Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Muškarci i žene u odrasloj dobi imaju različit mozak'

Predavači smatraju da se borba protiv nasilja zloupotrebljava kako bi se uvela rodna ideologija u hrvatske zakone
14. ožujka 2018. u 08:04 74 komentara 2934 prikaza
U Šibeniku se održala tribina 'Istina o Istabulskoj'
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U šibenskoj knjižnici održana je tribina ‘Istina o Istanbulskoj konvenciji’ na kojoj su glavni govornici bili Marija Friedrich i Ladislav Ilčić. Tribinu je organiziralo Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika ‘Biskup Srećko Badurina’.

žene Što je i kako radi GREVIO Ovih 10 žena nadzire provedbu Istanbulske konvencije

Predavači smatraju da se borba protiv nasilja zloupotrebljava kako bi se uvela rodna ideologija u hrvatske zakone. Također, naglasili su kako ne žele izgubiti svoj identitet i da je ova tribina namijenjena upravo tome. 

'Prema rodnoj ideologiji, čovjek se rađa kao neutralno biće, a kasnije može odabrati hoće li biti muškarac ili žena, ili neki drugi do sada izmišljenih rodova. Rodna ideologija, koja tvrdi da su spol i rod odvojeni, preko feminističkih pokreta i međunarodnih konferencija u Kairu 1994. i Pekingu 1995. se uključila u ključne svjetske društveno-političke procese i postala je politička paradigma', izjavio je Ilčić, piše Šibenski portal.  

'Ona nema znanstvenu potkovu koja bi ju držala već se širi kao politička paradigma. Ona se pokušava ispod radara ugurati u novi dokument, a jedan od njih je Istanbulska konvencija koja je prihvaćena 2011. godine. Konvencija definitivno ima dobrih stvari, jer se njome zaista bori protiv nasilja nad ženama. I jako je teško biti protiv takvog dokumenta i zato je kao trik unutra ubačena rodna ideologija. Istanbulska konvencija je međunarodni ugovor i kao takva je pravno jača od zemaljskih zakona, što znači da bi se naši zakoni trebali prilagoditi i podrediti Istanbulskoj konvenciji. Države koje ga ratificiraju obavezne su kontroli međunarodne skupine', dodao je Ilčić. 

Osim toga, na tribini je istaknuto kako je transeksualizam psihički poremećaj koji se mora liječiti kod psihijatra. Smatraju da osoba koja ne prihvaća svoj spol nema genetski poremećaj i kako ne može to liječiti kod kirurga. 'Promjena spola je nemoguća jer je genetski kod zapisan u svakoj našoj stanici. Mi se možemo hormonalo promijeniti i ličiti na drugi spol, ali nikad nećemo biti drugog spola. Ja nikad neću biti žena', istaknuo je Ilčić u svom izlaganju.

Pokrenuta je i rasprava o pokretanju referenduma o ratifikaciji te vjeruju u svoju pobjedu. Mnogi okupljeni podržali su ideju o referendumu. Ilčić je rodnu ideologiju nazvao opasnijom od komunističke. On smatra da je ‘komunistička išla čizmom i mogla se prepoznati, a ova ide iznutra’.

Druga predavačica na tribini bila je Marija Friedrich iz udruge za cjeloviti spolni odgoj Teen STAR. 'Rodna ideologija kaže da su spolne razlike društveno uvjetovane, odgajamo djevojčice kupnjom rozih haljina i lutki i one onda postanu curice. Spol je određen u trenutku oplodnje! U Konvenciji se spominju stereotipi koji su negativno obojeni pojmovi, ali stereotipi su nam u određenoj količini potrebni. Zbog lučenja različitih hormona u mozgu dolazi do promjena i stoga muškarci i žene u odrasloj dobi imaju različit mozak ', kazala je Friedrich i te različitosti potkrijepila određenim primjerima.

Hrvoje Zekanović, HRAST-ov zastupnik i prvi predsjednik Hrvatskog katoličkog društvo prosvjetnih djelatnika ‘Biskup Srećko Badurina’, istaknuo je kako imaju veliku podršku crkve u ovome što rade.

Rodna neutralnost Šveđani odlučili: Bog nije ni muškarac ni žena Isključivost svuda oko nas Ideološke su razlike nepomirljive. Ostavimo ih i krenimo dalje Breznica: Sastanak Kluba zastupnika HDZ-a na čelu s premijerom Plenkovićem 'Korisna tema za populariziranje' Vrh HDZ-a na dodatnoj raspravi o Istanbulskoj konvenciji, Plenković odgovorio Hrastu
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
  • Neo001:

    Čovjek je samo iznio čistu znanstveno dokazanu činjenicu da se muški i ženski mozak razlikuju. Nije rekao da žene nemaju mozga i da njihov mozak manje vrijedi. Bolesno je od žene praviti muškobanjaste babuskare, jer samo žena može donjeti dijete ... prikaži još! na svijet. Nikog od nas ne bi bilo da naše majke nisu bile prave žene.

  • CROLINDA:

    branitelji nas izbavili a političari izdali i prodali - naši skorojevići podanici i EU - ropska - robska- robovska masonerijina iluminatska sotonska antikatolička unija - Novi Babilon - lijepo je bilo Sodomi i Gomori kad ih je Bog pržio i ... prikaži još!o i palio kako će biti ponositoj i oholoj raspojasanoj i lažno uljuđenoj Babiloniji - ulit će joj Gospodin tekuću žeravicu u njeno odvratno piće puno smrada laži zala i naopačina i podvala

  • Hvala ti Bože jer nisamHDZovac:

    Nedavno je Rašovićka prilagođavala teoriju evolucije novoj ljevičarskoj ideološkoj modi, evo sada Večernji prekraja gene i endokrini sustav žene u istu svrhu.