Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POHOD NA VRH HDZ-A

Kovač želi biti predsjednik, Penava zamjenik, a Stier potpredsjednik

Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier najavili kandidature
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/9
25.01.2020.
u 18:00

Kuloarske priče da će ih podržati i Milijan Brkić Kovač, Stier i Penava nisu ni potvrdili ni demantirali

Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier konačno su precizirali svoje ambicije na unutarstranačkim izborima koji će se u HDZ-u održati 15. ožujka. Kovač će se kandidirati za predsjednika, Penava za zamjenika, a Stier za potpredsjednika stranke. Zajedničkom konferencijom za novinare trojac je potvrdio da na izbore u HDZ-u izlaze kao tim, o čemu se već i ranije nagađalo. Članstvu koje će u ožujku izravno birati novo vodstvo nude povratak stranke na smjer Franje Tuđmana. Izričito se protive ideji velike koalicije sa SDP-om i smatraju da HDZ partnere treba tražiti među strankama demokršćanske, konzervativne i suverenističke orijentacije. Trojac poručuje i da će, uspije li u svom naumu, podržati Vladu Andreja Plenkovića da svoj posao odradi do kraja mandata.

Birači nikada nisu odgovorni

Miro Kovač kazao je kako su ih na zajednički izlazak na izbore u HDZ-u nagnale okolnosti u kojima se stranka nalazi nakon podbačaja na euroizborima u svibnju i neuspjeha na nedavnim predsjedničkim izborima. Upozorio je kako za loše izborne rezultate nitko u stranci nije preuzeo odgovornost. Umjesto toga se, kaže, prozivalo birače, koji “nikada nisu odgovorni, oni samo nagrađuju ili kažnjavaju određene politike”. Kovač je uvjeren da je biračku potporu HDZ izgubio jer se udaljio od politike Franje Tuđmana. Poručuje da kao predsjednik stranke neće ignorirati statut i zaključke stranačkih tijela niti svojevoljno donositi odluke te da će zastupati donošenje stranačkih politika u demokratskoj raspravi unutar HDZ-a.

– Na nama trojici je sada da vratimo HDZ članstvu – kazao je Kovač i dodao da će stranku nakon unutarstranačkih izbora pripremati za parlamentarne, dok će Plenkovićeva Vlada uz njihovu podršku svoj posao raditi do kraja mandata. Ovom porukom očito je želio otkloniti bojazan da bi promjene na čelu stranke značile i pad HDZ-ove Vlade, što stranci ne bi ostavilo dovoljno vremena za pripreme za jesenske parlamentarne izbore.

Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier najavili kandidature
1/8

Ivan Penava još je jednom poručio da i u slučaju izbora na stranačku dužnost ostaje vukovarski gradonačelnik. Vodstvu HDZ-a ponovo je zamjerio neaktivnost po pitanju procesuiranja ratnih zločina, ali i opstrukciju referendumskih inicijativa.

– Oni koji se kite epitetom narodnjaštva trebali bi poticati pravo naroda da se o svim pitanjima koja ga muče izjasni putem referenduma – kazao je Penava, uvjeren da su vlasti time pokazale da nemaju povjerenje u narod.

I Penava ističe da je su centar i desno politički habitus HDZ-a iako se, kaže, stranka već godinama tako ne ponaša.

– U zadnja dva izborna ciklusa detektiramo opcije desno od HDZ-a kao najveće protivnike, prihvatljiviji su nam HNS i SDSS kao partneri od naših prirodnih saveznika – tvrdi Penava koji loše izborne rezultate HDZ-a tumači kao posljedicu ovakvog koaliranja.

Da se politički identitet HDZ-a iščitava iz toga tko su mu saveznici, a tko suparnici, tumači i Davor Ivo Stier, koji također zagovara dijalog s onima koji su ranije glasali za HDZ, a vidi ih u svim demokršćanskim, konzervativnim i suverenističkim opcijama.

– Nisu oni naši glavni suparnici, nego SDP i ljevica i tako želimo voditi HDZ – poručio je Stier.

Na konferenciji za novinare u dvorani Hrvatskog društva književnika iz koje je prije 30 godina u političku borbu krenuo Franjo Tuđman okupilo se dosta simpatizera trojca koji nudi promjene u HDZ-u, no među njima nije bilo drugih stranačkih dužnosnika ni prepoznatljivih HDZ-ovaca, izuzev Silvane Oruč-Ivoš, glasnogovornice stranke iz vremena Tomislava Karamarka, i Davora Blaževića Tigra, nekadašnjeg Sanaderova tjelohranitelja i zamjenika ministra unutarnjih poslova u Vladi Tihomira Oreškovića. Kovaču je zbog toga postavljeno pitanje hoće li se timu priključiti i viđeniji HDZ-ovci, konkretno aktualni zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić, no pitanje je ostalo bez odgovora.

– Nas trojica smo u dogovoru ciljano izašli u ovom sastavu i u drugoj fazi, nakon prikupljanja potpisa, vidjet ćete tko sve podržava ovu opciju za promjene. Svi koji podržavaju opciju za promjene su dobrodošli – rekao je Kovač.

Ne boje se za potpise članova

Da bi im kandidature za ove funkcije bile valjane, trojac će nakon formalnog raspisivanja izbora 7. veljače morati prikupiti potpise članova. S obzirom na to da je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković iznio brojku od 210.000 članova HDZ-a, Kovač i Penava će svoju kandidaturu morati potkrijepiti s čak 10.500 potpisa, što je veći broj od potrebnog za kandidaturu za predsjednika države. Kovač, međutim, kaže da ih taj broj ne straši.

– Da se nečega bojimo, ne bismo bili ovdje – kazao je.

 

 

Komentara 183

Avatar kenj@c
kenj@c
15:16 25.01.2020.

Hahahahaha opet kvazi novinar mi briše komentare, ali bez opomene, jer nema argumenta. Joj kako loše 👎

JO
jocoudriga
15:28 25.01.2020.

Od njihovog političkog programa jedino sam razumio da oni hoće vlast....

Avatar kenj@c
kenj@c
15:46 25.01.2020.

Cenzura na VL

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije