro a mora platiti novčanu kaznu od 200.000 kuna.

Tomislav Jelisavac osuđen je na 11 mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro i mora platiti 100.000 kuna novčane kazne. Katarina Gašparac uvjetno je osuđena na godinu dana zatvora uz rok kušnje od tri godine. Oni su se teretili da su na traženje gradonačelnika Velike Gorice manipulirali postupkom javne nabave za izbor izvođača radova na projektu izgradnje Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Velikoj Gorici s ciljem osiguranja dodjele tih radova trgovačkom društvu u vlasništvu poduzetnika povezanog s gradonačelnikom Velike Gorice.

Sve tri presude donesene su na temelju sporazuma stranka budući da je svo troje okrivljenika u cijelosti priznalo kaznena djela. Što se tiče ostalih optuženika  postupak je u odnosu na njih razdvojen a novo ročište je u studenom kada će znati i je li još netko postigao sporazum s EPPO-om

Grgić je u vrijeme izbijanja afere bio SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške a Barišić HDZ-ov Velike Gorice. Obojica su bili i saborski zastupnici. Barišić više nije gradonačelnik no vratio se nedavno u Sabor. Grgić je izbačen iz SDP-a no na zadnjim lokalnim izborima premoćno je pobijedio kao nezavisni. 

VIDEO: Putovali preko 1200km da spase 36 biglova na kojima su se izvodili eksperimenti: Bili su uplašeni, ozlijeđeni, pothranjeni...

Komentara 6

DU
Deleted user
10:46 26.09.2022.

Hrvatska je raj za kriminalce, to oduvijek ponavljam, djeco kriminal je isplativ, nemoj biti budala i školovati se! Dečki su dobili rad za opće dobro uz sitne kazne a izvukli milijune, tako se to radi, idemo dalje! Samo HDZ, kradite domoljubi moji kao da sutra ne postoji!

DU
Deleted user
11:32 26.09.2022.

Slucajna drzaba, s namjernim pravosudjem. Pljutz

Avatar Yu-te-lad
Yu-te-lad
12:42 26.09.2022.

Dobri i pošteni dražanov kumić... Je li kupio nekretninu gotovinom na Pagu od novaca koje nije dobio? Siromašak koji bi vozio kamion jer nema za život.. uff.. uf.. i dr. sc. barišić... samouslužno sveučilište sjeverno... i njegovi prepošteni zamjenici..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije