Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.10.2015. u 12:00

Najjači dio poruke: biskupi podržavaju preferencijalni glas

        Uljuđeno odmjerena, trijezno razborita i nadasve brutalno činjenično iskrena ovogodišnja je poruka hrvatskog episkopata pred nadolazeće parlamentarne izbore. Biskupi su, naime, pred lokalne, parlamentarne i predsjedničke izbore uveli praksu redovita oglašavanja pa se njihove poruke iščekuju s osobitom pozornošću, ponajviše kako bi se procijenilo naginju li na desnu ili lijevu stranu, prema ovoj ili onoj stranci.

Ako se to iz nekih prijašnjih poruka moglo i naslućivati, ove godine toga nema ni između redaka. Biskupi su nanizali čitav niz problema s kojima se Hrvatska danas suočava i koji su, doduše, općepoznata mjesta hrvatske stvarnosti, ali ih je, možda, baš u ovo predizborno vrijeme dobro ponoviti jer ih olako izrečena obećanja s političkih govornica poprilično mogu zamagliti.

Biskupi stoga pozivaju birače da dobro prouče predizborne programe političkih stranaka, kandidata i lista, premda ni to, budimo iskreni, nije nikakvo jamstvo da će ti programi biti i ostvareni u budućnosti. No barem se želi fokus pažnje s predizbornih mamaca usmjeriti na ono bitno i biskupi upravo to čine.

U svojoj poruci biskupi niti traže krivca za loše stanje u zemlji, niti mesiju koji bi nas trebao čudom spasiti. Štoviše, čak mnogo treznije od političkih lidera upozoravaju na ključne probleme, od gospodarskih i demografskih preko ideoloških do iseljavanja mladih i dužničkoga ropstva.

Dakako, crkveni vrh nema nikakva načina utjecati na njihovo konkretno rješenje, ali potiče vjernike i ljude dobre volje da izađu na izbore i pokušaju nešto promijeniti te da ne pristaju na pasivnost. Pritom, zanimljivo, otvoreno podržavaju preferencijalni glas premda su svojedobno okrenuli leđa inicijativi da se cijeli izborni sustav pretvori u preferencijalno glasanje. Jer, upravo sami kažu kako “neposredno izabrani zastupnik ima veću odgovornost prema biračima koji su mu poklonili svoje povjerenje”. Što je, možda, i najjači dio njihove poruke za izbore koji predstoje!     

>> Biskupi objavili sedam pravila za koga glasati

Ključne riječi

Komentara 11

PE
pessimus
12:42 21.10.2015.

izbori su politika. crkva se ne smije miješati u politiku i tu sve prestaje.

DU
Deleted user
21:51 21.10.2015.

bravo darko

ČI
Čiba
12:45 21.10.2015.

Slažem se s vama.Dobra preporuka.CRKVA to smo svi mi VJERNICI!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije