Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez kod kolinja

Trihinelom zaraženo
 10 osoba u Zagrebačkoj županiji

20.11.2014., Gasinci - Tradicionalna svinjokolja od davnina se obavlja i u ovim zimskim mjesecima. Domaca prerada mesa uobicajena je za sva seoska obiteljska imanja. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSEL
03.01.2015.
u 17:00

Uzorci mesa domaćih svinja za kolinja obvezno se moraju dati na pregled ovlaštenom veterinaru kao i odstrijeljena divljač

S opasnim parazitom ne valja se igrati, najbolje govori slučaj čak 10 osoba zaraženih trihinelom u Zagrebačkoj županiji koje su ovih dana zatražile liječničku pomoć, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Iako se uzorci mesa domaćih svinja za kolinja obvezno moraju dati na pregled ovlaštenom veterinaru kao i odstrijeljena divljač (divljih svinja, medvjeda i jazavaca), neki se građani očito i dalje oglušuju na naredbe Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Riječ je, doznajemo, o dva gospodarstva koja meso zaklanih svinja nisu dala na analizu te su njegovim konzumiranjem zaraženi i ukućani i njihovi prijatelji.

Nakon uzorkovanja mesa Zavod za parazitologiju u oba je slučaja nedvojbeno utvrdio trihinelu, a sve meso i suhomesnati proizvodi zaplijenjeni su i neškodljivo uklonjeni.

Veterinarska inspekcija utvrdila je i kako su dva gospodarstva u rodbinskoj vezi i u postupku je utvrđivanje svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ovog događaja, tvrde u resornom Ministarstvu. Ističu kako je u kontroliranoj prodajnoj mreži sve meso u Hrvatskoj pregledano na trihinelu.


>>U Slavoniji bi se opet mogla pojaviti trihinela?

Komentara 12

SO
Sos
18:15 03.01.2015.

Zbog par kuna sad su svi bolesni e jake ustede

Avatar patkovic
patkovic
20:30 03.01.2015.

u j americi 90% obduciranih ljudi ima nalaz trihinele

DU
Deleted user
23:01 03.01.2015.

naravno da SVI volimo domaće kulene i delicije... ali ljudi, koliko čujem s tom trihinelom nije se za za.ebavati... sićušni crvići uvuku ti se u mišiće, i polako te živog papaju.. kažu da ih je jako teško istjerati, maleni su ali ih ima puno.. po meni- bolje spriječiti nego liječiti.. ako ništa, bar nećeš zaraziti svog ukućana.. možda dijete ili unuče.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije