Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatsko-srpski odnosi

Tribina o mržnji: Političari nas drže u mentalnim ratovima

Održana tribina "Anatomija hrvatsko-srpske mržnje"
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/10
28.11.2018.
u 23:41

Interesi Hrvata i Srba su potpuno drugačiji, a politika je učinila da se ti interesi nađu u sukobima, sve zbog interesa elita, kazao je povjesničar Željko Krušelj

Čime su uvjetovane međunacionalne mržnje na prostoru bivše Jugoslavije te je li hrvatsko-srpska mržnja povijesna, kulturološka  ili  socijalna kategorija, pitanje je na koje su odgovor sinoć pokušali dati sudionici tribine "Anatomija hrvatsko-srpske mržnje"  u  organizaciji Centra za promicanje  tolerancije. A zajednički zaključak  je da ratovi koji su se 1990-ih  vodili  na  području  bivše  Jugoslavije  još uvijek nisu do kraja završeni.

– Naši nas političari još uvijek drže u tim mentalnim ratovima – uvjeren je Ivan Čolović, beogradski antropolog i etnolog. Dodaje kako se s mržnjom u Srbiji prvi puta susreo u vrijeme kada je Slobodan Milošević počeo pripreme za  rat,  a  tvrdi  i  da  je, osim  prema Hrvatima, u Srbiji "isplativa" i mržnja prema Albancima i drugim manjinama. Pritom ističe kako je riječ o mržnji među narodima s vrlo malim  razlikama, no upozorava da je podloga za animozitete i kada se  te razlike poriču.

– Ne zalažem se za povratak  bratstva  i jedinstva, to ostavljam Bandiću i njegovom prijatelju Draganu Markoviću Palmi – poručio je.

Publicist i povjesničar Željko Krušelj sa Sveučilišta Sjever smatra, pak, da mržnja temelj ima u interesima političara.

– Interesi Hrvata i Srba su potpuno drugačiji, a politika je učinila  da se ti interesi nađu u sukobima, sve zbog interesa elita – uvjeren je Krušelj, koji ističe i kako mržnja ne karakterizira cjelinu naroda. Dokaz da je tomu tako vidi u činjenici da su mnogi u Srbiji u  vrijeme završnice Svjetskog prvenstva u nogometu navijali za Hrvatsku.

Renato Matić, profesor s Hrvatskih studija otkrio je, pak, rezultate istraživanja po kojma bi petina Hrvata istjerala Srbe iz Hrvatske, ali čak 80 posto ih nema nikakve probleme sa Srbima, dok na izravno pitanje o mržnji većina odgovara kako mržnja ne može vratiti poginule.

Ključne riječi

Komentara 12

BA
bakulušić
00:06 29.11.2018.

Sto godina zajedničkog života punog laži, prjevara, ubojstava, nasilja i svojatanja tuđeg, rezultira mržnjom. Tko toga nije svjestan, taj ne razumije ni život ni politiku. Hrvate i Srbe od daljnje mržnje može spasiti samo istina. Nažalost, istina je nepoželjna na ovim prostorima. Mnogima više odgovaraju ovakve priče tako da istina opet bude gurnuta u zapećak. Istina ne odgovara Srbima a ne odgovara ni hrvatskim "antifašistima" čija djeca vladaju i upravljaju Hrvatskom. I čine sve da je odgode još barem dva-tri desetljeća, nadajući se da je tada više nitko neće tražiti. No, zaboravljaju da je u naravi ljudi da istinu traže. Jer, samo istina, pokajanje i oprost mogu biti temelj za suživot i dobrosusjedske odnose. Sve drugo je budalaština.

Avatar nisam_robot
nisam_robot
08:14 29.11.2018.

Postoji jednostrana ljubav i interes Srba prema Hrvatima. Zbog nasega neinteresiranja i osjecaja odboja naspram Srbima ovi se zele na silu nametnuti odnosno iz bjesa nama nastetiti. Tako je bilo do 90te tako je i danas preko blatogradski kontroliranih medijaija a i preko njihovih trolova na internetu. I onda da iz toga medijskog nasilja nad zdravim mozgom, ocevidnom zataskivanju srbskih zlocina i otvorene mrznje Srba na netu da izraste nekakva snosljivost? Male sanse!

KR
Krotila
03:27 29.11.2018.

neprijatelji,ostavite se Hrvatske već jednom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije