Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ciklus tribina "Zašto se mrzimo"

Muftija, mitropolit, rabin i biskup: Predrasude su izvor mržnje, prevladati se mogu dijalogom

Zagreb: U HND-u održana tribina "Religijske predrasude kao poticaj mržnji"
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/12
24.10.2018.
u 23:04

Rabin se založio za uvođenje religijske kulture u škole, umjesto vjeronauka, dok su muftija i biskup ustvrdili da je vjeronauk u školama dobar i potreban

Upoznajmo se pa ćemo se voljeti. A da bismo se upoznali kako bismo se voljeli, trebamo razgovarati. Sve predrasude, ne samo one religijske, potencijalni su izvor mržnje. Spriječiti ih možemo dijalogom - međusobno se nadopunjavajući ovim su riječima večerašnju tribinu "Religijske predrasude kao poticaj za mržnju", zajednički zaključili muftija Aziz Hasanović, mitropolit Porfirije Perić, rabin Luciano Moše Prelević i biskup Mate Uzinić.

Na ovoj drugoj tribini iz ciklusa "Zašto se mrzimo", koji organizira Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, a u prepunoj dvorani Novinarskog doma, muftija Hasanović je kazao da je međusobno nepoznavanje najčešći uzrok predrasuda, a onda posljedično i mržnje. Mitropolit Perić nadovezao se ističući kako nas mržnja opterećuje, osiromašuje.

Pogledajte video s tribine:

 

- Mržnja je otrov. Ona sputava one najbolje potencijale koje nosimo u sebi. Za one koji pripadaju bilo kojoj vjeri predrasude su grijeh. I zato mi vjerski lideri moramo raditi na uklanjanju predrasuda. A autentični vjernici nemaju predrasuda, nemaju mržnje - nastavio je mitropolit dodavši da je mjera našeg bogoljublja, naše vjere, mjera našeg čovjekoljublja, a da za mržnju nije kriva ni crkva, ni džamija, ni sinagoga, već smo krivi - mi ljudi.

Rabin Prelević naglasio je pak da je korijen mržnje u nedostatku identiteta jer, kako reče, kada znamo tko smo i što smo, onda možemo voljeti i razumjeti druge.

- Nedovoljno se volimo zato što povijest drugih čitamo iz svoje perspektive, površno i pristrano. Onda su bilo koje i bilo kakve predrasude poticaj za mržnju. A budemo li upoznali i živjeli ono što jesmo i budemo li u drugima vidjeli ono što oni jesu, te bude li među nama dijaloga, izbjeći će se predrasude i mržnja. Da je bilo više dijaloga ne bi u povijesti bilo toliko predrasuda - istaknuo je biskup Uzinić dometnuvši još, vezano uz aktualnu migrantsku problematiku, da kršćanstvo neće biti ugroženo od onih koji nisu kršćani, već od samih kršćana koji se ne ponašaju kršćanski.

Na opasku rabina Prelevića da mu na pitanje zašto ne zauzmu stav i ne osude splitske grafite s ustaškim slovom "U" i križem, biskupi često znaju reći da bi neki i unatoč takvoj osudi to opet crtali, biskup Uzinić je uzvratio: "Evo, ja zauzimam stav i poručujem - nemojte to činiti, to je loše."

Na kraju, rabin se založio za uvođenje religijske kulture u škole, umjesto vjeronauka, dok su muftija i biskup ustvrdili da je vjeronauk u školama dobar i potreban.

Komentara 45

PR
pritiskovic
13:26 25.10.2018.

Nisam dovoljno religiozan da bih mogao tolerirati pedofiliju.

DA
dadalina
11:14 25.10.2018.

SUPER, neka nas izvole tolerirati . Mi kada idemo u tuđu kucu postujemo domacina . TOCKA

Avatar anti_komunist
anti_komunist
08:37 25.10.2018.

a jel ova velikosrpska bradata spodoba zapjevala jednu "pomirljivu".....sto se ono na Dinari sjaji...??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije