Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje u britaniji

Troje Murdochovih novinara priznalo da su prisluškivali slavne

brooks
Reuters
30.10.2013.
u 19:18

Bivša urednica The Suna i izvršna direktorica tvrtke News International Rebekah Brooks i bivši urednik te predstavnik premijera Camerona za medije Andy Coluson ponovo su odbacili optužbe kao i još šestero osumnjičenih

Troje novinara britanskog tabloida News of the World medijskog magnata Ruperta Murdocha priznalo je krivnju uoči današnjeg suđenja za aferu prisluškivanja poznatih osoba. Prvo je to priznanje novinara News Oof The Worlda nakon što je policija 2011. godine pokrenula istragu o hakiranjima telefona slavnih osoba.

Javnosti najpoznatiji od optuženih, bivša urednica The Suna i izvršna direktorica tvrtke News International Rebekah Brooks i bivši urednik te predstavnik premijera Davida Camerona za medije Andy Coluson ponovo su odbacili optužbe kao i još šestero osumnjičenih, piše BBC.

U sudnici Old Bailey istaknuto je kako je Brooks bila ''aktivna'' u zavjeri te ilegalnom prikupljanju glasovnih poruka s mobitela poznatih osoba, kako što su Jude Law i Paul McCartney.

Ona je, piše Telegraph, odobravala isplatu većih novčanih iznosa javnim dužnosnicima u zamjenu za povjerljive informacije nakon što je imenovana glavnom urednicom The Suna.

Tužitelj Andrew Edis kazao je poroti kako su se prisluškivanja izvršavala u vrijeme mandata Brooks i Coulson.

– Sada morate donijeti odluku jesu li se te radnje odvijale sa znanjem urednika ili bez njega - kazao je Edis.

>>Optužba: Coulson plaćao za informacije o kraljevskoj obitelji

Komentara 2

DU
Deleted user
15:22 01.11.2013.

Svijet se promijenio, ono što je bilo ekskluziva dostupno je svima, svatko može imati svojih pet minuta slave, tehnički napredak učinio je život posve drukčijim, prosječan čovjek zahvaljujući tim blagodatima danas ima standard i kvalitetu života bolju nego nekad kraljevii itd. Pa onda nema razloga da i prisluškivanje i špijunaža ne budu dostupni svima. Vjerojatno i Hrvatska ima svoj The Sun. Svaki Vaso, Joža, Zvone ili Bartol u tim se službama mogu međusobno nadzirati ili se mogu za svoj račun sjetiti i pratiti bilo kojeg političara, javnu osobu ili tek neku susjedu koju smatraju vrijednom - špijuniranja. Ako ih se pita, uvijek mogu naći izgovor zašto to rade. Npr taj i taj političar, ili susjeda, išli su čak dva puta turistički u Dubai, to treba istražiti. Nema šanse da to ikad bude sasvim pod kontrolom onih koji su formalni šefovi tajnih službi. Jedino je pitanje kako spriječiti da ti službeni, ili neslužbeni voajeri, bilo iz interesa bilo iz obijesti, ne otiđu predaleko sa svojim aktivnostima, da ne poduzimaju ništa (osim potrebnog za zaštitu javne sigurnosti, to im i jest jedino u opisu radnog mjesta), što bi ih činilo kreatorima stvarnosti, straha, sudbina, pojedinaca i društva.

DU
Deleted user
15:38 01.11.2013.

Uostalom, novinar mora biti moralno vrlo stabilna osoba da bi tako nečem odolio, kad mu se u zadatak stavlja stalno lukanje u zid na poznatih i nepoznatih osoba, počinje ga privlačiti da zaviri preko zida, pa je samo pitanje da mu netko u ruke stavi tehniku kojom će diskretno doskočiti u nečiju intimu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije